PR CIKKEK

Bugár Béla: Van esélyem bejutni a második körbe

2018 júniusában jelentette be, hogy indul a köztársaságielnök-választáson. Azóta már csaknem az egész országot bejárta. Azt mondja, érzi a támogatást, a személyes találkozások optimizmussal töltik el.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. január 15. 09:25

Március 16-án lesz az elnökválasztás. Előtte két hónapos választási kampány vár ránk. Mivel kívánja megszólítani a választókat?

Először is már csaknem fél éve kampányolok. Járom az országot, és beszélgetek az emberekkel. Bármit kérdezhetnek, mindenre válaszolok. Arról is beszélek, hogy az ország élén tapasztalt politikusnak kell állnia, aki felül tud emelkedni a vitákon, mert csak így vihetjük előre az ország ügyeit.

Ön már több mint fél éve bejelentette indulását, de még mindig nem ismerjük az összes jelöltet. Mi a véleménye arról, hogy az egyes pártok kivárnak?

Meggyőződésem, hogy az elnöki hivatal komoly tisztség. Aki igazán komolyan gondolja az indulását, annak sokkal korábban döntésre kell jutnia, nem két hónappal a választás előtt. Nem szeretném ezt különösebben értékelni, de úgy gondolom, hogy ez a bizonytalankodás semmiképp sem jó jelzés a polgárok felé, és bizonyos mértékig a tisztség alábecsülését is jelenti.

A média és egyes jelöltek is arra szólították fel Önt, hogy az extrémisták esetleges győzelmének megakadályozása érdekében álljon el a jelöltségtől. Hogyan értékeli ezeket a kijelentéseket?

Helytelennek tartom. Ez az 1989 előtti időszakot idézi, amikor a pártközpontból mondták meg, kik a legjobb jelöltek. Adjunk választási lehetőséget az embereknek. De beszéljünk nekik a választás előtt arról is, mire terjed ki az elnöki hatáskör, és hogy egyes jelöltek micsoda esztelen ígéretekkel akarják őket megnyerni. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy extrémista kerüljön az elnöki székbe. Tehát nem az a megoldás, hogy a jelöltek elállnak a jelöltségtől. Az sem járható út, hogy a politikai pártok már az első forduló előtt a háttérben egyezkednek.

A már ismert jelöltek nyilatkozatai inkább valaki vagy valami ellen irányulnak. Az Ön kampánya is ilyen konfrontatív szellemben zajlik majd?

Azt már mindenki tapasztalhatta, hogy nem tartozom az ilyen politikusok közé. Távol áll tőlem a konfrontáció és a feszültségkeltés, mindig kompromisszumokra, megegyezésre törekszem. Az elnök, ha minden polgár elnöke akar lenni, nem állhat sem az ellenzék, sem a kormánykoalíció oldalára. Felül kell emelkednie a politikai viszályokon, és segítő kezet kell nyújtania a válsághelyzetek megoldásában.

A politika azonban természeténél fogva vitákat szül. Ön mit tenne másként?

Igen, a viták természetesek a politikában, de ezek nem lehetnek sem személyeskedők, sem öncélúak. Vitázzunk arról, hogy melyik jobb, az egykulcsos vagy a többkulcsos adó, vagy hogy mire szánjon az állam több pénzt, az iskolaügyre vagy az egészségügyre. Csak így van értelme a politikának, és így tudja szolgálni a polgárokat. Ez motiválhatja az embereket, hogy részt vegyenek a választásokon, és bizalmat szavazzanak a politikusoknak. Mert különben az egész csak színjáték, és abból mindenkinek elege van.

Végül megkérdezem: hogyan ítéli meg az esélyeit?

Találkozom és beszélgetek az emberekkel az egész országban Nagykapostól és Mezőlaborctól egészen Pozsonyig, és e találkozásoknak köszönhetően tele vagyok optimizmussal. Látom, hogy az embereket továbbra is érdekli a politika, szeretnének mélyrehatóbb válaszokat kapni a kérdéseikre, és bizalommal vannak irántam. Ezért merem állítani, hogy van esélyem bejutni a második körbe, amit egyébként néhány közvéleménykutatás is alátámaszt. Mindent megteszek azért, hogy ez március 16-án sikerüljön.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

VIDEÓ: Lerombolták Escobar volt drogbáró házát, elég volt a narkótúrákból

Trnava–DAC derbi a tévében

Le kell bontani a szeredi hidat

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?