Újabb maticás kezdeményezés

A maticások ismét kérik a komáromi képviselő-testületet, hogy engedélyezze a Cirill és Metód szoborkettős köztéren, méltó helyen való felállítását. Az ügy már több mint tíz éve húzódik. Akkor kérésükre a testület azt javasolta, hogy helyezzék el a szobrot a város tulajdonában lévő katonatemplomban.

A maticások ismét kérik a komáromi képviselő-testületet, hogy engedélyezze a Cirill és Metód szoborkettős köztéren, méltó helyen való felállítását. Az ügy már több mint tíz éve húzódik. Akkor kérésükre a testület azt javasolta, hogy helyezzék el a szobrot a város tulajdonában lévő katonatemplomban. A maticások ebbe nem egyeztek bele, hiszen 4 m magas szobrot készíttettek, ami templomba talán már nem való.

Az ÁÉR-ünk szerint pedig Komáromban köztéren csak olyan személy emléktábláját vagy szobrát lehet elhelyezni, aki híres személyiség volt, és valamilyen közvetlen kötődése van városunkhoz. Ennek Cirill és Metód szláv hittérítő testvérek nem tesznek eleget. Kivételre pedig nincs elfogadható megokolás.

Kitaláció az az állítás, hogy Komáromnál jöttek át a Dunán. Ezek szerint Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Magyarország alig lakott területén átgázolva jöttek volna a Nagymorva Birodalomba, vagy talán Velencéből Bécsen keresztül Pozsony környékét lebarangolva a Duna jobb partján, hogy Komáromból jöhessenek át a Dunán? Szerintem ilyet épelméjű ember csakis az ellentétek felkorbácsolása céljából állíthat. A magyarellenes szlovák nacionalisták nem hajlandók tudatosítani és magukévá tenni Cirill (Konstantin) szavait, amelyeket a héber, görög és latin, három nyelvet valló hittérítők által kezdeményezett perbefogáson mondott Velencében, Hadriánusz pápa jelenlétében, a nyelvek egyenjogúsítása érdekében: „Nem egyformán kapjuk az esőt istentől? Nem egyformán világít a nap mindannyiunk számára? Nem egyformán lélegezzük a levegőt? Ti nem szégyellitek magatokat, hogy csak három nyelvet ismertek el és használtok, hogy a többi nemzet és faj vak és süket legyen? Mondjátok meg nekem, az Istent teszitek lehetetlenné, hogy ezt nem adhatja meg nekünk, vagy iriggyé, hogy nem akarja?” Cirillnek és Metódnak rövidesen lesz szobra Komáromban, az Európa udvarban, más európai boldoggá avatottakkal együtt. Ezenkívül még egy közel 5 m magasságú szobor is legyen azok kezdeményezésére, akik a hittérítők eszméit megvetik? Komáromban legyen kettő is, másutt – Nyitrán kívül – egy sem? Ez ellentmond minden emberi józan ítélőképességnek.

Miért rossz az a szlovákoknak, ami a szlovákiai magyaroknak jó, ha az nem mások rovására valósul meg? Például a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem még mindig ellenáll annak, hogy megnyissa az önálló magyar pedagógiai kart a teljes magyar pedagógusképzés céljából.

A katolikus egyház képviselői sem dicsekedhetnek a jótettekkel. Mikor ébrednek már rá, hogy szükség van magyarul tökéletesen tudó magyar katolikus püspökre Szlovákiában? Hosszú évek óta esedezünk érte, ez ideig nincs a szlovák püspökség ellenállása miatt. Hol itt a felebaráti szeretet, tisztelet a másság iránt?

A szlovákiai magyarság nem kér maga számára semmi mást, csak a fennmaradás és bodogulás feltételeinek megadását, az pedig nem irányul a szlovákság ellen. Mégis ez ideig sok mindent tettek annak érdekében, hogy ezt gátolják. Ezt bizonyítja a szlovákiai magyarság állandó csökkenése. Micsoda csinnadrattát csaptak a magyar kedvezménytörvény körül, ellenszenvet kiváltva azokban is, akik a törvény tartalmát nem is ismerik. Pedig a kedvezménytörvény nem irányul senki ellen, kedvezményeket nyújthat azonban a határon túli magyaroknak.

Dr. Kovács János

Komárom

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?