Háromgenerációs családi meccs

Háromgenerációs családi meccs

Amikor még apáról fiúra szálltak a mesterségek, voltak híres, nagy dinasztiák. Ma már ritka az olyan háromgenerációs família, mint a Magyarország-szerte ismert Borsoséké, Szigetszentmiklóson. Náluk mindenki sportol, focizik vagy röplabdázik, néhai nagyapjuktól kezdve az unokákig. Nevük márka az élsport világában.

A dinasztiaalapító Borsos Vilmos az 1950-es és 1960-as években még civilként rúgta a labdát szülőfalujában, a városi rangra emelkedett Dunaharasztin, mint NB II-es focista, később mint edző. Főállásban a szigetszentmiklósi Csepel Autógyárban dolgozott, akárcsak jómagam a hatvanas években, igaz, én a Fényszóró nevű üzemi lapnál. Gyakran benézett hozzánk a szerkesztőségbe, kiértékelni fiú kollégáimmal a fontosabb mérkőzéseket. A foci megszállottja volt, közvetlen, rokonszenves és egyedi humorú ember. A nagyapától két – egy fiú és egy lány – gyermeke közül csak a fia, Borsos Vilmos örökölte a labdarúgás szenvedélyét. Fiatalon már kitűnt a tehetségével az Újpest kapusaként, majd egy drámai sérülésből való felépülése után az edzői pályát választotta, jelenleg a Kispest kapusedzője. 2014 óta NB I-es csapatok kapusedzője és saját egyesületében elnöki teendőket látja el. Idén februárban szerződött a Honvédhoz.

Az almák nem estek távol a fájuktól

A most 53 éves Borsos Vilmos az utánpótlásról is gondoskodott. Három gyereke mind az élsportot választotta, és már nemcsak Szigetszentmiklóson, hanem országszerte ismert reménységei a labdajátékoknak. Négyen együtt várnak minket a miklósi Sport utcában, a szemerkélő esőben a sportpályán állva, két lasztival dekázgatva.

A 28 éves Balázs hatéves kora óta focizik, de amikor rájött, hogy nem biztos, hogy ez az útja, egyből váltott: mivel a sporttudomány foglalkoztatta, humánkineziológus szakembernek tanult. Elvégezte a Testnevelési Egyetemet, április végén adta le a szakdolgozatát mesterkurzuson, amellyel a humánkineziológus szakmához szükséges legmagasabb képesítést szerzi meg.

A 27 éves Lili szép és kedves, csupa mosoly. Ő a család napsugara, a röplabda csodasztárja. Különböző élvonalbeli csapatok tagjaként begyűjtött egy csomó magyar bajnoki címet, sikerlistáján szerepel a Vasas Óbuda röplabdacsapatával elért Magyar Kupa-győzelme is. Habár sokáig a Jászberényi Röplabda Klub játékosa volt, idén már az MTK röplabdacsapatában játszott. Sportteljesítménye mellett ő is elvégezte a Testnevelési Egyetemet, egészségfejlesztés és rekreációszervezés szakon, ugyanis a sportkarrier lezárása után a felkészítés mentális – lelki – oldalával is szeretne foglalkozni.

A három gyermek közül a legfiatalabb, a 20 éves Vilmos a magyar foci egyik nagy reménysége. (Édesapja mellett nagyapja és dédapja is ezt a nevet viselte.) „Beleszülettem a sportba” – mondja nevetve, és az állítás testvéreire és édesapjára is igaz. „Apámmal mindig is jó volt a kapcsolatunk, 14 évesen álltam be a kapuba, így indult el a karrierem” – teszi hozzá. Tizenhét évesen már ő lett a szigetszentmiklósi labdarúgócsapat kapusa, majd a magyar U17-es fociválogatott keretének tagjaként kezdte élsportolói szereplését. 2017-től a magyar labdarúgás élvonalába tartozó Videoton FC igazolt kapusa, 18 évesen sikerült bejutnia a hazai NB II-be, jelenleg a Paksi FC szerződtetett játékosa.

A szakértők szerint hamarosan bemutatkozhat az NB I-ben is. Legutóbb az U21-es – a fiatalok csapatának – színeiben képviselte Magyarországot, miközben ugyanazon a szakon képezi magát a Testnevelési Egyetemen, mint a testvérei.

Jöhet a negyedik generáció!

Miután befejezzük a szakmai „felmérést”, átmegyünk az egyik edzői irodába, és áttérünk a magánéleti tervekre. Vajon belefér-e a sportkarrier építésébe a családalapítás? Mindenki Balázsra néz: neki június 5-én volt az esküvője Nagykőrösön. Újdonsült hitvese, a rendezvényszervező Bernadett is kipróbálta magát több sportágban, a fitnesz állt hozzá a legközelebb. Balázsnak most a családalapítás a legfontosabb, és mint elszántan mondja, később szeretne kimenni külföldre, tanulmányozni a sérült sportolók rehabilitációjának legújabb módszereit.

Lili öt éven belül szeretne babát. Mostani kapcsolatáról még nem sokat árul el, persze, kizárólag babonából, de reméli, hogy sikerült megtalálnia az igazit. Ahogy elnézem, ebben biztos vagyok. Kisöccsének, Vilinek, aki tavaly zárt le egy hároméves kapcsolatot, ugyancsak sikerült megtalálnia a párját. Kedvesétől sem áll messze a sport: csak most érettségizett, de szeret show-táncolni. Hát az meg micsoda? – kérdezek rá értetlenül.

