Kultúra

Vékony jégről osztrák pincékbe

Bár folyamatosan állítják össze és szerkesztik az egyik legnépszerűbb hazai nyári filmfesztivál, az idén június 19-én kezdődő és 26-ig tartó trencsénteplici Art Film Fest programját, több újdonságot már elárultak a szervezők.
Tallósi Béla

2015. május 8. 13:14

Egyebek között, hogy itt lesz a Berlinale legjobb elsőfilmes alkotása, hogy Ulrich Seidl osztrák filmes újabb provokatív dokumentumfilmjével az osztrák pincék rejtélyeit fedi fel, s hogy új, ukrajnai blokkal bővülnek az információs szekciók.
 
Az Art Film Fest fő, versenyszekcióját erősíti Gabriel Ripstein 600 Millas című alkotása, amely Berlinben megkapta a legjobb elsőfilmnek járó díjat. Ripstein thrillerének központi figurája egy mexikói csempész, aki drogkartelleknek szállít amerikai fegyvereket. Mit sem sejt azonban arról, hogy egy amerikai ügynök hosszabb ideje figyeli. A film főszerepét Tim Roth alakítja.
 
Kaan Müjdeci török rendező bemutatkozó filmjét, a Sivas című drámát Velencében a zsűri különdíjjal jutalmazta. Az érzelmekre erősen ható film egy elhanyagolt, magányos fiú és egy kutya barátságáról szól.
 
A Focus szekcióban idén az ukrán filmművészet legjavából válogatnak. Legaktuálisabb darabja, Szergej Loznyica Majdan című, Cannes-ban debütált dokumentumfilmje, amely a kijevi eseményeket örökítette meg.
 
A trencsénteplici szemle egyik legnépszerűbb szekciója a kísérleti és avantgárd produkciók Szerelem és anarchia című blokkja. Ebbe az összeállításba a független filmek legújabb terméséből válogatnak. Nagy érdeklődésre tarthat számot Ulrich Seidl A pince című új dokumentumfilmje, amely arra a kérdésre keresi a választ, vajon mi történik Ausztria pincéiben. A filmet Natascha Kampusch és Josef Fritzl, az amstetteni rém esete ihlette (utóbbi negyed évszázadon át fogva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette saját lányát). A provokatív osztrák rendezőt a pince mint titkos, (be)zárt világ érdekli, ahova az emberek sokszor azért vonulnak le, hogy valamilyen különleges tevékenységet folytassanak.
 
A Szerelem és anarchia szekcióban magyar filmet is kap majd a trencsénteplici közönség: Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című vígjátékát, amelyről lapunk hasábjain is többször olvashattak.
 
Diao Yinan kínai rendező tavaly Berlinben megkapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét Fekete szén, vékony jég című munkájáért, amely egy bűnügyi történetet feldolgozó film noir. Az izgalmas sztori 1999-be megy vissza, amikor egy észak-kínai kisvárosban számos holttestet fedeznek fel. A rendőri akcióban, amely során megpróbálják elkapni a feltételezett gyilkost, egy rendőr súlyosan megsebesül. Felgyógyulása után biztonsági őrként helyezkedik el egy gyárban. Nyugodt életét azonban újabb rejtélyes gyilkosságok forgatják fel. A férfi társával magánnyomozásba kezd. Kiderítik, hogy a szálak egy mosodában dolgozó lányhoz vezetnek. A férfi megpróbál közel férkőzni a nőhöz. Igyekezetének szerelem lesz a vége, ami még bonyolultabbá teszi az ügyet.
 
A rendező édesapja nyomdokain haladó ifjabb Alekszej Germán filmje, az Under Electric Clouds Ezüst Medvét kapott Berlinben az operatőri munkáért. A különleges orosz sci-finek azonban nem csak a képi világa kivételes, izgalmas a témája is. A nyolc filmnovellából álló mű szereplőinek sorsában a mozgóképes alkotás az orosz szabadság képét rajzolja meg. A film érdekessége, hogy az epizódok 2017-ben játszódnak – száz évvel az októberi szocialista forradalom után.
 
Először szerepel hazai filmfesztivál programján olyan összeállítás – a Focus: American Indies szekciónak köszönhetően –, melybe a mumblecore-nak nevezett függetlenfilmes irányzat alkotásaiból válogatnak produkciókat. Az úgynevezett hobbifilmezés termékeként született alkotásokból az Átmeneti állomás (Short Term 12) is látható lesz – ez a műfaj egyik legismertebb, több díjjal értékelt darabja, amely a leginkább népszerűvé tette a mumblecore műfaját.
Önnek ajánljuk

Sertéspestis: kérték a korlátozások feloldását

Internazionale–Barcelona BL-meccs a tévében

Frissítve

GALÉRIA: Előzetes letartóztatásban a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások

Új burkolatot kap a rimaszombati múzeum udvara

Veszélyes lehet az energiaital-fogyasztás

Kozák, Hyballa és az okoskodás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.