Tom Jones meglepetése

Sir Tom Jones

A walesi világsztár, Tom Jones híres évtizedenkénti megújulásairól. 

Öt és fél évvel a legutóbbi után végre új albumot jelentet meg: a Surrounded by Time című negyvenkettedik (!) stúdióalbuma április 23-án kerül a boltokba, és válik elérhetővé a streamingszolgáltatók kínálatában. Egy szerzeményt már a hír bejelentése után megmutatott nekünk, egy spoken word, vagy ha úgy tetszik, talking blues dalt.

A Talking Reality Television Blues hat perc, harminc másodperces. Nem pop, nem soul, nem rock n’ roll és egyáltalán nem gospel. Talán nem is annyira blues, mint a cím sejteti. „Váratlan, de örvendetes lépés az alternatív rock világába” – így jellemzi a merész dalválasztást Briony Edwards, a Louder online zenei lap főszerkesztője, aki ezután részletezi a dalszöveget, amely a televíziózás emberi viselkedésre tett (nagyon is aggasztó) hatásairól szól. Hát igen, mi csak annyit tehetünk hozzá, hogy ez a hamisítatlan Sir Tom: nyolcvanévesen, a „popzene” állócsillagaként alternatív rockot dolgoz fel, méghozzá a nála harminc évvel fiatalabb Todd Snider amerikai rock-folkzenész társadalomkritikus, eredetileg Trump-ellenes dalát.

Sajnálhatjuk, hogy Jones most kivételesen nem énekel, de a kicsit pimasz, robusztus hangja nagyon jól illeszkedik ebbe a hosszú ráolvasásba. Tisztára mintha Tom Waits és a Radiohead a levegő erőinek walesi istenével, az alakváltásáról és káprázattevésről ismert Gwydionnal találkozna a Llanberis-hágónál. Az egyik barátunk, Boros Attila festőművész, aki Jones régi rajongója és ismerője, úgy látja: a Talking Reality Television Blues nem lesz toplistavezető, és inkább az ínyencebb rajongóknak szól. És olyan zene, amit az ember szívesen hallgatna egy hosszú, éjszakai autóúton. Az utóbbi meglátást nem vitatjuk, de ami a közönséghez való eljutást illeti, minimálisan pontosítanunk kell: a YouTube videómegosztó csatornán az első két hétben 100 ezren tekintették meg a dalhoz készült, popkulturális utalásoktól hemzsegő, feszes videóklipet (nemcsak Neil Armstrong vagy Donald Trump, hanem még Gábor Zsazsa is feltűnik benne), és már van toplistás helyezése, például a holland „Free40Chart” válogatásában.

Persze, Tom Jones új albuma a blues, a soul, a rock n’ roll és a R&B vonulatot viszi tovább, csakúgy, mint az Ethan Johns brit zenész produceri felügyelete alatt készített három, meglehetősen sikeres korábbi munkája (Long Lost Suitcase, Spirit in the Room, Praise and Blame). Johns mellett ezúttal az előadó fia, Mark Woodward is társproducer volt, így egyelőre csak ők hárman tudhatják, miért került egymás mellé a provokatív Talking Reality Television Blues és a No Hole In My Head, az amerikai „folk-nagymama”, Malvina Reynolds dalának feldolgozása. Mindenesetre az utóbbihoz is jár egy videóklip: a Tom Jones szereplésével készült – szerdán közzétett – kisfilm remek, akárcsak az önironikus dal!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?