Hogyan készül a karácsonyra?

kk

Kérdésünkre Kiss Kósa Annamária divattervező, Bocsárszky Attila, a kassai Thália Színház művésze és Ifj. Juhász Sándor néptáncos válaszoltak.

Érdekes
Kiss Kósa

Kiss Kósa Annamária divattervező

Minden évben nagy izgalommal várom az ünnepeket. Amióta pedig anya vagyok, még jobban megtervezem a készülődést és az egész adventi időszakot. Szeretném, ha a gyerekeim is ráhangolódnának az ünnepekre, ezért sok közös programot szervezünk. A forralt bor, fahéj és a mézeskalács illata elengedhetetlen. Közösen sütünk, s a gyerekek a díszítésből, valamint a dekorációk készítéséből is kiveszik a részüket. Marci fiam sok kreativitást örökölt, szeret rajzolni, alkotni, így a karácsonyfánkat is jó pár általa kreált darab díszíti majd. Az adventi koszorúnk alapanyagait már ősszel összegyűjtjük, és vasárnaponként együtt gyújtjuk meg a gyertyákat. Ellátogatunk több karácsonyi, családi kézművesprogramra, gyermekelőadásokra és vásárra. Előkerülnek a korcsolyák, sítalpak, és próbáljuk a téli hónapokból kihozni a maximumot. Testileg-lelkileg készülünk az év legszebb ünnepére.

Érdekes
Bocsárszky

Bocsárszky Attila, a kassai Thália Színház művésze

Nálunk a karácsony klasszikus. Ha eljön az összes gyerekem és partnereik, a feleségem szülei és az enyémek, van úgy, hogy 10-15-en is összejövünk. Én főzök! A menü: halászlé (a legkisebbik fiam, Botond év közben fogja a halat), rántott hal, krumplisaláta (ezt apám készíti el), s tartalékban egy kis káposztaleves és töltött káposzta, ha esetleg még valaki éhes marad. Ezek után következik a desszert, mégpedig az „isteni eledel”, amely egy máglyarakás formájú, aszalt gyümölccsel, piskótával, pudinggal és minden jóval töltött édesség, leöntve tejszínhabbal, a nagymamám találta ki. Ezek után persze megiszunk egy kis gönci barackpálinkát a saját baracktermésemből, és jöhetnek az ajándékok. A gyerekek bontják a csomagokat, és a felnőttek megisznak még egy barackpálinkát; ez így megy körbe-körbe. Másnap ebéd apámnál – kakasleves, sült kacsa és liba, sült krumplival és krokettel, előétel sült libamáj, abból a libából, amit apám tömött nyolc héten keresztül. Ebben az egészben az a legszebb, hogy semmit nem veszünk boltban, mindent magunk termelünk ki! Végigfaljuk az ünnepeket.

Érdekes
dd

Ifj. Juhász Sándor néptáncos

Néptáncosként és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjaként a karácsony a mi szakmánkban rövidke szakasza az évnek, mivel az ünnepek előtt is, után is gyakoriak a fellépések, és ez sok utazással jár. A hagyományos értelemben vett ajándékokat mi kis figyelmességeknek nevezzük, s igyekszünk velük örömet szerezni. A kedvesemmel már hónapokkal karácsony előtt próbáljuk őket beszerezni. Ebben a meghitt időszakban is sokat utazunk, és megpróbálunk eljutni családunk tagjaihoz. A családdal töltött idő mindig kizökkent bennünket a hétköznapokból, mérhetetlenül feltölt szeretteink közelsége, a család érdeklődése, odafigyelése és persze a támogatása. A készülődés tehát inkább mentális síkon történik, várjuk az együttlét hosszabban elnyúló pillanatait. És mire az ember, visszatérve a gyökereihez, egy pillanatra egy kis megnyugvást nyer, úgy tűnik, a másik pillanatban már ismét a színfalak közt találja magát. Ez a mi életünk, ezt szeretjük. Várjuk már az ünnepeket!

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap Téli Kalauz mellékletében jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?