Régió

Húszéves nyugdíjasok

Lúcs | Húszéves fennállását ünnepelte, évzáró gyűléssel a lúcsi nyugdíjasklub. Mórocz Gabriella, mindenki Ella nénije, kifogyhatatlan energiával irányítja a kezdetektől.
Somogyi Katalin

2019. február 13. 10:45

„Mindig tartoztam valahova, ifjúsági körbe, a Vöröskereszt szervezetébe, és amikor 1999-ben nyugdíjba mentem, úgy gondoltam, továbbra is folytatni kell az aktív életet. Körbejártam hát Kislúcsot, Nagylúcsot és 85 taggal, húsz évvel ezelőtt, megalapítottuk a helyi nyugdíjasklubbot – emlékezett a kezdeti időkre az alapító elnöknő. – A másik ok, amiért többen is úgy döntöttünk, hogy klubot alapítunk, az volt, hogy a faluban sok az özvegyasszony, és hogy ne üldögéljenek egyedül otthon, rendszeresen programokat szervezünk. Minden hétfőn kora délután találkozunk a nagylúcsi klubban, megbeszéljük ügyes-bajos dolgainkat, utazásokat szervezünk és megbeszéljük, milyen teendők várnak ránk. Tizenkét hazai és két magyarországi nyugdíjasklubbal, tartjuk fenn a kapcsolatot. A nyugdíjasklub megalakulása óta minden évben legalább egy hétre eljártunk túrázni a Tátrába. Most, hogy idősebbek lettünk, inkább a közelebbi fürdőkbe járunk. Sok segítséget kapunk a polgármestertől is, a magyarországi kirándulásainkat az önkormányzat finanszírozza” – nyilatkozta Mórocz Gabriella. A nyugdíjasok valóban irigylésre méltó energiával vesznek részt a falu rendezvényein is, a klub szervezi évek óta a majálist, a karácsonyi vásárokat, ahol saját kezűleg készített kalácsaikat, süteményeiket árulják. Varró-hímző tanfolyamot is indítottak, és az ott hímzett terítők díszítik a templom oltárát. Az éves tagdíj 4 euró, ebből az összegből, meg az önkormányzat nyújtotta segítséggel, már nagyon sok helyet bejártak a klubtagok, a debreceni virágkarneváltól a markotabödögei uborkafesztiválig, ahol el is vitték a legjobb uborkabefőtt címét. A gyereknapot évek óta a nyugdíjasok szervezik Lúcson, ilyenkor palacsintát sütnek, édességeket vesznek és színes léggömbökkel díszítik fel az óvodát. Pár évvel ezelőtt még a vásárúti réteshúzó versenyen is indultak, amit meg is nyertek. „Ez a nyugdíjasklub áldás a községnek – mondta Kiss László polgármester. – Nagyon sokat segítenek, mindenben számíthatunk rájuk. Akármit kérünk, boldogan vállalják és fiatalokat megszégyenítő energiával vetik bele magukat a szervezésbe, legyen szó falunapról, gyereknapról vagy más rendezvényről, ahol önkéntes segítségre van szükség”. (sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?