Virtuális tárlatok az interneten

Az interneten felidézhetők régvolt tárlatok, művészeti események.
Két részletben, kétszer két hétig volt nyitva a nyáron a szentendrei MűvészetMalomban a Szentendrei Tárlat 2001 című képzőművészeti bemutató.

Az interneten felidézhetők régvolt tárlatok, művészeti események.

Két részletben, kétszer két hétig volt nyitva a nyáron a szentendrei MűvészetMalomban a Szentendrei Tárlat 2001 című képzőművészeti bemutató. Mivel a városban és vonzáskörében több mint száz művész dolgozik, előbb a festők és szobrászok, utóbb a grafikusok és az iparművészek legújabb alkotásai várták a látogatókat. Bizonyára sokan lemaradtak a meghatározó élményt nyújtó eseményről, ahol többek között Deim Pál, Farkas Ádám, Lukoviczky Endre, Péreli Zsuzsa, Bartl József, Gy. Molnár István és egy csomó ifjú tehetség szerepelt új műveivel.

Ám ha valaki ma kíváncsi a szentendrei kiállításra, elég, ha az interneten rákattint a http://artendre.kfki.com címre, s máris „megnyílnak” előtte a nyáron volt tárlatok. Mi több, átfogó képet kaphatnak a szentendrei tárlatok történetéről, amelyek a ’70-es években a kortárs magyar művészet legújabb törekvéseinek adtak teret. Formabontó, absztrakt törekvéseikkel ki is vívták a hatalom rosszallását, egy happening után több résztvevőt bebörtönöztek. Később mégis kiállíthattak, s működhetett a kezdetben amatőr képzőművészekből álló Vajda Lajos Stúdió, ahová később száznál több művész kapcsolódott be.

Szentendre újdonságokat vonzó szellemét is megtartva, ez alkalommal a Virtuális Szentendrei Tárlat honlapot is megnyitották. A web-verzió jóval bővebb, mint a kiállítás. Száz szentendrei művész kétezer műalkotása érhető el ily módon. Mindez a KFKI Számítástechnikai Rt. és a Szentendréhez kötődő alkotók közreműködésével valósult meg.

És hogy ne csak a szentendreiekről essék szó, érdemes megemlíteni, hogy ez a számítástechnikai csoport más kulturális témájú internetes oldalakat is fenntart. Például a Magyar képzőművészet virtuális múzeumát (http://hungart. euroweb. hu), vagy a Magyar Népzenei Archívumok (http://nepzene.kfki.com) című összeállítást.

Miközben örülünk annak, hogy otthonunkból szinte a világ bármelyik múzeumába betérhetünk, hogy virtuálisan részesei lehetünk a kiállításoknak, ne feledjük, a személyes jelenlétet, a műtárgyak valóságos megtapasztalását semmi sem helyettesítheti. Ahová csak lehet, menjünk el személyesen! Legfeljebb készüljünk fel előre vagy térjünk vissza utóbb számítógépen is a helyszínre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?