Arrébb tolták a templomot?

Összegyűjtötték egy internetes portálon azokat a vicces történeteket, amelyek arról szólnak, hogy a kisgéresiek annak idején pénzt gyűjtöttek a brazil szappanoperában szereplő Isaurának, és úgy tolták el a templomot, mint A legényanya című filmben.

Összegyűjtötték egy internetes portálon azokat a vicces történeteket, amelyek arról szólnak, hogy a kisgéresiek annak idején pénzt gyűjtöttek a brazil szappanoperában szereplő Isaurának, és úgy tolták el a templomot, mint A legényanya című filmben. Pár óra alatt ezrek osztották meg a cikket, köztük számtalan bodrogközi lakos.

Kisgéres

A portál Viga Gyula Falucsúfolók a Felső-Bodrogközből című tanulmányát és annak a kisgéresi lakosokra vonatkozó sorait idézi. A Falucsúfoló frappáns, gúnyolódó történet, mely általában a falusiak tudatlanságát, együgyűségét figurázza ki. A szerző írásaiban külön kiemeli Kisgérest, amely nem is emiatt, hanem inkább a hagyományokhoz való ragaszkodása miatt került a környező településen élők csúfolódásának célkeresztjébe. Ilyen gúnyolódás volt az az anekdota is, amely A legényanya című film alkotóit is megihlette. A templom eltolásáról szóló történet kisgéresi változata Viga Gyula szerint egy helyi sajátosságon alapul. „A kisgéresi templom mellett nagyon szűk az utca. A községi tanács elhatározta, hogy arrébb tolják a templomot. Megállapították, hogy pont egy guba szélességével kell odébb tolni. Az egyik sógor mértékül a templom elé tette a gubáját, és tolni kezdték a templomot. Aztán megnézték, mi az eredmény: a guba eltűnt (ellopta egy cigány). A kisgéresiek pedig megállapították, hogy rátolták a templomot” – idézi a portál a Viga által említett 1940-es gyűjtést. A portál ezenkívül említést tesz a kisgéresiek miskolci látogatásáról is, amikor állítólag késve érkeztek meg egy színházi előadásra, és amikor éppen a helyükre igyekeztek, az egyik színész a színpadon éppen ezt kérdezte: „Kik vagytok, honnan jöttetek?” A kérdést a rossz nyelvek szerint a kisgéresi polgármester illendően meg is válaszolta. Felállt és azt mondta: „Kisgéresiek vagyunk, elromlott a buszunk, azért késtünk” – olvasható a cikkben. A példák ellenére azonban Viga úgy látja, a viccekről híres régi Kisgéres hangulata eltűnőben van. Furik Csaba, Kisgéres polgármestere szerint az anekdoták egy része igaz, legalábbis azok alapja, de vannak olyan dolgok is, ami kitaláció. „Természetesen a kisgéresiek semmivel sem butábbak vagy okosabbak, mint bárki más. A portálon említett történeteket számtalanszor hallottuk, itt mindenki ismeri őket. Azt hiszem, a falu népe nem bánja, hogy mások ezen szórakoznak, sőt valahol még büszkék is rá. Amikor engem próbálnak heccelni azzal, miféle faluból származom, mindig azt válaszolom, örülhet a kisgéresieknek, mert nélkülünk igen unalmas lenne ez a vidék” – mondta a falu polgármestere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?