Panoráma

Ötven éve kezdődött minden idők legbrutálisabb gyilkosságsorozata

1969. augusztus 9-én saját házában mészárolta le az állapotos Sharon Tate színésznőt és még négy embert a Manson-banda.
author
Macsicza Mark

2019. augusztus 9. 14:00

sf
(Fotó: John Malmin/Los Angeles Times)

Nincs még egy olyan történet Hollywoodból, ami akkora figyelmet kapott volna, mint a Manson-szekta által, brutális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság. A sztorit számos könyv és film feldolgozta már, Quentin Tarantino kilencedik alkotása, a Volt egyszer egy Hollywood szintén a témával foglalkozik. De mi is történt valójában?

A fiamat egy sörért

A 16 éves lányanya, Kathleen Maddox gyermekeként született a Cincinnatii Általános Kórházban. Három héttel születése után kapta a Charles Milles Madox nevet. Egy ideig Kathleen Maddox egy William Manson nevű munkás felesége volt, a fiú ekkor kapta a Manson nevet. Az alkoholproblémákkal küzdő anya egyszer elcserélte a kis Mansont egy korsó sörért egy pincérnőnek, a fiú nagybátyja ment el érte, pár nap elteltével. 1947-ben Kathleen Maddox árvaházban akarta elhelyezni a gyereket, de nem talált intézményt. A bíróság az indianai Terre Haute-ban lévő Gibault Főiskolában helyezte el a fiút, de 10 hónappal később visszaszökött az anyjához - aki viszont nem akarta befogadni.

Börtönből börtönbe

1951-ben a pszichiátere javaslatára került először egy kevésbé szigorú intézménybe, a Natural Bridge Honor Camp-be. A következő év februárjában, egy hónappal a kegyelmi meghallgatása előtt, egy borotvapengét nyomott egy másik fiú torkához, és szodómiát követett el rajta. Ez volt a belépőkártyája a virginiabeli Petersburg szövetségi ifjúsági börtönébe, ahol veszélyes minősítést kapott.

Nem maradt nyugton az elmebeteg Charles, nem sokkal később egy szigorúbb börtönbe szállították az újabb vétségei miatt, az ohiói Chillicothe Szövetségi Javítóintézetébe. Érkezése után teljesen megváltozott, jól viselkedett, tanult és olvasott. 1954-ben kegyelmet kapott, melynek feltétele az volt, hogy nagynénjével és nagybátyjával éljen Nyugat-Virginiában. Pár hónapig eleget is tett ennek a kikötésnek, de aztán elszökött az anyjához, aki ugyanabban az államban élt.

1955-ben feleségül vette Rosalie Jean Willist. A lánnyal gyakran loptak autókat, egyéb bűntényeket követtek el. Három hónappal azután, hogy áldott állapotban lévő feleségével egy Ohióban lopott kocsival Los Angelesbe érkezetek - ismét szövetségi bűnügy elkövetésével vádolták, miután államhatáron haladt át a lopott kocsival. Egy újabb pszichiátriai vizsgálat után ötévi próbaidőt kapott, 56-ban viszont Indianapolisban letartóztatták, így a próbaidőt visszavonták és három év börtönre ítélték, amit a kaliforniai San Pedro Terminal-szigetén kellett letöltenie. Fia, Ifj. Charles Manson ekkor született. Felesége és anyja gyakran látogatták őt, ám egy idő után csak az anyja érdeklődött Manson iránt. Elárulta neki, hogy felesége már egy másik férfival van, ezért Manson megpróbált ellopni egy autót, hogy elszökhessen vele. Öt év felfüggesztett börtönt kapott ezért, a kegyelmi kérvényt elutasították.

Későbbi éveit prostituáltak futtatásával és nők manipulálásával töltötte, 1966 júniusában másodszor is a Terminal-szigeti korrekciós intézetbe került. Manson élete 32 évének több mint felét börtönben és javítóintézetekben töltötte.

Fotó: AP Photo/George Brich

A "Manson család"

Szabadulása után San Franciscóba költözött. Sikerült gurunak beállítani magát az egyik negyedben, Haight-Ashbury-ben, amely az 1967-es Szerelem nyara találkozó után a hippi mozgalom nem hivatalos központja volt. "Filozófiáját" leginkább a börtönévei alatt alakította ki, amikor szcientológiát tanult. Szektájának gyarapodása volt a gyilkosságokhoz vezető út kezdete.

