Az esőerdők nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni a változó klímához

esőerdő illusztráció

Amazónia esőerdeiben már változik a fafajok összetétele, ám nem olyan gyorsan, hogy lépést tartson a globális felmelegedés ütemével - állapította meg egy új, nagyszabású nemzetközi kutatás.

A világ több mint 30 intézményének száznál is több tudósa a Leedsi Egyetem vezetésével megvizsgálta, hogyan hat az éghajlat melegedése Amazónia esőerdeire: megkeresték, hogy a több ezerből mely fafajok lettek harminc évnyi klímaváltozás nyertesei és vesztesei.

Az 1980-as évektől kezdve a súlyosbodó aszályok, az emelkedő hőmérsékletek és a légkör egyre magasabb szén-dioxid-koncentrációja befolyásolta bizonyos fafajták növekedését és pusztulását.

A nedvességet leginkább igénylő fák pusztulása gyakoribb volt, mint más fajoké, azonban a szárazabb éghajlatot tűrő fák nem voltak képesek pótolni őket - állapította meg a tanulmány.

"Az ökoszisztéma válaszadásának üteme nem éri utol a klímaváltozásét"

- magyarázta Adriane Esquivel Muelbert, a kutatás vezetője.

Azt találták, hogy a nagy fák gyorsabban növekednek, mint a kisebb növények, ami arra utal, hogy a szén-dioxid nagyobb koncentrációja közvetlenül befolyásolja az esőerdő növényi összetételét és dinamikáját, az egyes fajok növekedését és pusztulását.

"Kutatásunk eredményei kiemelik a még létező érintetlen esőerdők szigorú védelmének jelentőségét. A mezőgazdasági célú erdőirtás felerősíti a régiót sújtó aszályokat, amelyek tovább súlyosbítják a klímaváltozás már érzékelhető hatásait" - mondta Kyle Dexter, az Edinburgh-i Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?