Régió

Határon átnyúló kultúra és színpad Felbáron

Felbár/Győr | Egy új szabadtéri színpaddal gazdagodott a dunaszerdahelyi járásbeli falu a határon átnyúló együttműködés keretében. A község kulturális életén is lendíthet a beruházás, a hónap közepén tartott rendezvénnyel avatták fel az új teret.
author
Kiss Bartalos Éva

2021. augusztus 31. 19:00

Felbár

Felbáron eddig hiányzott az állandó színpad a községi hivatal mögött, ha kulturális eseményt szerveztek, akkor egy ideiglenes színpadot állítottak fel. Bodó István polgármester abban bízik, hogy a fejlesztésnek köszönhetően kulturált közeget teremthetnek a rendezvények résztvevőinek, és a központ környéke is rendezett marad. A falu az Arrabona EGTC-vel közösen pályázott az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjában. Felbáron közel 30 ezer euró támogatásból építettek szabadtéri színpadot öltözőkkel, tánctérrel. Az Arrabona EGTC pedig adatbázist indított el a térségben működő kulturális szervezetekről, és felmérték a település- és térségfejlesztési célkitűzéseket.

Bodó István


Bodó István Felbár polgármestere elmondta, hogy ugyan kevés idő maradt a projekt kivitelezésére, mégis örül a sikeres együttműködésnek. „Gencs Kinga az Arrabona EGTC korábbi munkatársa segített abban, hogy elinduljon a projekt. Szorított az idő az az ügyintézésnél, a kivitelezésnél, ezért is hálás vagyok mindenkinek a segítségért. Augusztus 14-én szerveztünk egy színvonalas kulturális rendezvényt, ekkor avattuk fel a színpadot. Az Arrabona EGTC gondoskodott az öt előadóról, majd saját fellépőink is színpadra álltak, így hajnalig tartott a program. Sokan voltak kíváncsiak az eredményeinkre.

Talán az új létesítménynek is köszönhető, hogy a sikeres rendezvény után is rendezett maradt a központ”

– nyilatkozta lapunknak a polgármester, aki abban bízik, hogy a jövőben újabb kulturális események színtere lesz a szabadtéri színpad.

További fejlesztést is terveznek a központban, egy állandó piacteret építenének a tér szélére. A csütörtöki projektzáró sajtótájékoztatón Berényi József Nagyszombat megye alelnöke ismertette a pályázati lehetőségek rendszerét, és méltatta a szlovák-magyar határon átnyúló együttműködést.

Berényi József


Az alelnök rámutatott, hogy míg országosan az EU-s projektekre szánt összeg 30-40 százalékát sikerül lehívni, addig a szlovák-magyar együttműködésre szánt keretet teljesen kimerítették. Berényi szerint ez jó példa arra, hogy sikert hoz, ha decentralizálják a pénzosztást. „Nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is fontosak a magyar-magyar kapcsolatok” – mondta Simon Róbert Balázs magyarországi országgyűlési képviselő hozzátéve, hogy továbbra is számíthatnak a gyümölcsöző együttműködésre.

Felbár


Németh Tamás Zoltán, az Arrabona EGTC igazgatója mintaértékű fejlesztésnek nevezte a felbári projektet, amelybe a társulás hozzáadott szellemi értéket feldolgozó tervvel kapcsolódott be. Ennek része volt a jó gyakorlatok bemutatása a partnerek számára, valamint azt is felmérték, hogy milyen tevékenységeket terveznek a tagok a térségben.

Németh Tamás Zoltán


Azért, hogy összekössék a térség kulturális- egy civilszervezeteit, egy adatbázist hoztak létre a kultúrában tevékenykedőknek. Az igazgató elmondta, hogy a térségben a középületek, a turizmus, a közösségi terek és a közlekedés fejlesztésére, a településüzemeltetési fejlesztésekre, az idősgondozás elérhetőbbé tételére van a legnagyobb igény. A közlekedés keretében megemlítette a vámosszabadi híd felújítását, valamint a Győr és Dunaszerdahely közötti négysávos út építésének tervét is.

Németh Imre

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

ellatas

Felmérés: A többség ragaszkodik az ingyenes egészségügyi ellátáshoz

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Rejtélyes körülmények között halt meg egy férfi, miután meglátogatta a barátját

putyin kp

Putyin olyan akadályba ütközött, amire senki sem számított

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.