Panoráma

Újra feltűnik a betlehemi csillag

Ebben az évben több szempontból is különleges karácsonyunk lesz. Örülhetünk, ha legalább családi körben ünnepelhetünk, s talán megnézhetjük a karácsonyi hangulatot árasztó betlehemeket, a Jézus születését és a három király látogatását ábrázoló díszleteket a városokban, falvakban, templomokban. Az égen azonban pompás látványosság készülődik, a betlehemi csillag 2000 éves jele újra feltűnik a magasságban!
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2020. december 20. 18:00

betlehemi csillag
- Shutterstock-felvétel

Nézzük meg, hogy mi köze a 2020-as, meggyötört évünknek a betlehemi csillaghoz. A keresztény szentírás alapján Jézus Krisztus születését egy csillag adta hírül, amelyet betlehemi csillagnak is nevezünk. „Csillagászok és történészek sokat foglalkoztak annak megfejtésével, hogy vajon milyen égi jelenség mutatkozhatott azokban az időkben, mi lehetett a betlehemi csillag. A lehetséges magyarázatok között felmerülhetett üstökös, szupernóva, illetve több bolygóegyüttállás is. Amennyiben üstökös lett volna a különleges égi jelenség, vélhetően a távol-keleti országokban észlelő csillagászok is feljegyezték volna, ilyen feljegyzés azonban nem ismert” – írta a Svábhegyi Csillagvizsgálót vezető Kiss Áron Keve. Minden más ismeretet is figyelembe véve a csillagvizsgáló vezetője szerint a Jupiter és a Szaturnusz háromszoros együttállása áll a betlehemi csillagként emlegetett bibliai jelenség mögött. A Jézus születésekor bekövetkezett nagy együttállás idén is be fog következni, méghozzá két napon belül!

A december 21-én éjjel megjelenő együttállás olyan ritka, hogy legutóbb 794 éve történt hasonló. A csillagászok szerint az együttállás során a Jupiter és a Szaturnusz a Földről olyan közelinek látszik majd egymáshoz, mintha csak egy centiméter választaná el a két bolygót. Azok, akik egyébként is kémlelik az eget, már észrevehették, hogy az elmúlt hónapokban a Jupiter és a Szaturnusz egyre közelebb áll egymáshoz, ez a közeledés pedig december 21. éjjelén tetőzik majd.

A NASA előzetes számításai alapján a két bolygó csupán egy centiméteres távolságra lesz egymástól a Földről nézve. Bár a jelenség nagyon hasonló azokhoz, melyek egyébként átlagosan 20 évente történnek az égbolton, ez most mégis egészen más: legutóbb ugyanilyen együttállást 1226-ban, azaz 794 évvel ezelőtt jegyeztek fel – írja a HVG.

Ha a számítások helyesek, úgy meglehet, nem is kell olyan sokat várnunk a következő ilyen jelenségre, nagy valószínűséggel 2080-ban újra látható lesz a különleges együttállás. Egy a mostanihoz nagyon hasonló közelséget jegyeztek 1623-ban, akkor azonban a két bolygó 13 fokos szöget zárt be a Nappal, így szinte lehetetlen volt érzékelni a jelenséget.

Az együttállás december 21-én 20 óra előtt és december 22-én hajnali 5 óra után is látható lesz majd, a Magyar Csillagászati Egyesület szerint mind távcsővel, mind pedig szabad szemmel is megfigyelhetjük majd a ritka jelenséget.

A vatikáni obszervatórium jezsuita csillagásza szerint szép látvány lesz, de semmi biztosat nem tudni arról, van-e bármilyen köze az egykori betlehemi csillaghoz, melyet a napkeleti bölcsek láttak és követtek, s amely a kis Jézushoz elvezette őket, amint arról Máté evangéliuma beszámol. Guy Consolmagno SJ pap és csillagász, a Vatikáni Csillagvizsgáló igazgatója a Catholic News Agencynek így fogalmazott: „Valóban ez lett volna a betlehemi csillag? Senki sem tudja biztosan, milyen csillagról volt szó, és amíg nincs időgépünk, amivel visszamehetnénk, és Mátét kifaggathatnánk egy videókamerával, soha nem is fogjuk tudni biztosan.

(Svábhegyi Csillagvizsgáló, Liner, HVG, magyarkurir. hu, ú)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Megáldották az új kenyeret Vajkán

Ünnepségek sorozata a Csallóközben (KÉPEK)

hőség Nyitrában

Ma ezekben a járásokban 37 Celsius-fok is lehet!

sport a tv-ben

Képernyőn a Fradi, a Slovan és a Fehérvár

Időszámításunk előtti műemlék Csukárpakán

Időszámításunk előtti műemlék Csukárpakán

gyerek telefon k

Nem a mobilozástól lesz hiperaktív a gyerek, hanem fordítva

kvíz

KVÍZ: 10 magyar előadó, 10 retró sláger! Neked menni fog?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.