Régió

A magyar széppróza napja Komáromban

Komárom | Első alkalommal rendezik meg Jókai Mór születésének évfordulóján, február 18-án a magyar széppróza napját, amelynek kiemelt helyszíne az írófejedelem szülővárosa, Komárom.
V. Krasznica Melitta

2018. február 12. 17:10

magyar széppróza
Az 1925-ből származó röplap - Képarchívum

A Magyar Írószövetség (MÍSZ) választmánya tavaly novemberben döntött arról, hogy ezentúl Kárpát-medence-szerte minden évben február 18. legyen a magyar széppróza ünnepe. 1964-ben ugyancsak a MÍSZ kezdeményezte, hogy József Attila születése napján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, majd 1984-ben a magyar dráma napját jelölték ki (szeptember 11., Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulója). Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Csütörtöky László, az esemény helyszínéül szolgáló Duna Menti Múzeum igazgatója, valamint Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke közös sajtótájékoztatón szólt az esemény jelentőségéről, és ismertette a komáromi program részleteit. Molnár Imre az egyik kezdeményező, Gál Sándor felvidéki író-költő gondolatait idézte: „Jókai Mór életműve, elegáns nyelvi emelkedettsége kiállta több mint másfél évszázad minden próbáját – őrizve a nemzet legfőbb attribútumát, az anyai nyelvet és általa a magyar nemzet összetartozásának egységét és szimbólumát. Jókai nyomdokában haladva a mi nemzedékünk föladata nem kevesebb és nem is több, minthogy ezt az örökséget őrizzük és gyarapítsuk a magyar széppróza napjának közös értékké emelt méltóságával és méltóságában.” Molnár Imre rámutatott arra is, hogy Jókai máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Reményét fejezte ki, hogy a magyar széppróza napja minden évben a tavaszi könyves szezon méltó nyitánya is lesz egyben, és ráirányítja a figyelmet az olvasásra.

Komáromban a helyszín kiválasztása magától értetődő volt: a múzeum egyik állandó tárlata a Jókai-emlékkiállítás, és a Kultúrpalota ad otthon a Jókai-díj ünnepélyes átadójának, amelyet évről évre szintén Jókai születésnapjához időzítenek; a díjat 2007 óta adományozza a Jókai Egyesület, valamint a Falvak Kultúrájáért Alapítvány az általuk meghirdetett irodalmi pályázat nyertesének. Keszegh Margit úgy fogalmazott, kitüntetés számukra, hogy ezentúl a magyar széppróza napján adhatják át a díjat. Az idei, február 18-i eseményekről Csütörtöky László elárulta, a Jókai-emlékkiállítást néhány, máskor a nagyközönség számára nem látható ereklyével, például eredeti kéziratokkal, Jókai gyerekkori rajzaival bővítik. Látható lesz Porpáczy Zoltán Napi Jókai című plakátkiállítása, több előadás hangzik el, a gálaműsorban pedig komáromi művészek lépnek fel. „Komáromban a mai napig kerülnek elő Jókaihoz kapcsolódó relikviák. Nemrég egy 1925-ös, a Jókai centenárium alkalmából kiadott röplapot talált nagyapja, Soós Imre hagyatékában Steffek Nóra – mondta Keszegh Margit. – Ebben arra kérték az akkori komáromiakat, hogy a nagy mesemondó születésének 100. évfordulóján este 6 órakor tegyenek gyertyát az ablakokba, így fejezve ki a város szeretetét, büszkeségét, háláját híres szülötte iránt.”

A magyar széppróza napjához kötődően február 12. és 22. között szerte a Kárpát-medencében több mint 40 kulturális intézményben és több mint 50 településen tartanak rendezvényeket, Szlovákiában Komárom mellett Dunaszerdahelyen és Pozsonyban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A két külügyminiszter közös, budapesti sajtótájékoztatóján a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója is téma volt ⋌(TASR-felvétel)

Szijjártó: „Megpróbáljuk tiszteletben tartani egymás érzéseit”

Ivan Korčok
Frissítve

Korčok: Trianon nem válhat olyan sziklatömbbé, amely eltakarja előlünk a jövőt

magyar-szlovák határ

48 órára átjöhetnek Szlovákiába a Magyarországon vagy Csehországban élők

s

Kinyithatnak a fürdők, de nem tudni, milyen feltételekkel

koronavírus

Hétfőn 6418 tesztet végeztek, egy fertőzöttet sem regisztráltak

zgr

Volt felesége késelhetett meg egy férfit Dunaszerdahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.