Régió

GALÉRIA: Tiszacsernyő 1968–2018

Ötven év telt el a Dubček–Brezsnyev találkozó, és a szovjet hadsereg azt követő, 1968. augusztus 21-i bevonulása óta.
author
Németi Róbert

2018. augusztus 21. 09:01

Tiszacsernyő
A helyi mozi épülete 1968-ban. Itt is tárgyalóasztalhoz ült a delegáció - Németi Róbert felvételei

ʼ68 a gazdaság, a párt és az állam demokratizálására, az „emberarcú szocializmus” kialakítására tett kísérlet volt. Miután 1968 januárjában a reformer Alexander Dubček került a Csehszlovák Kommunista Párt (CSKP) főtitkári posztjára, hozzákezdett a párt és a politikai rendszer átalakításához. Véget akart vetni az igazságtalan pereknek, szabadlábra helyezték a politikai elítélteket, eltörölték a sajtó cenzúráját, és az utazási korlátozásokon is enyhítettek. Noha Dubček továbbra is jó viszonyra törekedett Moszkvával, nem számolt a reformfolyamat következményeivel, amelyek a többi szocialista országra is kihatással voltak, veszélyeztetve az egész szocialista tábor stabilitását. A csehszlovák reformmozgalom vezetői nem tudtak szót érteni a Szovjetunió vezetőivel – élükön Leonyid Brezsnyevvel – a reformtörekvésekről. A moszkvai pártvezetők nehezen viselték el, hogy a kezdeményezés a szovjet kommunisták nélkül született, ezért a prágai tavasz vívmányait azok a szovjet vezetők is elutasították, akik eleinte rokonszenveztek a mérsékelt reformokkal. A környező országok kommunista vezetői a csehszlovák reformmozgalmat a szocializmus szovjet modellje – és egyben saját pozícióik – elleni támadásként élték meg, ezért a szovjet vezetés a katonai beavatkozás mellett döntött. A dubčeki pártvezetés és a szovjet politbüró a prágai tavaszt lezáró augusztusi bevonulásig számos találkozón egyeztetett a helyzet lehetséges politikai megoldásairól. A szovjet és a csehszlovák pártvezetők közötti csúcstalálkozóra július 29. és augusztus 1. között a szovjet határ melletti Tiszacsernyő vasútállomásán, egy vasúti kocsiban került sor.

Galéria
q
q
q
q
+16

Tiszacsernyő városát egy 1947-ben született kormánydöntés után hozták létre az újonnan meghúzott, akkoriban még csehszlovák–szovjet határon. Mivel a II. világháború utáni politikai helyzet miatt ezen a határon is szárazföldi átrakóállomásra volt szükség, a település születését a vasúti komplexum létrehozásával egy időre datálják. A vasút és a város fokozatos fejlődésével egyre több munkás özönlött ide, rövid időn belül pedig már több ezren dolgoztak a térségben, és szinte minden környékbeli család legalább egy tagja ennek a komplexumnak a munkatársa volt.

Prágai Tavasz

2018. augusztus 21. 07:09

1968: mindenki emlékezik - GALÉRIA

A kisváros eddigi történelmének legnevezetesebb napjai 1968. július 29. és augusztus 1. között voltak, amikor itt, Tiszacsernyő szívében kerítettek sort Alexander Dubček, és Leonyid Brezsnyev találkozójára. Ezzel az eseménnyel a város örökre beírta magát a világtörténelem nagykönyvébe. A település legmeghatározóbb épülete és legismertebb tájékozódási pontja máig is a vasútállomás és a hozzá tartozó váróterem, amely állapotát, berendezését és dekorációját tekintve valódi időutazásban lehet része az ide látogatónak. Az épületet részben többször is felújították, de a Barátság kőolajvezetéket és a felszabadító szovjet hadsereg harckocsizóit ábrázoló óriási festményeknek köszönhetően a szocialista köztársaság és a hős Szovjetunió dicsőséges időszakában érezheti magát, aki ebben a vasúti váróteremben vár a vonatára.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová

Čaputová: Az egyszerű emberek szenvedik meg az orosz agressziót

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

Komáromi Kulturális Nyár

Eseménydús lesz a nyár Komáromban

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.