Panoráma

Az év legszebb sírját találták meg Egyiptomban

Szakkara | Az „év legszebb sírját”, egy főpap 4400 éves érintetlen temetkezési helyét találták meg régészek a szakkarai nekropoliszban.
MTI

2018. december 16. 12:41

TASR/AP-felvétel

A sír kivételesen jó állapotban maradt fenn, színei az eltelt évezredek ellenére is csaknem egykori pompájukban ragyognak, kivételes felfedezésről van szó.

A 10 méter hosszú, három méter széles és három méter mély sírban egy Vahtié nevű papot helyeztek örök nyugalomra az i.e. 2500 és 2300 között uralkodó V. dinasztia idején. A bejárat felsorolja az elhunyt mind a három tisztségét, a királyi tisztítópapi mellett a királyi felügyelői és szenthajóőrzői titulusát is.
 

A falfestmények egy része az elhunytat ábrázolja anyjával, feleségével és más családtagjaival, a többin kerámia-, bor- és kegyeletitárgy-készítési jelenetek, vallási áldozat bemutatása, zenés előadások, vadászjelenetek, vitorlás hajók láthatók. A hieroglifákkal is ékesített sírkamra falaiba vájva 18 nagy fülkét találtak, ezekben az elhunyt és hozzátartozói 24 nagy színes szobrát fedezték fel.

A nagy falmélyedések alatt 26 kis fülkében 31 kisebb szobrot is találtak, azt azonban még egyelőre nem tudják, hogy kit ábrázolnak.

Az egyiptomi régészeti hatóságok további jelentős felfedezésekre számítanak a temetkezési hely még feltáratlan kamráiban, amelyeken januárban kezdik meg a munkát.

2018. december 8. 18:27

VIDEÓ: Meztelen dánok a gízai nagy piramis tetején
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?