„Tulajdonképpen gyűjtőfogalom, leginkább a ritmikus gimnasztikához áll közel” – válaszol huncutul nevetve Vili. Gyereket tíz éven belül tervez, előbb még kipróbálná magát az NB I-ben vagy egy jó európai csapatban.

Tetszik, ahogy a családfőt szólítják: „Édesapukám!” Tisztelettudó szeretet van ebben a megszólításban, és szavak nélkül is tudni, nagyon büszkék rá. Na de ki tartja össze a családot? „Édesanya” – mondják egyszerre. Fodor Andrea eredeti szakmája fogtechnikus, de szintén sportolt, méghozzá röplabdázott, amíg nem jöttek egymás után a gyerekek.

„Nálunk anya a fő összetartó erő” – mondja Lili. „Miután egymás meccseire sem tudunk mindig kijárni, ő az a kis tyúkanyó, aki összeterelgeti a csibéit. Nyáron együtt megyünk nyaralni Horvátországba, egyre többen, mert mindenki hozza a párját is. Ami a sporton kívül összefogja a családot, az a közös kirándulás, a szakácskodás, olykor a szurkolás a meccseken. Na, meg a közös társas. Mindannyian temperamentumos emberek vagyunk, ezért az ilyen táblajátékok nagyon viccesek, mert mindenki bekiabálja a megoldásokat.”

Felváltva dicsérik édesanyjuk főztjét, aki igyekszik mindenkinek a kedvében járni, ami elég nehéz. Lili kedvence a tojásos nokedli, ecetes, cukros uborkasalátával. Vili a harcsapaprikást kedveli, túrós csuszával, Balázs inkább a mediterrán konyhát csípi. Kedvence a spanyol paella, de nem veti meg az olyan klasszikus magyaros ételeket sem, mint amilyen a hortobágyi húsos palacsinta.

„Azt úgy szeretem, ahogy a nagymamám csinálja, vagy ahogy az anyukám” – teszi hozzá. Persze, nyáron, a miklósi kertben bográcsban főznek lecsót, halpaprikást, és sokszor grilleznek. Ilyenkor a papa a főszakács, aki érettségi után szakács-cukrász képesítést is szerzett.

„Nekem már nincsenek különösebb terveim” – zárja kissé rezignáltan a beszélgetést a családfő. „Sportolóként, edzőként elértem sok mindent, ezen a területen többre nem vágyom, mint ahol jelenleg vagyok. Szeretnék még sokáig a párommal élni, segíteni a gyerekeimnek, és persze várom a kisunokák érkezését. Velük megyek majd kézen fogva meghallgatni Balázs előadásait, megnézni Vili és talán Lili meccseit. Az elmúlt ötvenháromból negyvenötöt a sportnak szenteltem, ezért lassan már szeretnék békés, nyugodt életet élő nagypapa lenni.”

Hogy a leendő unoka is focista lesz-e, naiv kérdés, de azért felteszem.

„Mi más lehetne ebben a családban?!” – vágják rá kórusban.

Érdekes

Emlékezetes pillanatok

Mindenkinek vannak olyan emlékei, amelyeket örökre megjegyez és elmeséli majd a gyerekeinek vagy az unokáknak. A sok közül melyik a legemlékezetesebb? – kérdezem a Borsos testvéreket.

 

Lili egy vicces történetet említett. Első felnőtt meccsei egyikén az edző odahívta a kispadra, mert le akarta cserélni.

 

„Leültem, a pad csuromvizes volt. Amikor behívtak, hogy menjek, siessek már, én csak ültem, nem mertem felállni, mert vizes lett a fenekem. Nagyon ciki volt. Mit fognak szólni a nézők, ha így látnak, futott át a fejemben. Azt hiszik majd, hogy bepisiltem. Végül kénytelen voltam felállni és a játék hevében megfeledkeztem minden másról. Szerencsére a gatyám is hamar megszáradt. A meccs végén boldog voltam, mert felnőttként akkor léphettem először pályára.”

 

„2019-ben volt egy Magyar Kupa mérkőzésünk. Az egyenes kieséses szakaszban az NB I-es DVSC csapatát fogadtuk. A mérkőzésen tizenegyespárbaj döntött a mi javunkra. A mérkőzést követően több száz dorogi ultra skandálta a nevem, azért ezt nehéz elfelejteni” – árulja el saját legkedvesebb sportélményét ifj. Vilmos.

 

Balázs némi gondolkodás után, térdét simogatva meséli:

 

„Négy éve történt, hogy elmentem egy mérkőzésre, ahol az akkori munkahelyem, a fehérvári csapat játszott. A meccs után többen is megkérdezték tőlem: nem vagyok rokona a Borsos Vilinek? Büszkén válaszoltam, én vagyok a legidősebb kisfia. Ez gyakran megtörténik, mert amerre járok, mindenütt ismerik az édesapukámat. Sok helyen már úgy azonosítanak, mint a Borsos Vili fia. Remélem, egyszer én is tudok majd olyan dolgokat lerakni az asztalra, hogy majd a születendő gyermekemre fogják azt mondani: ő a Borsos Balázs fia.” 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?