Helembai Ipoly-híd: az áprilisi átadás is csúszhat

ipoly-hid
Helemba |

A híd és a felvezető út már elkészült Helembán, a beruházáshoz képest apróságok vannak már csak hátra, de lehet, hogy az átadás csúszni fog, mert a projekt magyarországi vezető partnere megszűnt, az új minisztérium pedig még csak most áll fel.

Az uniós forrásból felépült, Helemba és Ipolydamásd közti új híd tulajdonképpen már készen van, szlovákiai oldalon a hídra vezető 175 méter hosszú felvezető út is elkészült, az óvoda előtti zajelnyelő falat is megépítették, miként az úthoz tartozó járda korlátját is. Egyelőre a vízszintes és függőleges közlekedési jelzések hiányoznak, valamint a gyalogos átkelő az óvodánál és a zöld területek kialakítása, továbbá az útburkolati jelek felfestése – tudtuk meg Izrael Gergelytől, Helemba polgármesterétől. A híddal kapcsolatos közvilágítás is kész, Nyitra megye pedig telket cserélt a vízgazdálkodási vállalattal annak érdekében, hogy az Ipoly – parti zsiliphez hozzáférjenek és ahhoz szervizutat alakítsanak ki. Balkó József, Nyitra megye közlekedési osztályvezetője, arról tájékoztatta lapunkat, hogy az új híd terhelési próbája már lezajlott, a rávezető utat megépítették és a műszaki átvétel is megvolt. Viszont a helyzetet bonyolítja, hogy az uniós projekt magyarországi vezető partnerét, a NIF Zrt. (Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő) Budapesten kormánydöntéssel megszüntették, jogutódja pedig a Lázár János – féle közlekedési és építésügyi tárca, de ez utóbbi minisztérium még csak most kezd működni. Ez annyit jelent, hogy Nyitra megye per pillanat nem igazán tud kihez fordulni a híd építésének befejezése és az elszámolások ügyében. Emiatt a híd tervezett használatbavételi időpontja várhatóan csak idén áprilisban lesz - vagy később kerül rá sor. (Az új budapesti tárca sajtófőnökét telefonon kerestük, de egyelőre nem értük el – a szerk. megj.).

Helembai Ipoly-híd: az áprilisi átadás is csúszhat

Csúszhat az átadás

Farkas Iván, a Szövetség közlekedéspolitikával is foglalkozó Nyitra megyei képviselője lapunknak megerősítette, hogy a NIF megszüntetése miatt valóban csúszhat a híd átadása, egyúttal közölte, hogy a megye idén felújítja Helembán a főutat, mégpedig a vasúti átjárótól egészen addig a pontig, ahol az új hídra vezető út kötődik rá.

Farkas szerint szintén áprilisban vagy később kerülhet sor a híd megnyitására. Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere az Új Szónak úgy nyilatkozott, ipolydamásdi oldalon már minden elkészült, szlovákiai oldalon vannak még kisebb, elvégzendő munkák. „Szlovákiai oldalon az a lényeges, hogy a közútkezelő mikor tudja átvenni az objektumot, utána meg is nyithatják a hidat a forgalom előtt. Hogy mikor lesz protokoll - nyitóünnepség, az a használat szempontjából nem fontos“ – mondta a polgármester. Rományik úgy véli, az időjárás függvényében erre akár heteken belül sor kerülhet.

Lapunk értesülései szerint a hídhoz a szlovák rendőrség is kért egy ellenőrző helyet, annál is inkább, mert az új hídon már migránsok is átjöttek Szlovákiába. De a helembaiak is többször átmentek már rajta a szomszédos településre, gyalog és biciklivel is. Magán a hídon egyébként nincs közvilágítás, csak a fel- és levezető utaknál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?