Panoráma

Moszkva közepéből egyenesen a világűrbe

Moszkva | Műholdak, rakéták, szkafanderek, űrkonzervek, eredeti tárgyak és tökéletes részletességű modellek – a moszkvai Kozmonautikai Múzeum lenyűgözi az űrkutatás iránt érdeklődőket.
Bőd Titanilla

2018. március 18. 08:14

Moszkva
- Képarchívum

Moszkva a hatalmas emlékművek városa, és a gigantikus szobrok között bőven akad giccses és ízléstelen is. Az űr meghódítói emlékművének azonban jól áll a monumentalitás – tágas téren, naprendszermodellek, éggömbök, űrhajósszobrok által övezve emelkedik a magasba a rakétakilövést formázó impozáns emlékmű. A rakéta hasán megcsillanó napfényt Konsztantyin Ciolkovszkij, a rakétatechnika és az űrutazás matematikai és fizikai alapjainak megteremtője figyeli a talapzaton ülve.

A 77 fokos dőlésszögű, 100 méter magas, titánnal borított emlékművet 1964. november 4-én adták át, talapzatában pedig 1981-ben nyílt meg a Kozmonautikai Múzeum. A múzeumot kilenc éve felújították, gyűjteményét bővítették, így tágas csarnokaiban ma több mint 90 ezer kiállított tárgyat láthat a látogató.

Hány kiló egy szkafander?

Ennyi információt és adatot lehetetlen befogadni – a külföldi látogatónak annyiban „könnyebb” a dolga, hogy a feliratok nagy része csak orosz nyelvű, így aztán több esetben az ember fantáziájára van bízva, mit is lát.
A tárlat az első Szputnyik műholdaktól kezdve mutatja be az űrversenyt, különös figyelmet szentel Jurij Gagarinnak, az első embernek az űrben, és Szergej Koroljovnak, az orosz űrprogram szellemi atyjának. Láthatjuk Gagarin feljegyzéseit, videofelvételeket nézhetünk a kilövéséről és a diadalmas Vörös téri fogadtatásáról, megcsodálhatjuk a szkafanderét.

Egy másik helyiségben Koroljov dolgozószobájába csöppenünk, glóbuszokkal, égtérképekkel, és sok-sok számítást tartalmazó papírral.

De szembesülhetünk az űrhajóskiképzések „kínzóeszközeivel”, azokkal a székekkel és ágyakkal, amelyekben a nehézségi és a centrifugális erő hatásait mérik a reménybeli űrutazókon. (Sokuknál itt dőlt el, hogy sosem fognak kijutni az űrbe, mert fizikailag nem bírták a terhelést.)

A gazdag kiállításon ezernyi érdekességre döbbenhetünk rá: egy űrsétára tervezett szkafander 73 kilót nyom, a Nemzetközi Űrállomáson pedig minden űrhajósnak van latin és cirill betűs névtáblája is – az oroszoknál a cirill betűs van felül, a többieknél értelemszerűen a latin.
 

Szergej Koroljov az űrkutatás egyik szellemi vezére volt, az ő szobáját is berendezték a múzeumban
Megbírságolták a Sztálin halála című filmet a tilalom ellenére bemutató moszkvai mozit

2018. február 22. 18:11

Megbírságolták a Sztálin halála című filmet a tilalom ellenére bemutató moszkvai mozit

Szűk és kényelmetlen

Gyerekkorában sokunk álmodozott arról, hogy űrhajós lesz, de a Kozmonautikai Múzeumban tett látogatás után valószínűleg csak kevesen fognak továbbra is ragaszkodni ehhez az álomhoz. Az eredeti űrkapszulák és az 1:1 méretarányú modellek ugyanis elárulják: az űrhajó igencsak szűk közlekedési eszköz. Az űrkutatás hajnalán különösen kényelmetlen, szinte négyrét hajtogatott pózban kellett ülniük az űrhajósoknak, de a Mir vagy a Nemzetközi Űrállomás sem kínál éppen tágas tereket.

