Miniatűr „halálsugárt” alkotott a 13 éves fiú, Arkhimédész inspirálta

Miniatűr „halálsugárt” alkotott a 13 éves fiú, Arkhimédész inspirálta

Kr. e. 212-ben, Szürakuszai ostroma során Arkhimédész görög matematikus képes volt felgyújtani az egész római flottát, csupán tükrök és a Nap segítségével.

A görög feltaláló és matematikus Arkhimédész zsenialitásáról szóló legendák olyan elképesztőek voltak, hogy sok tudós évszázadokon át hitt bennük.

Arkhimédész állítólag több mint kétezer évvel ezelőtt képes volt tükrökkel felgyújtani római hajókat. Egy tudományos kiállításra készülő projekt részeként Brenden Sener középiskolás diák nekilátott, hogy kiderítse, vajon a híres halálsugár miniatűr változatával is el tudja-e érni ugyanezt az eredményt.

Bár a fiatal kanadai fiú nem akart semmit sem felgyújtani, modellje képes volt jelentősen megemelni az előre beállított célpont hőmérsékletét. Az eredmények alapján a 13 éves Sener arra a következtetésre jutott, hogy Arkhimédész feltevése valószínűleg helyes volt. „Ha több tükörrel és elég erős hőforrással rendelkeznék, akkor biztosan fel lehetne gyújtani valamit” – mondta a Business Insidernek.

Sener először azután kezdett érdeklődni a híres matematikus iránt, hogy meglátott egy archimédeszi csavart, amelyet gyakran használnak öntözőrendszerekben. Még egy projektet is készített az egyik tudományos kiállításra, amelyet a találmány ihletett. „Mivel Arkhimédész ilyen csodálatos feltaláló volt, úgy döntöttem, hogy többet megtudok róla” – mondta a fiatalember.

A miniatűr halálsugár részeként Sener fűtőlámpákat használt a napsugarak helyettesítésére. Kis homorú tükrök reflektálták a fényt egy kartondarabra, amelyen egy „X” jelölte a célpontot. A fiatal tudós ezután egy infravörös hőmérővel mérte a hőmérséklet-emelkedést egy újabb tükör hozzáadása után. A 100 wattos izzót és egy tükröt tartalmazó konfigurációban a célpont hőmérséklete 7,8 Celsius-fokkal emelkedett. Amikor további három tükröt adtak hozzá, a hőmérséklet 53 Celsius-fokra nőtt.

(Trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?