Régió

A magyar széppróza napja Komáromban

Komárom | Első alkalommal rendezik meg Jókai Mór születésének évfordulóján, február 18-án a magyar széppróza napját, amelynek kiemelt helyszíne az írófejedelem szülővárosa, Komárom.
V. Krasznica Melitta

2018. február 12. 17:10

magyar széppróza
Az 1925-ből származó röplap - Képarchívum

A Magyar Írószövetség (MÍSZ) választmánya tavaly novemberben döntött arról, hogy ezentúl Kárpát-medence-szerte minden évben február 18. legyen a magyar széppróza ünnepe. 1964-ben ugyancsak a MÍSZ kezdeményezte, hogy József Attila születése napján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, majd 1984-ben a magyar dráma napját jelölték ki (szeptember 11., Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulója). Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Csütörtöky László, az esemény helyszínéül szolgáló Duna Menti Múzeum igazgatója, valamint Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke közös sajtótájékoztatón szólt az esemény jelentőségéről, és ismertette a komáromi program részleteit. Molnár Imre az egyik kezdeményező, Gál Sándor felvidéki író-költő gondolatait idézte: „Jókai Mór életműve, elegáns nyelvi emelkedettsége kiállta több mint másfél évszázad minden próbáját – őrizve a nemzet legfőbb attribútumát, az anyai nyelvet és általa a magyar nemzet összetartozásának egységét és szimbólumát. Jókai nyomdokában haladva a mi nemzedékünk föladata nem kevesebb és nem is több, minthogy ezt az örökséget őrizzük és gyarapítsuk a magyar széppróza napjának közös értékké emelt méltóságával és méltóságában.” Molnár Imre rámutatott arra is, hogy Jókai máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Reményét fejezte ki, hogy a magyar széppróza napja minden évben a tavaszi könyves szezon méltó nyitánya is lesz egyben, és ráirányítja a figyelmet az olvasásra.

Komáromban a helyszín kiválasztása magától értetődő volt: a múzeum egyik állandó tárlata a Jókai-emlékkiállítás, és a Kultúrpalota ad otthon a Jókai-díj ünnepélyes átadójának, amelyet évről évre szintén Jókai születésnapjához időzítenek; a díjat 2007 óta adományozza a Jókai Egyesület, valamint a Falvak Kultúrájáért Alapítvány az általuk meghirdetett irodalmi pályázat nyertesének. Keszegh Margit úgy fogalmazott, kitüntetés számukra, hogy ezentúl a magyar széppróza napján adhatják át a díjat. Az idei, február 18-i eseményekről Csütörtöky László elárulta, a Jókai-emlékkiállítást néhány, máskor a nagyközönség számára nem látható ereklyével, például eredeti kéziratokkal, Jókai gyerekkori rajzaival bővítik. Látható lesz Porpáczy Zoltán Napi Jókai című plakátkiállítása, több előadás hangzik el, a gálaműsorban pedig komáromi művészek lépnek fel. „Komáromban a mai napig kerülnek elő Jókaihoz kapcsolódó relikviák. Nemrég egy 1925-ös, a Jókai centenárium alkalmából kiadott röplapot talált nagyapja, Soós Imre hagyatékában Steffek Nóra – mondta Keszegh Margit. – Ebben arra kérték az akkori komáromiakat, hogy a nagy mesemondó születésének 100. évfordulóján este 6 órakor tegyenek gyertyát az ablakokba, így fejezve ki a város szeretetét, büszkeségét, háláját híres szülötte iránt.”

A magyar széppróza napjához kötődően február 12. és 22. között szerte a Kárpát-medencében több mint 40 kulturális intézményben és több mint 50 településen tartanak rendezvényeket, Szlovákiában Komárom mellett Dunaszerdahelyen és Pozsonyban.

Önnek ajánljuk

Vida: „Nagyon magyaros volt a vége, nem hiányzott még egy ilyen sztori”

Az identitás útvesztői

Részlegesen beomlott egy híd Őrmezőn

A rendőrség vizsgálja a Trnka-Kočner hangfelvételt

Haščák elhatárolódik a Kočner és Trnka közötti beszélgetéstől

A török hadműveletek újabb humanitárius katasztrófával fenyegetnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!