Tóth Ilonka története képregényben

kk

A népet szolgáltuk, Tóth Ilonka története címmel egyedi formában ismerkedhetünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharccal.

A novemberben megjelenő könyv nem dokumentum-képregény, az események egy lehetséges, de nem bizonyítható sorozatát mutatják be Mészáros János és Németh Levente története alapján, Terebesi Gyula rajzaival.

Tóth Ilonka az 1956-os forradalom utáni megtorlások egyik szimbolikus alakjává vált. A fiatal orvostanhallgató az október 23-i diáktüntetés után csatlakozott az önkéntes mentőszolgálathoz, majd november 1-től a Domonkos utcai kórházi részleg vezetője lett. 1956. november 19-én tartóztatták le, eleinte röplapozásért, később azonban gyilkossággal vádolták meg. A vád szerint társaival együtt halálos mérget adtak be egy ÁVH-ügynöknek vélt rakodómunkásnak. Társaival együtt 1957 júniusában felakasztották.

Az üggyel foglalkozó kutatók egy része ma azon a véleményen van, hogy a fiatal lányt koncepciós perben ítélték el, ártatlanul – bár az akkori események pontos menetét utólag lehetetlen teljes biztonsággal rekonstruálni. Ilonka és társai azt vallották, hogy elkövették a gyilkosságot, a beismerő vallomásokat azonban a történészek többsége szerint kényszer hatására, illetve más személyek fedezése érdekében tették.

„… aki harcol, nem látja, hogy mi történik körülötte. Amit tettem, azért vállalom a felelősséget, most pedig vége” – mondta Tóth Ilona elítélt az utolsó szó jogán.

A Képes Krónikák kiadót 2019-ben hozták létre. Évente három-négy könyvet, elsősorban történelmi képregényeket jelentetnek meg. A nemzetközileg is sikeres Királyok és keresztek-sorozat mellett külföldi kiadók ismert képregényeit is megjelentetik Magyarországon, mint például a Delcourt-Soleil kiadó Rédemption sorozata, vagy a Glénat Conan válogatása. Az 1956-os képregény a kiadó összeszokott szerzőpárosának, Németh Leventének (Levi) és Mészáros Jánosnak (Sinonimo) immár ötödik közös munkája. A rajzokat Terebesi Gyula, a kárpátaljai származású magyar rajzoló, grafikus, restaurátor készítette, aki jelenleg grafikát és festészetet tanít a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor tanszékén. A népet szolgáltuk az első önálló képregénye.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?