Bakancspróbán mérték össze tudásukat a cserkészek

Nyékvárkony |

<p align="JUSTIFY">A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) 2017. április 28-30. között rendezte meg a cserkészőrsök legnagyobb éves megmérettetését, az országos akadályversenyt, amely idén a Bakancspróba elnevezést kapta. A vetélkedés közel 150 cserkészt vonzott a dunaszerdahelyi járásbeli faluba.</p>

A rendezvény péntek este tábortűzzel kezdődött, ahol Széchenyi István megidézésével elindult a hétvége kerettörténete is, amely ezúttal a reformkor volt. Ez a történelmi időszak idén fontos szerepet kap a cserkészszövetségben, ugyanis a július végén kezdődő Nagytábor 2017 is ezt a kort jeleníti majd meg.

A verseny szombaton zajlott, reggel 7 órától folyamatosan indultak az őrsök az egész napos túrára, ahol két kategóriában mérték össze tudásukat, ügyességüket és állóképességüket. A 10-15 éves korosztály a Gyepgyúró, míg a 15-18 évesek a Bokorugró kategóriában indulhattak. A próba során Nyékvárkonyt járták körbe a cserkészek, Csallóköz természeti kincseivel ismerkedtek, miközben 10 állomáson bizonyították cserkésztudásukat és ügyességüket egyebek között egészségügyből, tájékozódásból, sátorállításból, gyógynövények felismeréséből és madárismeretből. A szervezet utóbbi években megújult nevelési programja alapján a Bakancspróbát egy önértékelő állomás zárta, ahol a résztvevő gyerekek egész napos teljesítményükre tekinthettek vissza. A fárasztó napot népi játékokkal, szentmisével, kvízzel, végül pedig a Bakancspróba kiértékelésével zárták a cserkészek. A fiatalabb kategóriában a kürti (Érsekújvári járás) Sasszem őrs szerezte meg az első helyet, az idősebbek közül pedig Egyházfa-Hegysúr versenycsapata, vagyis Imi roverei utasítottak maguk mögé mindenkit.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"274338","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"360","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

„Az akadályversenyek hagyománya gazdag múltra tekint vissza szövetségünkben, idén viszont nem véletlenül kapott új nevet is a rendezvény. Nevelési programunk minden sajátosságát beleépítve az egész versenyt újragondoltuk. A rendezvény célja viszont továbbra is az őrsi összetartozás, együttműködés és csapatmunka erősítése, hiszen a cserkészmunka alapját a kisközösségek, az őrsök képzik, amelyek nélkül a cserkészet nem létezhetne” – mondta Szpisák Ádám, az SZMCS mozgalmi vezetője.

szmcs-p

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!