Hivatalosan is megnyitották a Debrődőt és Ájfalucskát összekötő kerékpárutat

Az újonnan megnyitott kerékpárúton többekközött a sokak által keresett Szent László növénytemplomhoz vagy a forráshoz is eljuthatunk
Debrőd/Ájfalucska (Hačava) |

Napokkal ezelőtt ünnepélyes keretek között megnyitották azt a Debrődöt Ájfalucskával összekötő kerékpárutat, melynek köszönhetően még többen fedezhetik fel vagy juthatnak el a szóban forgó kistelepülések és a térség szépségeit, látnivalóit.

Ahogy azt a térség legújabb turisztika fejlesztése kapcsán Gergely Papp Adrianna, Debrőd települése az Új Szónak is elmondta, a szóban forgó kerékpárút megnyitásával reményeik szerint még többen érkeznek majd a térségbe, mely természeti adtosságai, illetve a falu közelében található Szent László tisztás és az ottani növénytemplom, illetve a Szent László forrás miatt egyébként is népszerű a kerékpáros és gyalogos turisták körében. „Az április elején megnyitott kerékpárúttal egy régi vágyunk teljesült, mely nem csak a debrődieké, hanem mindenkié, aki szereti a turisztikát, szereti a természetet. A projekt ugyanis külső kezdeményezésből valósult meg, hogy a Debrődről vezető út, a Szent László tisztáson át egészen Ájfalucskáig végre hivatalosan is besorolásra került a kerékpáros turista útvonalak hálózatába. Mivel a megnyitón sok volt a résztvevő, nagy meglepődéssel néztük, hogy mennyien érdeklődnek az itteni látnivalók iránt” – közölte lapunkkal Gergely Papp Adrianna. 

Az újonnan megnyitott kerékpárúton többekközött a sokak által keresett Szent László növénytemplomhoz vagy a forráshoz is eljuthatunk

Mint kiderült, a kerékpárút hivatalos bejegyzését egy viszonylag hosszú és komplikált folyamat előzte meg. Kijelölését több szervezet is kezdeményezte, s az illetékes hatóságok és az érintett földtulajdonosok beleegyezésének, a Szlovák Kerékpáros Klub anyagi hozzájárulásának, illetve Szlovákia oktatási, tudományos, kutatási és sportminisztériuma hozzájárulásának köszönhetően a Jászói-fennsíkon át kanyargó kerékpárutat is sikerült a Szlovák Karszt felé vezető kijelölt kerékpárutak hálózatához csatolni. Ahogy azt lapunknak Tömöl Zsuzsa, a mintegy 25 éve működő gömörkhorkai Szlovák Karszt Kerékpáros Klub ötletgazdája és egykori elnöke elmondta, igazából egy olyan önkéntes polgári társulásról van szó, mely a Felső-Gömör és különösen a Szlovák Karszt Nemzeti Park kerékpáros turizmusának fejlesztése céljából jött létre. „Több mint 500 kilométernyi kijelölt kerékpárúttal rendelkezünk. Jól tudjuk, hogy a nemzeti park területén nem kevés munkával jár egy-egy útvonal engedélyeztetése. Ma azonban már bátran kijelenthetjük, hogy a síkság nyitva áll a kerékpárosok előtt. Erre egyébként már régóta nagy volt az emberek igénye. A Szlovák-karszt kijelölt útvonalait a Karstvelo jelzés védi. Ezekből több mint 500 kilométer van, és a Szlovák Kerékpáros Klub Szlovák Karszt munkáján alapulnak” – zárta Tömöl Zsuzsa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?