Régió

100. születésnap karanténban

Nyitra | Szombaton töltötte be századik életévét Petár Ilona. A koronavírus-járvány miatt ezt a kerek jubileumot sajnos nem ünnepelhette meg gyermekei, unokái, dédunokái és testvérei körében.
Ibos Emese

2020. április 6. 13:22

100. születésnap karanténban
- Képarchívum

Ha a koronavírus nem írja át a család terveit, akkor Petár Ilona, született Mester Ilona 100. születésnapját szombaton ünnepelték volna meg. Ilonka néni kora ellenére szellemileg rendkívül friss, teljesen tisztában van a napi történésekkel, érti azt is, hogy egy nagyon komoly járvány söpör végig a világon, így a kerek jubileum alkalmából senki nem látogathatja meg. Csak a legszűkebb családi körben emlékeztek meg a 100. születésnapjáról. Természetesen tortával ünnepeltek. Elmondása szerint jól érzi magát, néha fájnak ugyan a kezei és a lábai, de még nem kell ágyban feküdnie. Korábban sétálgatott az udvaron, a vírus miatt most csak az erkélyen üldögél. 

Az iskolai éveit ma is pontosan fel tudja idézni. Ügyes eszű, jó tanuló volt, hatan voltak testvérek, nem voltak jómódúak, tankönyvre nem telt a szüleinek. „Ma is emlékeszem arra, amikor a tanító az egész osztály előtt megdicsért, hogy milyen jó tanuló vagyok. Amikor a 17 könyvből álló csomagot elkezdte kiosztani – ezt ugye csak a gazdag szülők tudták megvenni a gyerekeiknek – az első csomagot nekem adta. Szerettem a történelmet, a földrajzot és fogalmazásokat írni, a számtan nagy hobbim volt. Matematikából voltam a legügyesebb, dühített, ha valaki nem tudta a feladatot, ezért gyakran súgtam a társaimnak. Ha a tanító észrevette, mindig kikaptam, mogyorófa bottal porolt el minket, ha rosszak voltunk” – emlékezett vissza az iskoláséveire.

Az anyagiak miatt nem tanulhatott tovább, Nyitrára szegődött el egy zsidó családhoz szolgálónak. Havonta 50 koronát kapott, pénzt nem kellett hazaadnia, de két húgát ő „ruházta.” Családot a világháború miatt csak később alapított. „1938-ban elmentem Csehországba, Morvába, az a terület szudéta volt, onnan német márkát küldtünk haza a családnak. Hat évet töltöttem ott. A háborút követően 10 évig éltünk Prágában a férjemmel, az első gyermekem is ott született 1950-ben. Végül Nyitra mellett, Lédecen telepedtünk le” – mondta Ilonka néni. A napjai varrással és olvasással telnek, elmondása szerint a nyitrai könyvtárat már kiolvasta. Korábban a kerti munka, a virágokkal való foglalkozás szerzett neki nagy örömet. Néhány éve már Nyitrán lakik a lányánál, a lédeci barátnők azonban most is hiányoznak neki. 

Petár Ilona

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változik a kiutazási formanyomtatvány

Változott a kiutazási formanyomtatvány

Végh Attila

Végh Attila: A ketrecben teljesen másképp érzi magát az ember

Alapszabály-ellenesnek vélik Berényi lépését

Matovič: Berényi barátommal ebédeltem

utazás

A fellendülésre várnak az utazási irodák

eKaranténa

Csaknem 2000 felhasználója van már az eKaranténa alkalmazásnak

somorjai edzés

Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.