2014 – a legmelegebb év

Pozsony |

<p>Amióta hőmérsékletet mérnek Európában, soha ilyen meleg év nem volt &ndash; közölte a Meteorológiai Világszervezet európai irodája.</p>

Ezen már az év utolsó napjai sem változtatnak, hiszen előrejelzések szerint továbbra is meleg, szinte tavaszi időjárásra van kilátás. Karácsonykor hótakaró és zimankó helyett 10 fok körüli átlaghőmérsékletre számíthatunk.

A meteorológusok mérései szerint az idei éves átlaghőmérséklet 0,3 Celsius-fokkal lesz magasabb az eddigi legmelegebb évben, 2007-ben mért átlaghőmérsékletnél. „A 1950-től mért tíz legmelegebb évből kilenc ráadásul 2000 után volt, tehát ez is igazolja, hogy a globális felmelegedés távolról sem állt le” – olvasható a Szlovák Meteorológiai Intézet (SHMÚ) felmérésében.

39 európai országból 19-ben, beleértve Szlovákiát is, mérték minden idők legmelegebb évét. Érdekesség, hogy erről nem a nagy nyári kánikulák tehetnek, Spanyolország kivételével ugyanis minden európai országban átlagon aluli nyári hőmérséklet volt. „Tény, hogy nyáron nem volt nagyon meleg, viszont a 2013/2014-es tél, illetve az idei ősz rendkívül meleg volt” – közölték a meteorológusok.

Érdekesség, hogy főként Közép-Európában és Skandinávia déli részében volt a több évtizedes áltaghoz képest sokkal melegebb idén, a kontinens nyugati, keleti, valamint déli részein nem volt ilyen extrém kilengés. A mérések szerint a Föld átlaghőmérséklete ugyan nem ért el melegrekordot, de a január–októberi időszakban 0,57 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagosnál, ami megegyezik a legmelegebb évként számon tartott 2010 méréseivel.

Ezek után nem meglepő, hogy a meteorológusok becslése szerint szinte nulla az esélye annak, hogy karácsonykor havazni fog. Sokkal valószínűbb a borult, esős idő, 6–10 fokig terjedő hőmérséklettel. Jó hír legalább, hogy mivel ma éjjel volt a téli napforduló, innentől számítva a Nap látszólag egyre magasabbra kúszik fel az égen, így a nappalok is egyre hosszabbodnak, az éjszakák pedig rövidülni fognak.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?