Állj meg vándor a felújított Szent Tekla szobornál

Tornóc
Tornóc |

Egy ismeretlen adományozó állítatta a vágsellyei járásbeli Tornócon Szent Tekla útszéli szobrát, melyet a község önkormányzatának támogatásával és a lakosok adományaiból újítottak fel.

A Szent István úton található szobor felújítására gyűjtést szerveztek a községben, amely tavaly júliustól decemberig tartott. A lakosok számlaszámra adakozhattak, vagy a községi hivatal ügyfélfogadó irodájában adhatták le a felújításra szánt támogatást. Tornóc önkormányzata eredetileg ezer eurót hagyott jóvá a község költségvetéséről erre a célra, a lakosok további 190 euróval támogatták a felújítást. A községi hivatal tájékoztatása szerint a felújítást még a gyűjtés idejében megkezdték, az összköltség végül meghaladta a négyezer eurót, amit a büdzséből különítettek el értékmentésre. Korábban Kuttasként emlegették a község azon részét, ahol a szobor található, ma már Teklának nevezik.

Szent Teklát az első vértanú nőként tartják számon, aki ismert és gazdag családból származott. Miután a szülei eljegyezték, egy alkalommal Szent Pál beszédét hallotta és elhatározta, hogy egész életét az evangélium hirdetésének szenteli. Tekla jegyese börtönbe záratta Pál apostolt, ám menyasszonya beszökött a rácsok mögé és tovább hallgatta tanítását. Teklát engedetlenségéért máglyahalálra ítélték, ám a lángok nem tettek benne kárt, hatalmas zápor oltotta el a tüzet. Kiéhezett vadállatok elé vetették, de ezek sem tettek kárt a szűzben, szelíden a lábához heveredtek. Bikákhoz kötötték, de az erős kötelek elszakadtak, végül szabadon engedték. Szent Tekla betegeket gyógyított, gonoszakat térített meg a pusztában, az egyház a szenvedők tanítójaként emlegeti az első női vértanút, minden küzdőért imádkozóként. A tornóci kőszobor helyét az Alsó Teklai dűlő és a Felső Teklai dűlő határozza meg, melyeket a szentről neveztek el.

Danter Izabella, Adalékok Tornóc község néprajzához című könyvében a következők olvashatók: a szobrot egy közeli földparcella tulajdonosa állíttatta a Sókszelőce irányába kivezető út mellett, két akácfa közé. A szent jobb kezében mellére helyezett kis kereszt, baljában pálmaág van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?