Ősszel is folytatódhat az áremelési hullám

Orange k

A szlovákiai mobil-, tévé- és internetszolgáltatók szinte naponta jelentik be, hogy árat emelnek, a drágulási hullám pedig ősszel is folytatódhat. Érdemes figyelni a részletekre, mert némelyik áremelésről csak a hirtelen megnőtt számláról értesülünk, a szolgáltató azt nem jelenti be külön.

Az utóbbi hetekben több szolgáltató is jelezte, árat emel, az ügyfelek számára ez azt jelenti, hogy ugyanazért, amit eddig használt, havonta 1–3 euróval fog többet fizetni, ami éves szinten akár a 35 eurós kiadásnövekedést is jelenthet. Ahogy a tavaszi áremelési hullám alatt is tapasztalhattunk, most is sorra drágítanak a szolgáltatók, kivétel nélkül (csak az a kérdés, mikortól), így az ügyfeleknek esélyük sincs arra, hogy oda vándoroljanak a telefonszámukkal, ahol nem nőttek az árak.

Idén két áremelési hullám is volt, az első tavasszal, amikor mindegyik mobilszolgáltató módosította a díjait, „természetesen” felfelé, majd ezt a – korábban az iparágban szokatlan – lépést a többi operátor követte. A második hullám is hasonló lesz, az Orange és az O2 már bejelentette a drágulást, a másik két nagy szolgáltató – Telekom, 4ka – is hamarosan bejelentheti, hasonló eszközöket bevetve birkózna meg a magasabb árakkal.

A szolgáltatóknak az ilyen, egész portfóliót érintő áremelés esetén be kell jelenteni a módosítást, hiszen az jelentős szerződésmódosításnak számít. Nemcsak bejelentési kötelességük van, hanem lehetőséget kell biztosítaniuk az ügyfeleknek, hogy azok kötbérfizetés (büntetődíjak) nélkül távozhatnak, akár egy másik operátorhoz, úgy, hogy közben a telefonszámukat is megtarthatják – még akkor is, ha a korábban megkötött szerződés alapján hűségszerződés kötötte a szolgáltatóhoz. Bár korábban előfordult, hogy a szolgáltató egyszerűen megtagadta, hogy a telefonszámot is magunkkal vigyük, ma már egyik társaság sem kobozza el a régi telefonszámot.

Ám nemcsak a nagy drágulások ideje van most, hanem a rejtett áremeléseké is. Több szolgáltató csak picit módosít az árlistán, ám ez is jelentős kiadásnövekedéssel járhat. Például van olyan operátor, amelyik a roamingdíjakat emeli meg jelentősen, vagy kivesz egy-egy országot az olcsóbb csomagból. Az Orange például úgy módosította a csomagokat, hogy kivette Svájcot a kedvezőbb csomagból, így az új árak alapján négy-, vagy akár nyolcszorosára is nőnek a díjak. A fogadott hívás az eddigi 0,0129 euró helyett 0,49 euróba kerül percenként, a kimenő hívás ára is 0,49 euró lesz október 5-től (a korábbi 0,06 euró helyett), az SMS ára 0,024 euró helyett 0,06 euró lesz, míg a mobilinternet 0,24 euró lesz Svájcban (0,06 euró helyett).

Nemcsak a mobil-, de a tévé- és internetszolgáltatók is árat emelnek, az esetek többségében egy-két eurós díjnövekedést vezetnek be. Így érdemes figyelni a számlát, összevetni a korábbi díjakkal, mivel nemcsak a nagy árdrágítások miatt lehet nagyobb a számla, de akár a kisebb tételek növekvő ára miatt is – vagy amit eddig ingyen kapott az ügyfél, az ezentúl fizetős lesz. Kreatívabbnál kreatívabb ötletekre számíthatunk, de a lényeg nem változik: egyre drágább lesz a mobiltelefonálás és az internetezés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!