Bugár Béla: Van esélyem bejutni a második körbe

bugar

2018 júniusában jelentette be, hogy indul a köztársaságielnök-választáson. Azóta már csaknem az egész országot bejárta. Azt mondja, érzi a támogatást, a személyes találkozások optimizmussal töltik el.

Március 16-án lesz az elnökválasztás. Előtte két hónapos választási kampány vár ránk. Mivel kívánja megszólítani a választókat?

Először is már csaknem fél éve kampányolok. Járom az országot, és beszélgetek az emberekkel. Bármit kérdezhetnek, mindenre válaszolok. Arról is beszélek, hogy az ország élén tapasztalt politikusnak kell állnia, aki felül tud emelkedni a vitákon, mert csak így vihetjük előre az ország ügyeit.

Ön már több mint fél éve bejelentette indulását, de még mindig nem ismerjük az összes jelöltet. Mi a véleménye arról, hogy az egyes pártok kivárnak?

Meggyőződésem, hogy az elnöki hivatal komoly tisztség. Aki igazán komolyan gondolja az indulását, annak sokkal korábban döntésre kell jutnia, nem két hónappal a választás előtt. Nem szeretném ezt különösebben értékelni, de úgy gondolom, hogy ez a bizonytalankodás semmiképp sem jó jelzés a polgárok felé, és bizonyos mértékig a tisztség alábecsülését is jelenti.

A média és egyes jelöltek is arra szólították fel Önt, hogy az extrémisták esetleges győzelmének megakadályozása érdekében álljon el a jelöltségtől. Hogyan értékeli ezeket a kijelentéseket?

Helytelennek tartom. Ez az 1989 előtti időszakot idézi, amikor a pártközpontból mondták meg, kik a legjobb jelöltek. Adjunk választási lehetőséget az embereknek. De beszéljünk nekik a választás előtt arról is, mire terjed ki az elnöki hatáskör, és hogy egyes jelöltek micsoda esztelen ígéretekkel akarják őket megnyerni. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy extrémista kerüljön az elnöki székbe. Tehát nem az a megoldás, hogy a jelöltek elállnak a jelöltségtől. Az sem járható út, hogy a politikai pártok már az első forduló előtt a háttérben egyezkednek.

A már ismert jelöltek nyilatkozatai inkább valaki vagy valami ellen irányulnak. Az Ön kampánya is ilyen konfrontatív szellemben zajlik majd?

Azt már mindenki tapasztalhatta, hogy nem tartozom az ilyen politikusok közé. Távol áll tőlem a konfrontáció és a feszültségkeltés, mindig kompromisszumokra, megegyezésre törekszem. Az elnök, ha minden polgár elnöke akar lenni, nem állhat sem az ellenzék, sem a kormánykoalíció oldalára. Felül kell emelkednie a politikai viszályokon, és segítő kezet kell nyújtania a válsághelyzetek megoldásában.

A politika azonban természeténél fogva vitákat szül. Ön mit tenne másként?

Igen, a viták természetesek a politikában, de ezek nem lehetnek sem személyeskedők, sem öncélúak. Vitázzunk arról, hogy melyik jobb, az egykulcsos vagy a többkulcsos adó, vagy hogy mire szánjon az állam több pénzt, az iskolaügyre vagy az egészségügyre. Csak így van értelme a politikának, és így tudja szolgálni a polgárokat. Ez motiválhatja az embereket, hogy részt vegyenek a választásokon, és bizalmat szavazzanak a politikusoknak. Mert különben az egész csak színjáték, és abból mindenkinek elege van.

Végül megkérdezem: hogyan ítéli meg az esélyeit?

Találkozom és beszélgetek az emberekkel az egész országban Nagykapostól és Mezőlaborctól egészen Pozsonyig, és e találkozásoknak köszönhetően tele vagyok optimizmussal. Látom, hogy az embereket továbbra is érdekli a politika, szeretnének mélyrehatóbb válaszokat kapni a kérdéseikre, és bizalommal vannak irántam. Ezért merem állítani, hogy van esélyem bejutni a második körbe, amit egyébként néhány közvéleménykutatás is alátámaszt. Mindent megteszek azért, hogy ez március 16-án sikerüljön.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?