PR CIKKEK

Minden polgár elnöke szeretnék lenni

Néhány hét múlva köztársasági elnököt választ az ország. Ahogy közeledik a választás időpontja, úgy szaporodnak a hangzatos ígéretek és az integráló szerepben tetszelgő jelöltek. Ha felelős döntést szeretnénk hozni, érdemes feltenni a kérdést: ki az, aki valóban integráló személyiség és ki az, aki csak beszél róla.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 25. 10:03

Tíz év telt el azóta, hogy magyarok, szlovákok, ruszinok, romák és más nemzetiségek politikai közösségeként létrehoztuk a Hidat. Nem véletlenül választottuk a Híd nevet, hiszen mélyen hittünk abban, hogy közösen kell keresnünk a megoldást az emberek problémáira, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül mindenkit érintenek. Úttörő és bátor kezdeményezés volt ez, pedig sokan kételkedtek a sikerében. De az elmúlt tíz évben számtalanszor bebizonyosodott, hogy szükségszerű és fontos lépés volt a Híd megalakítása. Talán nem túlzás állítani, hogy évszázados bizalmatlanságot sikerült áttörnünk, és új lapot nyitottunk az ország életében.

Nemrég a kezembe került egy közvéleménykutatás, amely szerint szlovákok és magyarok együttélését a lakosság 97%-a jónak ítéli. Tíz éve még a lakosság fele sem gondolta így. A legutóbbi önkormányzati választások is bizonyították, hogy ez az együttműködés jól működik. Pedig nem volt ez mindig így, voltak nehéz időszakaink. Sok türelemre és toleranciára van szükség. A közeledés, az árkok betemetése nem megy egymás megismerése, megértése és kompromisszumkészség nélkül.

Az ország élén olyan embernek kell állnia, aki egész életútja során összekötő kapocs tudott lenni, akinek lételeme az együttműködés. Az együttműködés, amely nem valami ellen szól, hanem valamiért történik. Olyan embernek, aki elveti a gyűlöletbeszédet, aki nem a konfliktusok gerjesztésére törekszik, hanem csökkenti a megosztottságot. Olyan embernek, aki képes tárgyilagosan, a saját és mások érzelmeitől elvonatkoztatva döntéseket hozni. Olyan embernek, aki meghallgatja és tiszteletben tartja mások véleményét. Olyan embernek, aki tiszteli a másikban az embert. Én ezeket az értékeket vallom, így éltem és élem az életem a politikában és a magánéletben egyaránt.

Az elmúlt hónapok alatt rengeteg emberrel találkoztam és beszélgettem. Úgy látom, hogy az ország polgárai is egy ilyen személyiséget látnának szívesen a köztársasági elnök tisztségében. Bízom benne, hogy lehetőséget adnak, hogy minden polgár elnöke lehessek.

(vs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?