Verseskötetekkel és dokumentumregénnyel jelentkezik a Széphalom

Budapest |

<p>Több verseskötet, köztük Finta József Kossuth-díjas építész és Marsall László eddig kiadatlan költeményei, Bartha Gusztáv novellái és Szemadám György dokumentumregénye is szerepel a Széphalom Könyvműhelynek a 86. Ünnepi Könyvhétre megjelenő újdonságai között.</p>

Szemadám György Háromperhármasok című regényében a szerző saját fiatalságának szereplőivel, társainak valóságos arcával, az átélt események mögöttes mozgatóerőivel szembesül fokozatosan a több lépésben kézhez kapott egykori titkosszolgálati jelentések alapján. "A történet nem csupán az egykori szenvedő alany, de a mai olvasó számára is érdekes, bár keserves tanulságokat kínál" - fogalmazott a könyvről Mezey Katalin, a Széphalom vezetője az MTI-nek.    A Bartha Gusztáv kárpátaljai író 1988 óta született novelláiból válogatást közlő, Világvég című kötetről szólva elmondta, hogy a történetek hőseinek személyes sorsában ott tükröződnek a 20. század kisebbségi sorban élő magyarjainak nagy, közös tragédiái.    Saját grafikáival illusztrált verseskötettel jelentkezik a könyvhét alkalmából Finta József Kossuth-díjas építész. Mint Mezey Katalin hangsúlyozta, a Valahonnan valahová című kötet költeményei nem a sikeres építészi pálya "melléktermékei", hanem szenvedélyes stúdiumok eredményei, és az építészeten túli művészeti terepekre kalandozni vágyó tehetség belső feszültségeiből táplálkoznak.    A Széphalom Könyvműhely az Ünnepi Könyvhétre megjelenteti a két évvel ezelőtt elhunyt, Kossuth-díjjal is kitüntetett Marsall László eddig még kiadatlan számos versét. A világba ágazó ember című posztumusz kötet a költő korai, 50-60-as években meg nem jelenhetett, valamint élete legutolsó éveiben született költeményeit tartalmazza, emellett a Függelékben olvasható Weöres Sándor Marsall Lászlónak írott rövid verstana, és a két költő levelezése is.    Mintegy ötven év és tucatnyi verseskönyv költői summája Baán Tibor Az én hatványai című kötete, amely nem egy változatlan "én"-t jelenít meg, hanem az "én-változatok" egymásra vetített sorozatát korokon átívelő stílusjátékkal idézi fel - mondta el Mezey Katalin, aki a kötetben foglalt verseket "meghitt, ironikus, szikár és sok finom rezdüléssel, megfigyeléssel teli líraként" jellemezte.    Zongorahangoló címmel jelenik meg a Széphalom könyvheti kínálatában Báger Gusztáv közgazdász és költő új, provokatív és fanyar humorral megírt verseit tartalmazó kötete, amely a Széphalom vezetőjének elmondása szerint az embert, a társadalmat és a művészt is saját önigazolásaival szembesíti.    Dudás Sándor válogatott versei olvashatóak a Tengeröltő című, most megjelenő kötetben. A költő siketsége folytán a kisebbségi lét egy nagyon sajátos dimenzióját közvetíti, költeményeire a líraiság, a gondolatiság és az érzékletesen megrajzolt képek jellemzőek - mutatott rá Mezey Katalin.    A Széphalom szerzői vasárnap délután mutatkoznak be az Ünnepi Könyvhét központi helyszínen, a Vörösmarty téren, az Oroszlános kútnál felállított színpadon, az eseményen vendégként jelen lesz Jókai Anna írónő is.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?