Szlovákiai mozikban az Apró mesék

apró mesék

December 5-től látható a hazai mozikban az idei év egyik legnagyobb kritikai és közönségsikerét elért magyar filmje, az Apró mesék.

A nagy sikerű magyar romantikus történelmi thrillert Szász Attila rendezte, forgatókönyvét pedig a mindig izgalmas történetekkel szolgáló Köbli Norbert írta. (Köbli Norbert tollából származik az ugyancsak Szász Attila rendezte Örök tél című film forgatókönyve is, amelynek női főszereplője, Gera Marina hétfőn New Yorkban megkapta a legjobb színésznőnek járó Nemzetközi Emmy-díjat). 

Az Apró mesék parádés szereposztással készült: a női főszerepet a Magyarországon, Csehországban és idehaza is sokat játszó és méltán népszerű Kerekes Vica alakítja, filmbéli partnere Szabó Kimmel Tamás. A további szereplők Molnár Levente, Tóth Bercel, Gyabronka József, Egyed Attila, Tamási Zoltán, Dékány Barnabás, Kiss Diána Magdolna és Bakos Éva.

A forgalmazó leírása szerint a film hónapokkal a második világháború után játszódik, amikor is zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

A forgalmazó sajtóanyaga Szász Attila rendezőt is idézi, aki elárulta, hogy az Apró mesék egy olyan történelmi korszakban, közvetlenül a második világháború után játszódik, amelynek sajátos viszonyai lehetővé tették, hogy alkotótársaival olyan műfaji filmes stílusjegyekkel kísérletezzenek, mint a western vagy a film noir. „Természetesen mindezt úgy, hogy közben történelmileg hitelesek maradjunk – fogalmaz a rendező. – Van a történetben szélhámos, az idegen, akit egy nő karjaiba sodor az élet, van femme fatale, van a háborúban eltűnt férj, aki bármelyik nap hazatérhet, van nyomozó, aki a hősünk nyakában liheg, van ház az erdő mélyén, mindent elsöprő szerelem, izgalom, rengeteg titok és sok-sok fordulat. És főként ott a nagy kérdés: ki hazudik? Kinek hihet a néző és kinek nem?”

A film magyarországi bemutatóját követően lapunkban megjelent kritikánkban kiemeltük, hogy „különleges világban járunk az Apró mesékben, amelyet átsző a történelmi valóság mindmegannyi, pontosan dekódolható eleme, és amely ugyanakkor átlép egy realitáson túli, azon kívüli dimenzióba. A mese itt kulcsfontosságú fogalom. Oly korba lépünk be, amelyben mindenkinek van egy feldolgozást, túlélést, önigazolást, esetleg megúszást segítő privát életmeséje.” A film első pillanattól az utolsóig magához rántó magasfeszültsége mindenekelőtt – Szász Attila és Köbli Norbert mellett – az alkotócsapat egy további állandó tagjának, Nagy András operatőrnek köszönhető, fogalmaztunk filmkritikánkban. 

Az Apró mesék című magyar filmet Pozsonyban, Kassán, Dunaszerdahelyen, Komáromban, Párkányban, Galántán, Somorján és Rimaszombatban is vetítik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?