Panoráma

Koronavírus a palotákban

A legtöbb európai uralkodó rendkívüli beszédet intézett a népéhez az új típusú koronavírus-járvány miatt, közülük a norvég és holland királyi család elővigyázatosságból karanténban tölti a márciusi napokat. II. Albertet, Monaco uralkodó hercegét koronavírussal diagnosztizálták. A dán királyi ház elhalasztotta a II. Margit 80. születésnapja alkalmából tervezett nagyszabású állami ünnepségsorozatot.
Mészáros Márton

2020. március 22. 14:00

I. Margit dán királynő
I. Margit dán királynő a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendkívüli beszédet intéz az ország lakosságához a fredensborgi palotából 2020. március 17-én (Fotó: Dán Királyi Udvar/Kim Reflslund) 

 

A világ uralkodói nem pánikolnak, de a koronavírus-járvány miatt meghozták a szükséges óvintézkedéseket. Azzal egy időben, hogy Európába tolódott a pandémia súlypontja, először a norvég uralkodópár mozgásterét korlátozták. V. Harald király és felesége, Szonja királyné a hónap eleji négynapos jordániai állami látogatásáról március 4-én hazatérve karanténba került az oslói királyi palotában, mert az orvosok tartanak attól, hogy megfertőződhettek a koronavírussal. Az aggodalom jogos, hiszen az idősek a koronavírus-járvány legveszélyeztetettebb társadalmi csoportja: az uralkodó februárban 83. születésnapját ünnepelte, a királyné 82 éves.

Dacára annak, hogy Harald király és Szonja királyné a királyi udvar tájékoztatása szerint tünet- és panaszmentes, az agg uralkodó március 15-én a népéhez intézett televíziós beszédében fáradtnak, meggyötörtnek látszott. Az íróasztalánál elmondott beszédében először a házi karanténjukról szólt érintőlegesen, de a kétperces közvetítésben arról is beszélt, hogy a fertőzöttek mellett a betegek családtagjaira, az elhunytakat gyászolókra, a kórházi dolgozókra, a gyermekekre és a magányosokra is gondol, imádkozik értük. Hangsúlyozta: az egymás iránt tanúsított szokásosnál nagyobb kedvességre van szükség a mostani nehéz időkben.

A dán királyi ház tagjait érintő első személyes intézkedés a trónörökösi családot érintette, ugyanis Frigyes dán herceg és felesége, Mária hercegné a négy gyermekük – Vince és Krisztián hercegek, Jozefina és Izabella hercegnők – társaságában a tervezett tizenkét hetes svájci tartózkodásukat megszakítva visszatért Koppenhágába. A palota március 12-ei közleménye szerint „a trónörökösi pár számára mi sem természetesebb annál, hogy hazatérnek és a dán emberek mellett állnak abban az időszakban, amely mindenkitől sokat követel, és amelyben mindenki egyéni felelősségvállalással tartozik”. A trónörökös négy gyermeke ideiglenesen a svájci Lemania-Verbier faluban tanult. Tanulmányaikat a dániai gentoftei iskolában folytatják, amikor az észak-európai állam közintézményei újra kinyitják a kapuikat.

Hazatérésüknél szimbolikusabb döntés, hogy II. Margit királynő egy héttel ezelőtt elhalasztotta a születésének áprilisi 80. évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású állami ünnepségsorozatot. A népünnepélynek szánt többnapos központi eseménysorozatot tavaly  kezdték el szervezni, az eddigi költségvetés sok százmillió eurót emésztett fel. A koronavírus-járvány miatt nemcsak az ünnepség marad el, hanem a királyi ház összes tagjának hivatalos programját is törölték. Az energikus és kreatív királynő évenkénti norvégiai téli pihenéséből a napokban hazatérve a Koppenhágától északra lévő fredensborgi palotába tette át a székhelyét, a következő heteket ott vészeli át. A trónját 48 évvel ezelőtt elfoglaló Margit a március 17-én onnan sugárzott rendkívüli televíziós beszédében hálát mondott a járvány megfékezése érdekében hősiesen küzdő népének, különös tekintettel az egészségügyi dolgozókra. Egy másik skandináv „kollégája”, XVI. Károly Gusztáv svéd király rendkívüli kormányülésen vett részt, berendelte magához a miniszterelnökét, és ugyancsak szólt az ország lakosaihoz.