Dennis Wilson, a The Beach Boys tagja, felszedett két stoppos lányt és megengedte nekik, hogy a Pacific Palisades-en lévő házában maradjanak. Amikor másnap reggel egy éjszakai felvételről hazatért, a kocsifelhajtóján Mansonba ütközött, aki a házból jött ki. Wilson kelletlenül megkérdezte Mansont, szándékában áll-e bántani őt, mire az a lábát kezdte el csókolgatni.

A házban 12 idegent talált, főleg nőket. A csapat létszáma pár nap alatt megduplázódott, Wilsonnak hatalmas pénzbe került a "vendégek" eltartása, főleg mivel a házban lévő emberek kankót kaptak, autóját pedig tönkretették. A házigazda gyakran énekelt Mansonnal, a lányok mindkettejüket kiszolgálták.

Wilson a "Manson család" mellett a stúdiót is fizette, amelyben a "guru" felvette a dalait. Bemutatta Mansont több ismerősének a szórakoztatóiparban, köztük Gregg Jakobsonnak, Terry Melchernek, és Rudi Altobellinek. Az utóbbinak volt egy háza, amelyet valamivel ezután Sharon Tate színésznőnek és férjének, Roman Polański rendezőnek adott ki.

1968-ban, amikor Wilson megtisztította a betolakodóktól a házát a menedzsere segítségével, Manson és bandája a Spahn-tanyán hozott létre új központot. A család gyarapodott, egyre többen csatlakoztak a szektához.

A család egyes tagjai (Fotó: last.fm)

Megindulnak a hívek

A család több rémtettet is elkövetett. Manson rálőtt Bernard Crowe nevű drogdílerre, amiért azzal fenyegette a szektát, hogy mindenkit megöl a tanyán. 1969. július 25-én Manson elküldte az időnként a Családdal lógó Bobby Beausoleilt Mary Brunnerrel és Susan Atkinsszel egy ismerős, Gary Hinman házába, hogy rávegyék, adja át a pénzt, amit Manson szerint örökölt. Mivel Hinman nem engedelmeskedett, két napon keresztül fogva tartották és bántalmazták, Manson egy karddal megvágta a fülét. Ezután - feltehetően Manson utasítására, Beausoleil leszúrta Hinmant. A temérdek rémtett azonban eltörpül az mellett, amire később Manson a híveit kérte.

Öljetek meg minden ott-tartózkodót a lehető legborzalmasabb kegyetlenséggel

Augusztus 8-a éjszakáján megbízta Watsont, hogy három hívükkel menjenek el abba a házba, ahol korábban Melcher lakott és öljenek meg mindenkit, a lehető legkegyetlenebb módszerekkel. A lányoknak kikötötte, hogy mindent teljesítsenek, amit Watson kér tőlük.

Amikor a négyes megérkezett, Watson elvágta a telefonvonalat, majd a kerítés oldalsó részén próbáltak bejutni a telekre. Ekkor egy autó rávilágított a négy szektatagra. Watson szólt a három lánynak, hogy maradjanak a földön, ő elintézi. Felállt és odament az autó sofőrjéhez, aki egy 18 éves fiú volt. Egy késsel beleszúrt a csuklójába és négyszer belelőtt. Ezután Watson bemászott a ház ablakán és beengedte két társát, Atkins-t és Krenwinkelt. Az egymással való suttogás hangjára felébredt Polanski barátja, a nappaliban alvó Wojciech Frykowski. Watson fejberúgta, majd azt mondta neki, hogy

Az ördög vagyok, és az ördög ügyeit jöttem intézni.

Atkins megtalálta a ház másik három lakóját, a nappaliba vitte őket. Egyikük a nyolc és fél hónapos terhes Sharon Tate volt, a másik a barátja és korábbi szerelme, Jay Sebring, neves fodrász, a harmadik pedig Abigail Folger, a Folger Coffee vagyon örököse. Tate férje, Polanski Londonban dolgozott egy filmen. Watson a nyakuknál fogva elkezdte összekötözni Tate-et és Sebringet egy gerendán átvetett kötéllel. Sebring tiltakozott a Tate-el szembeni brutalitás miatt, ezért Watson rálőtt, és többször arcon is rúgta, majd hétszer megszúrta őt.

