GALÉRIA: Úgy készül a harang, mint a középkorban

harangöntés

Három harangöntő van az országban. Közülük a legfiatalabb a várhosszúréti Slíž Róbert. A fiatal mesterember által készített harangok Európa számos országában ott vannak. Az Év Ifjú Mestere elismeréssel is kitüntetett harangöntő legújabb alkotása múlt pénteken készült el, a 12 kilós harang a magyarországi Eger közelébe kerül.

A rozsnyói származású ifjabb Slíž Róbert a Kassai Műszaki Egyetem Kohászati Karán tanulja a szakmát, de a harangöntést elmondása szerint már évekkel ezelőtt elsajátította autodidakta módon. Az első harangot 15 éves korában öntötte. „Három-négy éves koromban nagyapám elvitt a pelsőci harangtoronyba, ahol az egyik barátja harangozóként dolgozott. Nagyot tetszettek a harangok. Később, 12 éves koromban egy iskolai kirándulás során felvittek minket a kassai dóm tornyába, ahol ismét megbámultam a harangokat. Ezt követően egyre több templomtoronyba és harangtoronyba másztam fel, hogy szemügyre vehessem a harangokat. Az első harangom formáját nagyon sokáig alakítgattam, majd megöntöttem életem első harangját” – nyilatkozta lapunknak Slíž Róbert. Hozzátette, az első próbálkozás óta legalább 35 harangot késztett. Elmondása szerint néhány sikertelen próbálkozása is volt. „Az utóbbi években egyre több helyre hívnak, hogy bemutassam a mesterséget. Idén részt vettem a budapesti Mesterségek Ünnepén is, ahol a Népművészeti Egyesületek Szövetségétől az Év Ifjú Mestere elismerést kaptam. Óriási megtiszteltetés ez számomra, és örülök, hogy ilyen fiatalon képviselhetem a szakmát” – magyarázta a fiatal mester. Slíž középkori technológiával dolgozik, ami azt jelenti, hogy a formákat agyagból, lótrágyából és emberi hajból készíti. A harangöntés első lépése a formatervezés. „Először egy külső és egy belső sablont készítek, majd elkészítem az öntőformát. Az első sablon alá teszem a belső formát, erre pedig rákerül a második rész, az álharang. A viasszal bevont részbe helyezem a mintákat, a feliratokat és a díszeket. A legidőigényesebb rész nem az öntés, hanem a forma elkészítése. Egy harang több hétig is készül, de az öntés pár óra alatt megvan” – mondta Slíž. Hozzátette, a kiöntés után legalább egy napot kell várni, míg a harang kihűl és teljesen megszilárdul. Slíž eddigi legnagyobb harangja egy 41 kilós, 38 centiméter átmérőjű darab, de minden vágya egy olyan műhely berendezése, ahol akár több száz kilós harangokat is tudna önteni. „Ez egy olyan szakma, amit az ember egész élete során tanul. Minden harang más. Eddig Magyarországra, Lengyelországba, Szlovákiába és Ausztriába készítettem harangokat. Mindegyik alkotásomra büszke vagyok, de talán a várhosszúréti templomnál elhelyezett emlékharangra, és az egyik Lőcséhez közeli kápolnába készített darabra vagyok a legbüszkébb” – zárta Slíž Róbert.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?