Vilmos Sándor holland király és családja már a járvány európai eszkalálódása előtt hazatért a családjuk hagyományos téli pihenőhelyéről, az ausztriai Lech am Arlbergből, de elővigyázatosságból azóta nem hagyják el a hágai Huis ten Bosch palotát. A világ számtalan országának példájára Hollandiában is tartanak olyan közösségi villámakciókat, amelynek az a célja, hogy a városok lakói tapssal fejezzék ki köszönetüket a köztisztasági és egészségügyi dolgozóknak. A holland királyi ház kedden késő este tette közzé azt a rövid videót, amelyen Vilmos Sándor és Maxima királyné mellett a három gyermekük, Katalin-Amália, Alexia és Ariane hercegnők a hágai palota erkélyéről csatlakoznak a flashmobhoz. A királyi pár lelkesen tapsolt, a hercegnők konyhai edények fedeleit csapták össze. Ezt követően az uralkodó rövid beszédben fejezte ki háláját az egészségügyi dolgozóknak.

A hét második felében a belga és a spanyol király válságértekezleten vett részt a kormánytagok társaságában. Mind Fülöp, a belga és Fülöp, a spanyol uralkodó ezután rendkívüli beszédet intézett a néphez. „Biztos vagyok abban, hogy mindannyian ismét példát mutatunk felelősségből, kötelességtudatból, hazafiasságból, emberségből és főként szolidaritásból” – hangsúlyozta a madridi Zarzuela-palotából szerda este sugárzott hosszú és személyes felszólalásában az 52 éves spanyol uralkodó. A király kiválónak nevezte a spanyol egészségügyet, említést tett az abban dolgozó professzionális szakemberekről is. VI. Fülöp király egy héttel korábban még külföldön járt, a terrortámadásokban elhunyt civilek emlékére megrendezett párizsi ünnepségen vett részt. Ezen a napon Emmanuel Macron francia államfő a párizsi államfői rezidencián, az Élysée-palotában nem kézfogással, hanem fejhajtással üdvözölte, az elnök felesége, Brigitte és a koronás fő hitvese, Letícia királyné ugyancsak meghajlással és egymás vállának megérintésével köszöntötték egymást.

Szintén régi tradíció ért véget akkor, amikor március elején a király édesanyja, Zsófia emeritus királyné nem csókolta meg a közép-spanyolországi Soria tartományban lévő Medinaceli templomában a Madonna-szobrot, amelyet 1961 óta minden márciusban felkeres. A 81 éves anyakirálynét felállva tapsolták meg a hívők a templomban, sokuknak kezet nyújtott. Azóta a járvány megfékezésének érdekében a legtöbb európai államban betiltották a felekezeti miséket és istentiszteleteket.

A koronavírus az Egyesült Királyság mindennapjaira is rányomja a bélyegét. A brit uralkodó utolsó palotán kívüli nyilvános megjelenése március 9-én volt. II. Erzsébet ezt követően a kormányzat több tagját és külföldi diplomatákat is fogadott, de csütörtökön elővigyázatosságból elhagyta a londoni Buckingham-palotát. A 93 éves uralkodó a windsori kastélyban tölti a húsvéti időszakot, ahol százfős személyzet dolgozik, ellentétben a főrezidencia ötször ennyi alkalmazottjával. A londoni palota mellett a windsori és sandringhami kastélyokba tervezett márciusi és áprilisi programokat lemondták, a májusra és júniusra tervezetteket elhalasztják. Vilmos cambridge-i herceg a koronavírus megfékezésére alapítványt hozott létre, amely sokak szemében azért is örömteli döntés, mert a március eleji írországi állami látogatásán még azzal viccelődött, hogy a feleségével, Katalin hercegnővel ők is terjeszthetik a fertőzést. A trónörökös idősebb fiának gyermekei a járvány lecsengéséig otthon folytatják tanulmányaikat; Beatrix yorki hercegnő és jegyese pedig elhalasztották a májusra tervezett esküvőjüket.

A monacói nagyherceg televíziós beszédben nyugtatta meg alattvalóit arról, hogy kormánya meghozta a megfelelő óvintézkedéseket. Pár napra rá, csütörtökön azonban arról érkezett hír, hogy II. Albert koronavírustesztje pozitív lett. A hercegi palota közleményben tudatta a hírt, hozzátéve, hogy a 62 éves herceg az édesanyjáról elnevezett monte-carlói kórházban tartózkodik, állapota „nem ad okot aggodalomra”. Várhatóan jövő héttől már a Grimaldiak palotájában lábadozhat. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

patika

Szájmaszkokon kívül lázcsillapítókat és vitaminokat vásárolnának a legtöbben

Szombati piaci körkép Komáromból

Szombati piaci körkép Komáromból

fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

koronavírus Olaszország

Olaszországban csökkent a halottak száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.