Frykowski, akinek a kezét egy törülközővel kötözték össze, kiszabadult, de Atkins hamar megszúrta a lábát. Ahogy az ajtón keresztül próbált menekülni, Watson többször fejbe vágta a puskájával, ami el is tört, többször megszúrta és kétszer rá is lőtt. Ekkor ért a bejárathoz Kasabian, aki az útról a szörnyű hangok miatt sietett a házhoz, és azt hazudta Atkinsnek, hogy valaki jön, de már nem tudta megállítani a mészárlást.

Folgernek sikerült elmenekülnie, Krenwinkel üldözte őt. Amikor utolórte, megszúrta. Végül Watson végzett vele, összesen huszonnyolcszor szúrta meg. Ahogy Frykowski a ház előtti gyepen tántorgott, vele is végzett, őt ötvenegyszer szúrták meg.

A házban Atkis és Watson megölte a terhes Tate-et is, aki összesen tizenhat döfést kapott. Könyörgött a gyilkosoknak, hogy legalább addig élhessen, amíg megszüli a gyermeket. Atkins azt mondta neki:

Nézd, te kis kurva, nincs kegyelem számodra. Meg fogsz halni, és jobb, ha beletörődsz ebbe.

Halála előtt Tate az édesanyjáért kiáltott.

Manson megkérte Watsonékat, hogy miután végeztek a gyilkossággal, hagyjanak valami jelet. Atkins Tate vérével azt írta fel a bejárati ajtóra, hogy disznó. Úton hazafelé a gyilkosok levették a véres ruháikat, és a dombok közt a fegyverekkel együtt megszabadultak tőlük.

A rendőrök éppen Sharon Tate hulláját szállítják. (Forrás: nypost)

Ítélet

A rendőrség munkatempója és tehetetlensége felháborította az embereket. Érkezésükkor máris letöröltek egy véres kéznyomot a kilincsről. A házban megtalálták a villa gondnokát is, aki átaludta a mészárlást, kezdetben őt gyanusították a gyilkosságokkal, csak később tudta magát tisztázni. 

A megyei sheriffhivatal már sokkal komolyabban kezelte az ügyet. Rájöttek, hogy más gyilkosságonál történő megkötözések, késszúrások, és a véres feliratok egy elkövetőtől/elkövetőktől származnak. Gary Hinman zenetanár meggyilkolásáért már korábban letartóztatták Bobby Beausolelit, aki gyakran lógott Mansonékkal, így került rá a listára a szektájával együtt.

Végül egy szektatag, Linda Kasabian a családfő ellen vallott, cserébe pedig védettséget kapott.

A bíróság bűnösnek találta Charles Mansont, Charles "Tex" Watsont, Patricia "Katie" Krenwinkelt, Susan "Sadie" Atkinst és Linda Kasabiant a Tate-gyilkosságokban való részvételükért. Leslie Van Houtent a LaBianca-ügyben találták bűnösnek. Kasabien kivételével, akinek nem kellett felelnie a mészárlásért, mindenkit halálra ítéltek.

1972-ben az USA-ban eltörölték a halálbüntetést, mielőtt a Manson család tagjai sorra kerülhettek volna. Az elítéltek büntetését életfogytiglanira változtatták. Bár 1976-ban visszaállították a kivégzést, a szektatagokat nem végezték ki.

Balról: Susan Atkins, Patricia Krenwinkel és Leslie Van Houten (Forrás: CNN)

A történtek után nem meglepő, hogy Charles Manson az Egyesült Államok folklórjában a gonosz egyik megszemélyesítője, ettől függetlenül máig vannak, akik csodálva tekintenek az elmebeteg Mansonra. 80 évesen, a rácsok mögül összejött egy 27 éves lánnyal, akivel házasságot is terveztek, ez végül nem valósult meg. A lány azzal indokolta a házasodást, hogy szereti a bűnözőt, és dolgozni szeretne Manson ügyén, és hozzátartozóként több dokumentumhoz férhet hozzá.

Charles Manson 2017. november 19-én halt meg a börtönben, 83 éves korában.

Az öreg Charles Manson, nem sokkal halála előtt. (Forrás: Rollingstones)

(mm, wiki)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.