Panoráma

Híressé vált a kis Picasso

ÚJ SZÓ ONLINE

2017. április 2. 16:48

Egy kis Picassót fedeztek fel a menekültek között. Farhad Nouri még csak 10 éves, Afganisztánból származik, és jelenleg egy szerbiai menekülttáborban él szüleivel és két öccsével. Ott mindenki kis Picassónak hívja, ezt a nevet azért érdemelte ki, mert jól rajzol és szereti a híres spanyol festőt.
Farhad Nouri büszkén mutogatja a család tábori szobájában szétrakott rajzait, portréit Novak Djokovicsról, a spanyol szürrealista festőről, Salvador Dalíról és a német kancellárról, Angela Merkelről. „Egyszer majd őt is lerajzolom” – mondja az AP riporterének Picassóra utalva. Mappájában jelenleg a felsorolt portrékon kívül még egy Angelina Jolie-kép is lapul. Modelljeit mobilján keresi ki, ha jó fotót talál a kiválasztott személyről, hozzálát, és lerajzolja. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"270877","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 399px;","title":"Farhad Nouri és portréi","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Tehetsége révén Nouri a „helyi híresség” státusát is megszerezte. Hírt hoztak róla a nagy hírügynökségek, és megannyi lapban bemutatták rajzait. Nemrég pedig Mandy Patinkin amerikai festő is meglátogatta, aki a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság tagjaként foglalkozik a menekültekkel, és arra serkenti Donald Trump elnököt, hogy legyen elnézőbb, fogadjon be embereket a háború sújtotta országokból.
 
„Merkel talán csinálhatna valamit a határok megnyitása érdekében” – véli Nouri, aki angolul beszél az amerikai riporterrel. Egy év telt el azóta, hogy elmenekült a háború és az otthoni szegénység elől, s ennyi idő neki elég volt ahhoz, hogy megtanulja a nyelvet.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"270874","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 400px;","title":" A tízéves kisfiú Novak Djokovicsával","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Fahrad nemcsak a híres emberekkel foglalkozik, szívesen készít portrét egy-egy családtagról, barátról, mesebeli kastélyokat is rajzol, a természet is inspirálja, lefest mindent, ami foglalkoztatja.
„Voltam Törökországban és Görögországban is” – ecseteli a menekülés útvonalát Nouri, aki a Belgrád melletti táborban tanulással, festéssel, rajzolással tölti ki idejét. „Szeretem lerajzolni az érzéseimet és szeretem a portrékat is.”
 
A Nouri család sok ezer menekülttel együtt ragadt Szerbiában, amikor a gazdag Nyugat-Európa felé indulva lezárták a határokat és fellángolt a menekültellenesség. Az elkövetkezendő hónapokban aligha sikerül kikerülniük a balkáni országból, és átlépniük az Európai Unió határát.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"270875","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 374px;","title":"Angela Merkel mobilképen és Farhad Nouri rajzán","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Fahrad azt is elmondta, hogy családja Svájcba vagy az Egyesült Államokba szeretne eljutni. A régi, afganisztáni otthonról lassan elhomályosulnak az emlékek.
 
„Emlékszem milyen volt az ajtó, amikor elmentünk, emlékszem arra a napra” – mondja. „Ha nagyon összpontosítok, emlékszem valamire.”
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"270876","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","style":"width: 600px; height: 415px;","title":"A mama, a papa, a fiuk és Salvador Dalí","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Jelenlegi otthona a Belgrád melletti Krnjacsa táborban van egy barakkban, amelyben a 90-es években a jugoszláviai háború elől menekülők laktak. „Műterme” egy szűk, dohos szoba tele emeletes ágyakkal, ahova egy szekrényt és egy kisasztalt is benyomorítottak. 
Ha a fiú nem rajzol, a többi gyerekkel játszik, és szerbül is tanul a foglalkozásokon. Általában éjszaka rajzol, mert akkor nyugalma van. „Saját magamat tanítom, néha a YouTube-ot nézem, onnan tanulok” – mondja. 
 
Nagyon reméli, hogy családja Svájcban egy új életet kezdhet. Azt mondja, egy nap majd igazi festő és fotós lesz, s gitározni is szeretne. (AP, ug)
Önnek ajánljuk