Panoráma
- TASR/AP-felvétel

Életnagyságú hulladékbálna figyelmeztet a vízszennyezésre San Franciscóban

MTI

2018. október 13. 18:51

San Francisco | Műanyaghulladékokból készült, 24 méter hosszú kék bálna hívja fel a figyelmet az óceánok szennyezettségének egyre égetőbb problémájára a San Franciscó-i Golden Gate híd szomszédságában.

A Monterey-öböl Akvárium szerint egy kék bálna testsúlya akár a 136 ezer kilogrammot is elérheti. A kutatók szerint nagyjából ugyanekkora mennyiségű műanyaghulladék kerül az óceánba minden kilenc percben.

A Georgia-i Egyetem környezetmérnökeként dolgozó Jenna Jambeck 2015-ös tanulmány szerint évente kilenc millió tonna műanyaghulladék kerül a világ tengereibe.

Az életnagyságú bálnaszobrot műanyagpalackokból, kupakokból és zacskókból alkotta meg két művész, Joel Deal Stockdill és Yustina Salnikova.

A szombaton leleplezett alkotás a Golden Gate Nemzeti Rekreációs Övezet szívében kapott helyett.

A szobor az akvárium, az amerikai nemzeti parkokat felügyelő kormányhivatal (National Park Service), valamint a rekreációs övezet fenntartásáért felelős Golden Gate National Parks Conservancy együttműködésével született meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2018. október 18. 14:32

Miért pont a műanyag?

2018. október 16. 06:53

Szennyre épülő autópályák

2018. október 21. 17:31

Madeirai emlékek

2018. október 21. 14:00

Így gyógyultak ők...