A farkasok jobban tanulnak fajtársaiktól, mint a kutyák

<p>A farkasok jobban tanulnak feladatot megoldani fajtársaiktól, mint a kutyák - állapította meg egy osztrák-magyar kutatópáros új tanulmánya.</p>

A farkasoknál erősebb a falkán belüli együttműködési készség, ezért követhetik élesebb figyelemmel a fajtársaik viselkedését - derült ki a Bécsi Állatorvosi Egyetem és a szintén ausztriai Ernstbrunni Farkaskutató Központ (WSC) tudósainak a PLoS One tudományos lapban közétett tanulmányából.   A kutatók azt szerették volna tisztázni, a kutya mintegy 15 ezer éves háziasítása hogyan hatott az állatok egymás közötti viselkedésére. Friderike Range és Virányi Zsófia, a WSC etológusai összesen 29 hathónapos kutya és farkas magatartását kutatták. A farkasokat ember nevelte, és falkában tartották őket. A vizsgált csoport 15 kutyából és 14 farkasokból állt.     Az összes állat végignézte, ahogy egy kiképzett kutya az eledeles fadobozt a szájával vagy a mancsával kinyitotta. Amikor egyedül kellett megoldaniuk a feladatot, kiderült, hogy a farkasok lényegesen jobb eredményt értek el, mint a kutyák. A demonstráció után minden farkas sikerrel nyitotta ki a dobozt, a 15 kutya közül csak négy.     A farkasok igen pontosan megfigyelték, ami előttük zajlott, és a látottakat alkalmazni tudták a probléma megoldására - írta Range az egyetem közleményében. A farkasok gyakrabban használták a doboz kinyitására azt a módszert, amelyet közvetlenül előtte láttak. A feladatot sikerrel megoldó kutyák ezzel szemben inkább véletlenszerűen választottak a két lehetőség közül.    A teszteket körülbelül kilenc hónap múlva megismételték. Ki szerették volna zárni azt az eshetőséget, hogy a kutyák túl fiatalok voltak ehhez a kognitív teljesítményhez. A kutyáknál azonban idősebb korukban sem javultak az eredmények.     Azt is ki akarták zárni, hogy a farkasok egyszerűen jobb problémamegoldók, ezért megvizsgálták, hogyan nyitják ki dobozt anélkül, hogy előtte demonstrációt néztek volna végig. Ekkor sokkal kevesebb állat járt sikerrel. Nyilvánvaló, hogy a jó megoldáshoz a megfigyelés is hozzásegítette a farkasokat - állapították meg a tanulmányban.    A kutatók abból indultak ki, hogy az ember és a kutya közötti együttműködő viszony a farkasok egymás közti együttműködéséből származik. A kutyák a kooperáció velük született szociális készségét kiterjesztették az emberre, és elfogadták őt társukként - hangsúlyozta Range.     Ugyanez az osztrák-magyar kutatópáros három évvel ezelőtt azt mutatta ki, hogy a farkasok már 14 hónapos korukban képesek követni a távolba nyúló emberi tekintetet. A kutyák képtelenek voltak erre. Hathónaposan a farkasok már akadályon - alacsony falon - keresztül is követték az ember és a velük együtt tartott kutyák tekintetét. A 2011-es tanulmány a Science tudományos magazin hírportálján jelent meg. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!