Régió

Erdélyi János Napok Nagykaposon

Az első Erdélyi János ünnepséget 1914-ben tartották az Ung-vidéki városban.NagykaposA hét végén tartották meg a hagyományos Erdélyi János Napokat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. április 5. 19:00

Az első Erdélyi János ünnepséget 1914-ben tartották az Ung-vidéki városban.

Nagykapos

A hét végén tartották meg a hagyományos Erdélyi János Napokat. A rendezvénynek nagyrészt a Nagykaposi Magyar Közösségi Ház adott otthont.

Gabri Rudolf, az intézmény igazgatója elmondta, Erdélyi János szobrának megkoszorúzását követően ünnepi önkormányzati ülés következett, melyen átadták a díszpolgári címeket. Herczegh Melinda és Mikolay Imre Nagykapos díszpolgára. A magyar házban felléptek a dobóruszkai Dobó István Alapiskola diákjai, valamint az Erdélyi János Vegyes Kar. Az érdeklődők ez után Herczegh Melindával, Mikolay Imrével, Skultéty Csaba özvegyével, Márta asszonnyal, valamint Lakatos Deniszával, az Ung-vidékieik a gulágon című könyv társszerzőjével beszélgethettek. A könyv bemutatója után a budaházai Vályi házaspár gyermekük születése alkalmából átvehette az Ung-vidéki vándorbölcsőt, mely Áder János feleségének, Herczegh Anitának a közbenjárásával jutott el Nagykaposra. (A Vándorbölcső mozgalmat az id. Czotter Ferenc által 1978-ban alapított Ágymester Manufaktúra cég indította 2012-ben azzal a céllal, hogy felelevenítse azt a régi hagyományt, amikor a kisbabákat még bölcsőben ringatták és a kiságyak több nemzedéken keresztül családról családra öröklődtek. Az ötlethez 2012-ben csatlakozott a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, amellyel közösen hat vándorbölcsőt adományoztak különböző szervezeteknek, amelyek vállalták, hogy gondoskodnak a kiságyak vándoroltatásáról. A bölcsők pár hónapig vannak minden családnál, majd közvetlenül vagy sorsolás után továbbadják egy másik családnak, ahova épp újszülött érkezik.) Az Erdélyi János Napok zárórendezvényeként a résztvevők megkoszorúzták a magyar házban található emléktáblát is, melyet az Ung-vidékről munkatáborokba elhurcoltak tiszteletére állítottak.

Tavaly Nagykaposon a költő és néprajztudós híres művének, a Magyar népköltési gyűjtemény első megjelenésének 170. évfordulója alkalmából emlékévet hirdettek. Dokumentumportált hoztak létre, melyen a társulás tulajdonában levő összes Erdélyivel kapcsolatos anyagot – levelet, könyvet és fotót – elérhetővé tették a nyilvánosság számára.

Önnek ajánljuk

Manipulálhatták a Špirko elleni vizsgálatot

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Budapesten

GALÉRIA: Impozáns az új Slovan-stadion

Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Megszavazta a magyar kormány a "rabszolgatörvényt"

Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát a magyar válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?