Adventi koszorúk a környező falvakban

Az izsapi adventi koszorút idén lilára és rózsaszínre hangolták (A szerző felvétele)Az izsapi adventi koszorút idén lilára és rózsaszínre hangolták (A szerző felvétele)
Dunaszerdahelyi járás |

A legtöbb településen már elkészültek a közös adventi koszorúk, melyeket többnyire forgalmasabb, látványosabb helyeken, a főtereken helyeztek el. Advent első vasárnapján a hit jegyében meggyújtották rajta az első gyertyát.

Sorra vettük a gyertyagyújtást és a köré szerveződő ünnepi eseményeket. Voltak olyan helyek, ahol kint a szabadban találkoztak egymással, köszöntötték, megáldották a koszorút, majd meggyújtották a mécseseket, de voltak olyanok is, akik a templomban gyülekeztek és misével, karácsonyi énekekkel indították az adventi várakozás időszakát.

Nagymad

„Hisszük, hogy a lángnak üzenete van, ami eléri a szíveket és ereje, hogy összetartsa azokat, akikhez eljut ez az üzenet. Azt, amit a gyertya jelképez, a hitet… Hinni sokféleképpen és sok mindenben lehet, lényege az, hogy lélekemelő legyen, elhivatott és igaz. Ereje legyen, hogy építsen és ne romboljon!” -

írja Nagymad közösségi oldalán László Gábor polgármester. A település koszorúját a községháza előtti téren helyeztek el egy kisebb betlehemi jászol kíséretében, megáldották, majd ünnepélyes keretek között gyújtották meg rajta az első gyertyát.

Csilizradvány

A községben délután 3 órakor kezdődött meg az adventi ünnep a Csilizradványi Színjátszók és Csilizradványi Tánciskola mesejátékával. A gyertya meggyújtása után kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket, mézeskalácsot sütöttek, adventi tematikájú alkotásokat és ajándékokat készítettek.

 

Csilizpatas

Idén is meghirdették az adventi időszak egyik kedvenc elfoglaltságát, az adventi világító ablak kalentádiumot. Felhívásukat már korábban közzé tették, ugyanis ehhez szükség volt a lakosok aktív részvételére. A világító ablak kalendárium lényege, hogy a családi házak ablakait feldíszítve várja az arra sétáló keresőket. Az „adventi ablak vadászat” lényege hogy a családok feldíszíti a saját ablakát, s jól láthatóan elhelyezik az adott decemberi nap számát. A résztvevő gyerekeknek azzal szereznek örömet, hogy kis kosárkába szaloncukrot, almát, vagy más nassolni valót tesznek, melyeket a kapura az ablak párkányra helyeznek. Segítségként, mivel a települést nem tudják a lakosok ilyen rövid idő alatt bejárni, egy térképet osztanak meg az oldalon.

 

Medve

Reggel 9 óra után karácsonyi koncerttel várták az érkezőket a helyi katolikus templomban, ahol a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola énekesei varázsoltak ünnepi hangulatot. Délután 3 órakor találkoztak újra a kultúrház teraszán, ahol a medvei óvoda karácsonyi vásárral várta az érdeklődőket, majd 5 órakor meggyújtották a közösség adventi koszorúját. Forralt borral, teával és pogácsával kínálták a vendégeket, közben Morva Dorina énekelt.

Nagyudvarnokban égősorból formálták meg az egyes gyertyákat (A szerző felvétele)

Nagyudvarnok

Nagyudvarnokban a községháza előtti téren készítették el az adventi koszorút, amin a négy gyertyát egy-egy égősorból formázták. A karácsonyfadíszek és a szalagok, masnik mellett virágokat is elhelyeztek rajta. A koszorút az első gyertyagyújtás előtt megáldották, utána kapcsolták fel rajta az első gyertya formájú világítást. 

Királyfiakarcsa

Királyfiakarcsán is meggyújtották vasárnap délután a község adventi koszorújának első gyertyáját, és emellett az adventi ablaknaptár kezdeményezébe is bekapcsolódtak. December 1. és 24. között náluk is minden este felgyullad majd egy-egy új kivilágított ablak fénye Királyfiakarcsa és Etrekarcsa falurészeken. A kezdeményezéshez Királyfiakarcsa és Etrekarcsa községekből bárki csatlakozhatott, annyit kellett csak vállalnia, hogy a rá jutó napon házának egy utcáról jól látható ablakát kivilágítja és ünnepi díszbe öltözteti. 

Apácaszakállas

Az Ekecshez tartozó Apácaszakállas településrészen karácsonyi vásárral egybekötött gyertyagyújtásra került sor az apácaszakállasi kultúrházban és annak udvarán. A gazdag kínálat mellett egy külföldi ötlet alapján a helyi kézimunka kör egy különleges meglepetéssel várta az érkezőket, mégpedig egy saját kézzel horgolt karácsonyfával. A fát itt először, az adventi gyertyagyújtás ünnepségen mutatták be a közönségnek, ami nagy sikert aratott. A karácsonyi vásár teljes bevételét az apácaszakállasi óvodának adományozták.

Lúcs

Lúcs is csatlakozott a pár éve Solymáron indult kezdeményezéshez, a adventi ablakkalendáriumhoz. Kérték a családokat, hogy a számmal ellátott, díszített ablakokat legalább este 10 óráig világítsák ki. A tervük az, hogy minden este felteszik közösségi oldalukra, hogy a másnapi ablakot hol keressék, Kislúcs községrészben például. További elképzelésük, hogy Szilveszter reggelén elköltsék az év utolsó reggelijét és megosszák egymással a kezdeményezéssel kapcsolatos gondolataikat. Érdemes lesz Lúcson is a kivilágított ablakok után kutatni, ugyanis a tegnapi napon például nem csak a díszes ablak várta az arra járókat, hanem egy gondosan megterített asztal is tele bögrékkel. Teát, vagy forralt bort kérhettek a szerencsések. 

Köszöntötték, majd megáldották a koszorút és felhívták a figyelmet az adventi időszakban való elcsendesedés fontosságára (A szerző felvétele)

Izsap

A nagymegyeri Izsap városrészben is meggyújtották advent első gyertyáját a hit jegyében. A falu koszorúja már előtte egy nappal, szombaton elkészült az Iqus Polgáti Társulás szervezésében. Lelkes önkéntesek érkeztek, akik vastag fenyőágakkal termésekkel, szalagokkal és karácsonyfa díszekkel ékesítették a vasszerkezetes konstrukciót. A gyertyagyújtás előtt a helyi református és katolikus lelkészek közösen szóltak az egybegyűlt hívekhez, akiknek a hitről reményről beszéltek. Arra bíztatták a jelenlévőket, hogy kicsi lassítsanak, adják át magukat a várakozás meghittségének. Őket követően Estergajoš Mária lépett a koszorúhoz, aki meggyújtotta az első mécsest a koszorún. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?