Régió

Alkalmazkodnak a válság diktálta ütemhez Komáromban

Komárom | Annak ellenére, hogy a járvány miatt felhalmozódtak az ügyek, s csaknem három hónapig nem ült össze a komáromi képviselő-testület, a sorrendben 16. rendes tanácskozás meglehetősen gördülékenyen zajlott a szokásos helyen, a komáromi városháza tanácstermében – természetesen a kellő óvintézkedések mellett.
Vataščin Péter

2020. május 22. 17:30

Komárom
- Vataščin Péter felvétele

Ahogyan más önkormányzatok, úgy a komáromi esetében is számos téren újra kell tervezni az idei évet, vagyis „újra kellett gombolni a kabátot”.

A díjak kérdése

Már csaknem 30 éves múltra tekint vissza Komáromban a Polgármesteri és a Pro Urbe-díjak, valamint a díszpolgári titulusok kiosztása. A járvány okozta káosz, s az átadás alkalmának számító Komáromi Napok elmaradásával úgy tűnt, a 2020-as év megszakítja ezt a sorozatot. A Polgármesteri díj nem odaítélése végleges, erről Keszegh Béla döntött. Az ülésen azonban fordulat következett be a másik két elismerés esetében. Less Károly képviselő hangsúlyozta a hagyomány szerepét, ami szerint fontosabb, mint a jelenlegi járványhelyzet. Andruskó Imre képviselő elmondta, ő nem lát akadályt a díjak kiosztása kapcsán, hiszen volt már példa arra, hogy erre nem a Komáromi Napok alkalmával került sor. A beérkezett jelölésekről ezt követően szavaztak a testület tagjai. Ennek alapján idén Kustyán Ilona korábbi gimnáziumi tanár és Kollár Zoltán magánvállalkozó lettek Komárom Pro Urbe-díjasai. A díszpolgári címet Erdélyi Géza nyugalmazott református püspöknek ítélték oda. Hogy azonban mikor és milyen körülmények között osztják ki magukat a kitüntetéseket, arról még nem született döntés.

Bonyolult pénzügyek

Az ülésen terítékre került 2019 gazdasági kiértékelése is. Ahogyan ez többször elhangzott, a záráskor ugyan 800 ezer eurós plusz keletkezett, így reménytelibbnek tűnt a 2020-as esztendő – ezt azonban teljesen keresztbehúzta a vírusjárvány, amelynek köszönhetően gyakorlatilag kármentést kell végeznie az önkormányzatnak. E téren az egyik legfontosabb feladat a városi költségvetés egyensúlyának megtartása, azonban jelen körülmények között nehéz bármit is tervezni, ugyanis – ahogyan ez több szempontból többen is megfogalmazták az ülésen – nem tudható, hogy meddig húzódik még el a válság, s hogy az hogyan befolyásolja a részadókat. Komáromban a személyi jövedelemadók különféle várható csökkenései szerint jelenleg legalább mintegy 881 ezer, legfeljebb 3 millió 539 ezer eurós kieséssel számolnak. „Egyértelmű cél volt, hogy szeretnénk megmenteni azok a családokat, amelyekről gondoskodunk” – emelte ki az egyik prioritást Keszegh Béla polgármester, vagyis a városi alkalmazottak fizetését szeretnék biztosítani. A költségvetés revitalizációja kapcsán végül számos lépést hagyott jóvá a testület. Így például a sport és kultúra támogatására folyósított, de még nem felhasznált összegeket vissza kell utalni a városnak, ezzel együtt jelentősen csökkentették a sport- és kultúratámogatások mértékét is. Egyes ingatlanok bérleti díjából 3 hónapra 33 %-os engedményt kapnak azok a vállalkozók, akik jelentős bevételkiesést szenvedtek el. Leállítottak több befektetést, valamint a járdák és a sportlétestmények felújítását, valamint több módosítást is eszközöltek a város költségvetésében.

Szeméttelep elnapolva

Az ülés legsúlyosabb napirendi pontjának számított volna az izsai hulladéklerakó telep körüli dilemmák megvitatása, amely ügy a következő két évtizedben jelentősen, több millió euróval terheli majd le Komárom költségvetését, érintve ezzel minden helyi lakos életét és pénztárcáját is. Ennek lényege, hogy az egyik lehetőség szerint a város hitelből megvásárolná az izsai szeméttelepet. Második opcióként el kell fogadni a lerakati díj komoly növekedését. Végül a harmadik út az érintett céggel kötött szerződés felmondását jelenti, amely lehetőség esetén valamelyik messzebb található lerakatba kéne szállítani a komáromi hulladékot.

Az ügyet végül elhalasztották a következő ülésre, ugyanis az érintett cég, a telepet üzemeltető Reko Recycling kft. képviselői nem tudtak eljönni a tanácskozásra. A polgármester szerint még az is elképzelhető, hogy egy rendkívüli testületi ülésen csak ezzel a témával fognak foglalkozni. Az ülésen több képviselő is panaszkodott arra, hogy a napirendi pont anyaga a gyűlést megelőzően nem megfelelő módon változott meg. A városi közvéleményben a lehetséges megvásárlással kapcsolatban különböző vélemények merültek fel, van, aki kifogásolja a több tulajdonosváltáson átesett szeméttelep biztonságosságát, de felmerültek kétségek azzal kapcsolatban is, hogy vajon mennyire lenne jó gazdája a város a számos kérdőjellel övezett lerakatnak. Keszegh Béla elmondása szerint nyílt és korrekt vitát szeretne az ügyről, s minden bizonnyal több elemzés, illetve főellenőri vélemény is fog születni az ügyben.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A ciprusi javaslatot várják az euróövezeti pénzügyminiszterek

Már csak két napig lehet igényelni az áprilisi támogatást

Komárom

Lesz-e idén Karva-Párkány kerékpárút?

Marian Kotleba

A szakértő szerint az 1488-as számszimbólum a neonáci ideológiára utal

Zuzana Čaputová

Čaputová figyelemmel kíséri az Őrmezőn talált toxikus hulladék problémáját

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Roger Federer

Ő volt a legjobban kereső sportoló az elmúlt egy évben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.