Az a fránya politika?

h

(Eszme csere, a Pátria rádió műsora, minden vasárnap 11.05-től)

„Írjuk együtt a holnapot!” – mondja a rövid, alig egyperces reklámsnitt a voltaképpeni műsor megkezdése előtt, én pedig gyanakvóan szemezek a rádióval a szoba túlsó feléről. A ráció nélküli mondat azonban amilyen gyorsan jön, el is illan. Szerencsémre. Vasárnap van, ismét eltelt egy hét. Megint, mindig ugyanaz. Odakint hideg, álmos idő, és idebent is a lassúság. Aztán jön a már jól ismert „akik a közéletről vitáznak” – felvezető, amely a Pátria vasárnap délelőtti, újjáéledt, Eszme csere című műsorát kívánja bemutatni, én pedig elkezdek jegyzetelni.

Párbeszédképes műsorokat azért élvezetes figyelemmel kísérni, mert amellett, hogy az ember hallgat, tanulhat is abból, ami elhangzik. Új ismereteket és a sajátjáétól eltérő nézőpontokat ismerhet meg. Szerencsénkre. Hol többet, hol kevesebbet, attól függően, mennyire érdekli őt a felvetett téma... De a vita a tudás cseréje, ahogy mondani szokták, a Vasárnap délelőtti Eszme csere pedig épp emiatt tartozik a Pátria korrekt műsorai közé. A beszélgetőpartnerek, a szeptemberi, bő egy hónapos szünetet követően most váltakoznak. Mózes Szabolcsot Kovács Balázs blogger, publicista, valamint Deák Katalin jogász váltotta fel. Finta Márk újságíróéi mellett az ő, olykor egymásnak feszülő, határozott nézeteiket hallhatjuk. Külön öröm azonban számomra, hogy a stúdióban most sem egymás véleményének az eltiprására játszanak. Piros pont.

Az adás témái között bár nyilvánvalók a hasonlóságok, az aktualitásukra nem lehet panasz. Meglehet azonban, hogy ha inkább a kulturális hírmorzsákért hallgatjuk a Pátriát, és kevésbé a politikáért, nem ez lesz a kedvenc műsorunk. Persze akár tetszik, akár nem, a politikát lehetetlen kikerülni manapság, így azoknak is érdemes lehet bele-belehallgatniuk, akik úgy érzik, vajmi keveset értenek ehhez a témához. Sárdobálás helyett ugyanis valóban megalapozott meggyőződéseket kapunk kézhez, ez pedig igazi felüdülésnek számít azután, hogy odakint a zord és hideg világban – csak hogy mindnyájan érezzük az iróniát – mindenki egymásra mutogat.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/1. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?