Elege van a "mamahotelben" tunyuló fiatalokból az olasz kormánynak

Róma/Budapest |

<p>A római kormány szerint álomvilágban élnek és nem akarnak szembenézni a valósággal az olasz fiatalok, akik még mindig úgy gondolják, nem kell a családi fészektől eltávolodni ahhoz, hogy munkát és megélhetést találjanak - olvasható a Der Spiegel című német napilap internetes oldalán.</p>

Anna Maria Cancellieri belügyminiszter a Tg24 hírcsatornának minap nyilatkozva kifogásolta a fiatal felnőtt korosztálynak az álláskereséshez való tarthatatlan hozzáállását. Mint mondta, egyszerűen nem érti azt, hogy miért csak "anyuci és apuci oldalán", a szülővárosukban keresnek munkát a fiatalok. Túl sok olasz még mindig nem veszi észre, hogy "a biztos munkahelyek" korszakának vége, és nem vesz tudomást a modern világ által megkövetelt mobilitás szükségességéről.
A szakértői kormány élére került közgazdász professzor, Mario Monti is ezt hangoztatja. Az olasz miniszterelnök múlt héten az egyik televíziós műsorban elmondta: "a fiataloknak hozzá kell szokniuk, hogy nem lesz biztos, állandó munkahelyük", amely Monti szerint az egyhangúsággal egyenlő, míg a változatosság gyönyörködtet. Az olasz kormány ilyen kijelentésekkel igyekszik trenírozni a fiatalokat a jelen kor munkapiacára, ám ők ezt a törekvést inkább sértésnek veszik, hiszen sok internetes bejegyzés szerint épp a monotónia az, amire olyannyira vágynak.
Elsa Fornero munkaügyi miniszter a torinói egyetemen hétfőn tartott előadásában ugyanakkor egyértelműen értésre adta: "A stabil munkahely egy illúzió". Ez Fornero szájából kicsit hiteltelenül hangzik - vágott vissza több blogger - mivel a miniszter asszony férjével együtt Torinóból származik, ott is dolgozik, de még a lányaik is Torinóban találtak munkát...
A római vezetés noszogatása bizonyos szinten érthető. Kétségtelen tény, hogy az olasz fiatalok túl sokáig maradnak a szülői házban - ők a mammonik, vagyis "anyuci pici fiacskái". Valóban elgondolkodtató, hogy a 18 és 34 év közötti korosztály kétharmada a "mammával" (anya) él a "mamahotelben". Ez a ráta európai viszonylatban kiugróan magasnak számít, hiszen Németországban 40, Franciaországban pedig csak 30 százalék a szülőkkel egy háztartásban élő fiatalok aránya. Magyarországon a 25 és 34 év közöttieket vizsgálva a nőknek 27,2, a férfiaknak pedig 42,5 százaléka él a szüleivel.
De Olaszországban nemcsak az akarat hiányzik az önállósághoz, hanem a munka is. A fiatalkori munkanélküliségi ráta 30 százalékra kúszott fel, míg az európai uniós átlag 21,6 százalék volt 2011 harmadik negyedévében. Ráadásul a 30 év alatti olaszok körében minden negyedikről elmondható, hogy nem dolgozik, nem tanul, és nem is képezi tovább magát.
A nagyobb rugalmasság tehát az új olasz vezetés tippje a fiatalok boldogulásához. Ehhez képest merőben másképp hangzott az előző kormány élén álló Silvio Berlusconi válasza, amikor egy jövője miatt aggódó egyetemista lány kért tőle tanácsot azzal kapcsolatban, hogy ilyen bizonytalan körülmények között mégis miként tudna családot alapítani. "Menjen hozzá az egyik fiamhoz!" - felelte a volt miniszterelnök.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,813855,00.html

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?