Öregségi vagy rokkantnyugdíj?

<p><em>Nemrég volt nálam egy régi munkatársam, akivel kb. húsz évig együtt dolgoztunk bádogosként. Ő most 70 éves, én 76 vagyok. Azt mondta, a részleges rokkantnyugdíj megítélésekor őt a II. kategóriába sorolták a munkahelyi kockázat miatt. Engem viszont csak a III.-ba, pedig mindkét forgóm tönkrement, és rokkantnyugdíjas vagyok. </em><strong><em>Jelige: V. J. </em></strong></p>

Az a fajta kategorizálás, amelyről ön ír, a ki kilencvenes években volt érvényes, a dokumentum, amelyet elküldött, szintén 1991-ből való. Azóta nyilván átminősítették a nyugdíját, de erről pontos információt csak a szociális biztosító helyileg illetékes fiókjában kaphat. Ma már százalékokban állapítják meg a rokkantság mértékét, és a szociális biztosító egészségügyi bizottsága (posudková komisia) vizsgálja felül bizonyos időközönként a jogosultak állapotát. Aki rokkantnyugdíjas, de elérte a nyugdíjkorhatárt, kérheti öregségi nyugdíja kiszámítását, és maga döntheti el, melyik nyugdíjat tartja meg. Egyszerre öregségit és rokkantságit nem kap senki; a szociális biztosító azt fizeti a kettő közül, amelyiknek az összege nagyobb, és a másikra való jogosultságot megszünteti. Annak a rokkantnyugdíjasnak, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, már nem kell bizottsági felülvizsgálatra járnia.

 

Veszélyes munkahelyről korkedvezményes nyugdíjba?

Huszonkét  évig veszélyes munkahelyen dolgoztam, emiatt a II-es kategóriába soroltak. Most korkedvezményes nyugdíjba szeretnék menni, és megtudtam, hogy az ezért járó összeget nem számítják bele a nyugdíjamba. Később, amikor elérem a nyugdíjkorhatárt, megkapom, vagy végleg le kell mondanom róla?

Jelige: Veszélyes munkahely

 

Aki veszélyes munkahelyen dolgozott, és az I. vagy II. kategóriába sorolták, annak az öregségi nyugdíját 2023. december 31-éig a szociális juttatásokról (zákon o sociálnom zabezpečení) és a szociális biztosításról (zákon o sociálnom poistení) szóló törvény szerint is kiszámítják – tudtuk meg a szociális biztosító szóvivőjétől, Peter Višvádertől. Előbbi esetben figyelembe veszik a veszélyeztetett munkahely szerinti kategorizálást, utóbbiban nem. A két összeget összehasonlítják, és a kérelmező a magasabbat kapja meg.

A korkedvezményes nyugdíj kiszámításakor a veszélyeztetettségi kategóriát nem veszik figyelembe, mert ez a nyugdíjfajta csak 2004. január 1-jétől kérelmezhető, a szociális juttatásokról szóló törvény még nem ismerte. Ezért azt, aki korkedvezménnyel szeretne nyugdíjba menni, a szociális biztosítónál figyelmeztetik, hogy eleshet a munka veszélyességéért járó magasabb összegtől. Ezt már később sem kapja meg, amikor eléri a nyugdíjkorhatárt. A veszélyeztetettség szempontjából az I. kategóriába sorolt munkakörben dolgozó személyeknél néhány esetben a nyugdíjkorhatár is csökken, ez az öregségi és a korkedvezményes nyugdíjak esetében is érvényben marad.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?