Érsekújvár is csatlakozott a tiltakozókhoz (FOTÓK és VIDEÓK)

ers
Érsekújvár |

„Nem tehetnek meg mindent!”, „nem engedjük ellopni az országot!”, „nem győzhetnek!” – ilyen és hasonló transzparensekkel vonultak ki a térre csütörtökön este az érsekújvári lakosok. Mintegy 120, egyesek szerint azonban csaknem 160 ember gyűlt össze Érsekújvár főterén, hogy hangot adjon elégedetlenségének és csalódottságának a jelenlegi kormány döntései, a kulturális miniszter önkényeskedése miatt. Az összejövetelt civil személyek szervezték, a magyar szónokot külön megtapsolták.

A szervezők nevében Jozef Pirohár köszöntötte az egybegyűlteket és hangsúlyozta, országszerte tiltakozó megmozdulásokat tartanak néhány hónappal a választások után, és ebből az érsekújváriak sem maradhatnak ki. A nyilvános gyűléseket kezdetben a parlamenti ellenzék kezdeményezte, de később csatlakoztak a civil szervezetek is. Múlt héten még csak egy maroknyi érsekújvári lakos találkozott a Fő téren, hogy ilyen módon csatlakozzon az országszerte csütörtökönként tartott hazai és külföldi tiltakozó megmozdulásokhoz, és felemelje hangját a jelenlegi kormány politikája ellen. Nem hagyja őket hidegen sem a kulcsfontosságú korrupcióellenes intézmények tervezett megszüntetése, de nem tetszik nekik a jelenlegi kulturális miniszter autokratikus hatalom gyakorlása sem.

Galéria

Pataki Tamás a Kompromisszum társulás nevében magyarul szólt az érsekújváriakhoz, de előbb megkérdezte, hogy a jelenlévők közül hányan értenek magyarul. A közönség soraiból szép számmal jelentkeztek, örömmel fogadták, hogy a tiltakozás két nyelven zajlik.

„Az Európai Bizottság is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a javasolt változtatások aláássák a korrupció elleni küzdelmet. Ennek ignorálása nem valamiféle szuverenizmus, hanem szembemegy az ország érdekeivel. A politikusok nem valamiféle nagy urak, nemesek, akik bármit megtehetnek, ignorálhatnak minket. Ők a mi adónkból fizetett köztisztviselők. A polgárok, a diákok, sőt az ellenzék által feltett kérdésekre válaszoljanak, a jogos kritikák mentén pedig finomítsanak a terveiken. Az ignorálás tovább fokozza a társadalmi bizalmatlanságot és polarizációt!”

hangsúlyozta felszólalásában Pataki Tamás.

A felszólalók utaltak arra, hogy már nemzetközi botrány van a szlovákiai helyzet miatt és példátlan a kulturális miniszter, Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) viselkedése, aki egyenkultúrát akarna Szlovákiában.

Marek Hudec is felszólalt az érsekújvári találkozón, aki a Martina Šimkovičová kulturális miniszter leváltását szorgalmazó petíció megfogalmazói nevében szólt a tiltakozókhoz. A normalizáció és a fasizmus időszakához, az akkor vezető pozícióban lévőkéhez hasonlította a szónok a miniszter asszony arrogáns kijelentéseit, melyek inkább egy rossz királynő képét mutatják róla. Nemzetieskedése sem igazán érthető a felszólaló számára, mert akkor miért él a miniszter asszony Ausztriában? Az érsekújvári tiltakozáson két városi képviselővel találkoztunk, Eva Polerecká és Marián Balog támogatták az érsekújvári civilek kezdeményezését, a jeges szél ellenére a lakosok kitartottak, a gyengéd forradalom idejében népszerűvé vált dalok szóltak a téren, és az egybegyűltek még hosszasan beszélgettek.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?