Régió

A magyar széppróza napja Komáromban

Komárom | Első alkalommal rendezik meg Jókai Mór születésének évfordulóján, február 18-án a magyar széppróza napját, amelynek kiemelt helyszíne az írófejedelem szülővárosa, Komárom.
V. Krasznica Melitta

2018. február 12. 17:10

magyar széppróza
Az 1925-ből származó röplap - Képarchívum

A Magyar Írószövetség (MÍSZ) választmánya tavaly novemberben döntött arról, hogy ezentúl Kárpát-medence-szerte minden évben február 18. legyen a magyar széppróza ünnepe. 1964-ben ugyancsak a MÍSZ kezdeményezte, hogy József Attila születése napján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, majd 1984-ben a magyar dráma napját jelölték ki (szeptember 11., Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulója). Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Csütörtöky László, az esemény helyszínéül szolgáló Duna Menti Múzeum igazgatója, valamint Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke közös sajtótájékoztatón szólt az esemény jelentőségéről, és ismertette a komáromi program részleteit. Molnár Imre az egyik kezdeményező, Gál Sándor felvidéki író-költő gondolatait idézte: „Jókai Mór életműve, elegáns nyelvi emelkedettsége kiállta több mint másfél évszázad minden próbáját – őrizve a nemzet legfőbb attribútumát, az anyai nyelvet és általa a magyar nemzet összetartozásának egységét és szimbólumát. Jókai nyomdokában haladva a mi nemzedékünk föladata nem kevesebb és nem is több, minthogy ezt az örökséget őrizzük és gyarapítsuk a magyar széppróza napjának közös értékké emelt méltóságával és méltóságában.” Molnár Imre rámutatott arra is, hogy Jókai máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Reményét fejezte ki, hogy a magyar széppróza napja minden évben a tavaszi könyves szezon méltó nyitánya is lesz egyben, és ráirányítja a figyelmet az olvasásra.

Komáromban a helyszín kiválasztása magától értetődő volt: a múzeum egyik állandó tárlata a Jókai-emlékkiállítás, és a Kultúrpalota ad otthon a Jókai-díj ünnepélyes átadójának, amelyet évről évre szintén Jókai születésnapjához időzítenek; a díjat 2007 óta adományozza a Jókai Egyesület, valamint a Falvak Kultúrájáért Alapítvány az általuk meghirdetett irodalmi pályázat nyertesének. Keszegh Margit úgy fogalmazott, kitüntetés számukra, hogy ezentúl a magyar széppróza napján adhatják át a díjat. Az idei, február 18-i eseményekről Csütörtöky László elárulta, a Jókai-emlékkiállítást néhány, máskor a nagyközönség számára nem látható ereklyével, például eredeti kéziratokkal, Jókai gyerekkori rajzaival bővítik. Látható lesz Porpáczy Zoltán Napi Jókai című plakátkiállítása, több előadás hangzik el, a gálaműsorban pedig komáromi művészek lépnek fel. „Komáromban a mai napig kerülnek elő Jókaihoz kapcsolódó relikviák. Nemrég egy 1925-ös, a Jókai centenárium alkalmából kiadott röplapot talált nagyapja, Soós Imre hagyatékában Steffek Nóra – mondta Keszegh Margit. – Ebben arra kérték az akkori komáromiakat, hogy a nagy mesemondó születésének 100. évfordulóján este 6 órakor tegyenek gyertyát az ablakokba, így fejezve ki a város szeretetét, büszkeségét, háláját híres szülötte iránt.”

A magyar széppróza napjához kötődően február 12. és 22. között szerte a Kárpát-medencében több mint 40 kulturális intézményben és több mint 50 településen tartanak rendezvényeket, Szlovákiában Komárom mellett Dunaszerdahelyen és Pozsonyban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Tokió 2020

Tokió 2020 – Tizenhét új koronavírusos eset

parlament k

Folytatódik a parlament rendkívüli ülése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.