Új szekciókkal bővül a kínálat

<p>Rangos fesztiválokat megjárt opusok, a mozgóképtörténet klasszikus darabjaivá vált kultuszfilmek, zenés-táncos produkciók, nosztalgiával hódító vígjáték remekek, szlovák premierfilmek.</p>

Százötven film, amelyek zömét hiába keresnénk a hazai mozik műsorán – ezt kínálja Szlovákia egyik legnagyobb kulturális eseménye, az Art Film Fest trencsénteplici nemzetközi filmfesztivál.

Idén, azzal, hogy új programigazgatója van, Peter Nágel személyében, megújult az Art Film. Peter Nágel eddig a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivált erősítette értékeket képviselő, nyitott és toleráns szemléletű, témát, stílust, műfajt illetően mindenre figyelő válogatásaival. Amint az Art Film Festet beharangozó pozsonyi sajtótájékoztatón elmondta, nem akarta megkönnyíteni a munkáját, hogy a már megszerzett, és decemberben a fővárosi szemlén bemutatott filmeket hozza át Trencsénteplicbe, ezért a nyári mustrára csupa olyan opust ígér, amit a fürdőváros közönsége láthat majd elsőként.

Az új programigazgatóval a struktúra is változik. Az eddigi két versenyszekció marad ugyan, de a kínálat információs, vagyis versenyen kívüli szekciókkal bővül, mégpedig oly módon, hogy a szervezők legalább kétszer annyi új tematikus blokkot ígérnek, mint eddig volt.

A fő szekció, a Játékfilmek nemzetközi versenye idén is marad; olyan rendezők első, második vagy harmadik filmjét válogatják be a megmérettetésbe, akik induló alkotóként kiemelkedő opusokkal gazdagítják a filmkultúrát. A versenyben szereplő, s a Kék Angyal-díjért induló egyes alkotásokat már láthatta Velence, Berlin vagy Locarno közönsége. A másik versenyprogram a Rövidfilmek nemzetközi versenye, melyben negyven produkció „száll ringbe”, köztük izlandi, új-zélandi, chilei vagy Fülöp-szigeteki alkotások is.
A nyári szemle következő újdonsága, A 80-as évek amerikai táncfilmjei elnevezésű szekció, melynek összeállítására az ismert koreográfust, Ján Ďurovčíkot kérték fel. Aki a tájékoztatón elmondta: örömmel és tisztelettel fogadta el az ajánlatot, mivel szülővárosában annak idején részben a moziban vetített táncos filmek jelentették számára a kapcsolatot a tánccal. Most pedig készséggel teremti meg annak a lehetőségét, hogy egy táncos produkciókat összefoglaló filmblokkal másoknak is megszerezze ezt az élményt. Az összeállításban lesz diszkó, sztepptánc, latintánc és balett egyaránt, s olyan darabok, mint Alan Parkertől A hírnév, vagy Bob Fosse Mindhalálig zenéje.

Milan Lasica színész-humorista, az Art Film Fest igazgatója is kínál majd „saját” összeállítást A vígjátékok legjava című blokkal. Mint mondta, a film emlék, személyes emlék is, s ezt idézi majd fel a válogatásában olyan klasszikusokkal – mint pl. Az éjszaka szépei Gina Lollobrigidával és Gérard Philipe-pel –, melyek kitörölhetetlen nyomot hagytak a mozgóképművészetben.

Első alkalommal szerepel a programban a Világkörül elnevezésű szekció, amely ínyenceknek kínál élményt a világ filmtermésének legjavából válogatva. Az ázsiai film kedvelői itt láthatják elsőként Kim Ki-duk Bi-mong című moziját, vagy Darren Aronofsky Velencében Arany Oroszlánnal jutalmazott A pankrátor című drámáját Mickey Rourke Oscar-jelölést kiérdemelt alakításával. Külön szekciót kap az öreg kontinens filmtermése, melyben olyan rendezők munkái dominálnak majd, akikről az utóbbi időben a legtöbbet beszélnek a közös Európában. Csak pár név a beharangozott kínálatból: Anette K. Olesen, Francois Ozon, Lukas Moodysson, Alekszej Balabanov, Götz Spielmann. Az Art Film Fest kínálatába szeretnék megszerezni Julie Delpy Báthory Erzsébetről forgatott A grófnő (Countess) című munkáját, amelynek az idei Berlinalén tartották világpremierjét.

A filmtörténet alapalkotásaiból válogat a Kultuszfilmek szekció, amely egyaránt kínál háborús filmet, musicalt, horrort és sci-fit.

A Szerelem és anarchia elnevezésű szekció az európai, amerikai és ázsiai független filmre figyel.
Azt, hogy idén kit jutalmaznak a Színészmisszió kitüntető címmel, s kinek a bronztáblája kerül fel a halhatatlanok nevét őrző trencsénteplici hídra, még nem lehet tudni. Azt viszont már elárulták a szervezők, hogy Trencsénteplicben Arany Kamerával jutalmazzák Ettore Scolát és Věra Chytilovát.

Mivel Szlovákiában hiányzik a hazai termést prezentáló nemzeti filmszemle, a 17. Art Film Fest egyik összeállítása az új szlovák filmek bemutatására fókuszál. A kínálatban részben olyan produkciók szerepelnek, amelyek ez évben kerültek forgalmazásba, de meglepetésként tartogatnak néhány bemutatót is. Ez utóbbiak közé tartozik Ivan Vojnár munkája (Ženy môjho muža), valamint Jaro Vojtek dokumentumfilmje (Hranica), mely a kettészakított Szelmenc községgel foglalkozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?