Újra tart élő vetítéseket a Lumiére mozi

film
Pozsony |

Korábban már bemutatott, valamint Az európai filmek minifesztiválja programból válogatott filmeket vetít május 26-tól a Lumiére mozi, ám egyelőre egy nap csak egy vetítést tartanak minden teremben. 

Múlt héten már beszámoltunk róla, hogy a mozirajongók egyelőre nem ülhetnek be vetítésekre, mert a moziüzemeltetők, köztük a nagy hálózatok – mint a Cinemax és a Cinema City – még várnak a mozik újbóli megnyitásával. A pozsonyi Lumiére mozi azonban már a hét végén megnyitotta kapuit, megkezdte az elő vetítést a szükséges biztonsági előírások betartásával. Május 26-tól már mind a négy terméből lehet választani egy filmet. 
Idén Az európai filmek minifesztiváljának mozgóképeit a járványhelyzet miatt a Lumiére streaming-szolgáltatásban kezdte vetíteni és vetíti, ezen a héten azonban már az élő programba is bekerülnek belőle alkotások – a fesztiválszekcióban kínált filmek ingyenesek. Ezek mellett olyan opusokat válogattak be az e heti kínálatba, amelyeket még a járvány előtt bemutattak, de igazából nem futhattak le. 
Egyik ilyen a Behálózva (V sieti) című cseh–szlovák koprodukciós dokumentumfilm. Vít Klusák és Barbora Chalupová a tabuizált, de egyre több áldozatot követelő online gyerekmolesztálásról készített filmet, hogy testközelből mutassák be, miként szolgáltatják ki magukat a gyerekek vadidegeneknek anélkül, hogy ezt tudatosítanák. Három felnőtt színésznő „alakult” át a film kedvéért 12 éves kislánnyá, hogy „gyerekszobájukban” álprofiljaik segítségével tíz napig beszélgessenek az interneten. Az alapszabályok egyszerűek voltak: ők nem kezdeményeznek beszélgetést és nem is provokálnak, csupán szégyenlősen reagálnak a megkeresésekre. Az eredmény a Behálózva készítőit is meglepte. A filmet március 5-én mutatták be, és a mozik bezárásáig mindössze öt napig vetítették, ez alatt 7500-an nézték meg a szlovákiai mozikban. 
A Lumiére munkatársai azt ajánlják az érdeklődőknek, hogy a programba besorolt filmekre a jegyeket, ha lehet, online vásárolják meg, ily módon követhetik, melyik vetítésre, hány hely foglalható még el. A mozicsarnokban ugyanis egyelőre szintén meghatározott fő tartózkodhat csupán. Ebben az évben a március eleji bezárásig már 35 ezer nézője volt a Szlovák Filmintézet Lumiére mozijának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?