A múzeumban bekukkanthatunk a Mir egyik moduljának modelljébe, láthatjuk, milyen aprócska egy űrvécé, milyen pici egy űrbeli hálófülke, de a „nagyszobában” sem lehetne táncolni…

Lajka elfeledve

A kritikus gondolkodás a Koz­mo­n­autikai Múzeumban sem árt, mert – jó orosz módra – a kevésbé hízelgő történetek nem kapnak helyet a tárlaton. Lajkáról, az első kutyáról az űrben csak egy rövid videoklip emlékezik meg, a kiállítás sztárja két másik űrkutya, Belka és Sztrelka, amelyeket – enyhén bizarr módon – kitömve is megnézhetünk az űrjárművük mellett.

Lajkát 1957-ben lőtték ki orbitális pályára, de az oroszok csak majdnem fél évszázad múlva, 2002-ben ismerték el, hogy nem méreg általi kegyes halált halt, hanem a kilövés után néhány órával gyötrelmek között pusztult el. Az eleve nyilvánvaló volt, hogy nem fog visszatérni a Földre, de az űrverseny hajszája miatt az oroszok siettették a kilövést. 

Melyik szülőnek volna kedve egy ilyen szomorú történetet mesélni lelkes gyermekének a múzeumi látogatás után? Így aztán Lajkából a múzeumban csak egy lábjegyzet lett, Belka és Sztrelka viszont bögréket, tolltartókat és mindenféle egyéb ajándéktárgyakat díszít, ez a két kutya ugyanis szerencsésebb volt: az űrutazásukból visszatértek, utána viszonylag nyugodt életük volt.
 

Belka es Sztrelka kutyák űrkapszulája – ők visszatértek a Földre

Kozmonauta vagy asztronauta?

A hidegháborús űrverseny az űrkutatással kapcsolatos szókincsre is rányomta a bélyegét. Az űrhajósokat az oroszok „kozmonautának”, az amerikaiak „asztronautának” nevezték, és ezt a különbséget a mai napig be is tartják. A Nemzetközi Űrállomás legénységét ábrázoló fotó alatt például ez a képaláírás szerepel a moszkvai múzeumban: „Kozmonauták és asztronauták”. 

Érdekesség, hogy a moszkvai múzeumban egy asztronauta szkafandere is ki van állítva, Michael Collinsé, aki Neil Armstronggal és Buzz Aldrinnal együtt tagja volt az Apollo 11 legénységének, Collins azonban az űrhajó fő moduljában maradt, orbitális pályán, vagyis soha nem lépett a Holdra. 

Az első űrhajós feljegyzései - Képarchívum

Csak pozitívan!

Landolás után az űrkapszula mellett az erdőben tüzet rakó, kedélyesen beszélgető űrhajósok – ilyen „szoborcsoportot” is láthatunk az egyik kiállítóteremben. A kozmonauták a fényképeken is mindig mosolyognak, akkor is, ha a műszereket figyelik, és akkor is, ha éppen gitároznak.

A Kozmonautikai Múzeum igyekszik minden negatív érzést kizárni, pedig csak emberibbek lennének az űrhajósok, ha a nehézségeiket, gyengeségeiket, félelmeiket is megismernénk.

A propagandaízű pozitív hozzáállás olyan apróságokon is megmutatkozik, mint  az űrverseny állomásait bemutató képeslap, amely 50 rubelért (kb. 80 cent) kapható a múzeum ajándékboltjában. Hogy, hogy nem, ezen csak azok a jelentős momentumok szerepelnek, amelyekben az oroszoké volt az elsőség – az első műhold, az első élőlény az űrben, az első ember az űrben, az első nő az űrben és az első űrséta – a Holdra szállás már diszkréten mellőzve van…

A Kozmonautikai Múzeum viszont ezen hiányosságok ellenére is kötelező látnivaló mindenkinek, aki nyári estéken távoli világokról álmodozva szokta hosszan nézni a csillagokat.
 

Űrhajósok a tűz mellett
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pénz

A járványügyi veszélyhelyzet kedvez a pénzmosásnak

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

rendőrség illusztráció

Eljárást indított a rendőrség egy orvos megfenyegetése miatt

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Vágsellye

Vágsellyén ismét oltanak a hétvégén

Alec Baldwin

Alec Baldwin azt állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt a Rust forgatásán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.