Régió

Ingyenwifi lesz több csallóközi településen

Csallóköz | Több csallóközi településen vezetnek be nyilvános helyeken ingyen wifit. Az Európai Unió 120 millió eurót különített el a projektre, az összeget 2020-ig osztják szét a települések között.
Somogyi Katalin

2019. február 8. 15:30

Az EU tavaly novemberben mutatta be a WiFi4EU projektet, amelynek lényege, hogy a községek és települések nyilvános helyein, parkokban, tereken, múzeumokban, könyvtárakban mindenki számára ingyenes internet-hozzáférést biztosítson. A projekt első körben nagyon sikeresnek bizonyult, hiszen több mint 13 ezer település jelentkezett az egész Unióból. Szlovákiából 252 település jelezte részvételi szándékát, közülük az európai bizottság 93-at választott ki. A programba bármely uniós település jelentkezhetett 2018. november 7. és 9. között. Az ingyenes használaton kívül azt is feltételként szabták a községeknek, hogy a wifi-hálózaton keresztül ne gyűjtsenek be személyes adatokat a felhasználókról. A győzteseket a wifi4eu.eu honlapról válogatták ki, jelentkezési sorrendben.

A Csallóközből Alistál, Ekecs, Kisudvarnok, Lúcs, Nagypaka, Nyárad, Padány és Szap járt sikerrel, de lesz ingyenwifi Horvátjárfalun, Csöllén és Pozsony-Ligetfaluban, illetve Pozsony-Újvárosban is.

A program első fázisában valamennyi eddig kiválasztott település kap egy EU-s utalványt, amely alapján megvásárolhatja a szükséges technikai berendezést. Ebben a szakaszban 42 millió eurót osztanak szét. Azon települések számára sincs minden veszve, amelyek lekésték az első kört, mert pár hónapon belül újabb jelentkezésre kapnak lehetőséget a program második fázisában, amely 2020-ig folytatódik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Miből él az elnökjelölt?

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Tiltakoznak a kiállított melltartók és bugyik ellen

21 Savage szabadlábon

Pedagógiai napok a digitalizáció jegyében

Pellegrini: A rendőrség senki fölé nem terjeszti ki a védőszárnyait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?