Sorsok a vasfüggöny árnyékában

<p>Juraj Nvota új mozifilmje a gyerekkorról szól. A mélyen megérintő családi dráma egy olyan érában játszódik, amikor csak álom volt a szabadság. Amikor családtagokat szakított el egymástól a vasfüggöny. A film 12 éves hősét a nagyszülei nevelik, mert szülei Bécsbe disszidáltak. Gyerekeknek és felnőtteknek is nemes szórakozást kínál az év elsőként bemutatott cseh&ndash;szlovák mozgóképe.</p>

A Muzsika (2007) és Az estébés (2012) című filmjei után Juraj Nvota harmadszor tér vissza a szocialista érába. Ezúttal Peter Pišťanek regénye alapján forgatott egy olyan, ingergazdag környezetbe helyezett történetet, amely tele van megmosolyogtató vagy aggasztó gyermekkori kalanddal és sok-sok nyomasztó és bosszantó gonddal, amelyek a felnőttek életét nehezítik. Pišťanek kisdiákként átélt és a felnőttek mindennapjaiból ellesett eseményeket dolgozott fel irodalmi művében. Az alkotói érintettség a filmes változaton is érződik – élethű, átélhető film A túsz, amellyel könnyű érzelmileg azonosulni.

A történet a hatvanas években játszódik egy nyugati határ menti kis faluban. A középpontban Peter Achberger (Richard Labuda) áll, a kisfiú, akit a nagyszülei megpróbálnak a Vöröskereszt segítségével kijuttatni szülei után Bécsbe. A fiú ebből csak annyit érzékel, hogy neki nincsenek szülei, mint a többi gyereknek, akikkel egy iskolába jár. Éli mindennapi kalandjait, gyűjti iskolás élményeit tanító nénije (Tóbiás Szidi) óvó szárnyai alatt, miközben főleg nagyszülei által (Milan Lasica és Libuše Šafránková) bele-belekeveredik a felnőttek zavaros összefonódásokkal átszőtt világába, amelyet néha azért sem ért, mert a nagyszülők magyarul mondják előtte azt, amit nem akarnak, hogy megértsen. (Nem ártott volna a magyar nyelvi lektor, aki helyre teszi például azt az elhangzó mondatot, hogy: „Mi lesz magunkkal?”) A mesélgetős film egymáshoz kapcsolódó, aprócska történeteiből – egyben az egymásnak feszülő karakterkből – a szocialista viszonyok számtalan visszássága bomlik ki.

A tanítónő az események fontos alakja, hiszen a film hősei, a gyerekek az otthon (és az utca) után az iskolában töltik a legtöbb időt. A szerepben telitalálat Tóbiás Szidi. Hús-vér pedagógusként él a vásznon és közlekedik a gyerekek között, úgy, hogy letisztult gesztusokkal dolgozik, és megfontolt jelenléttel van ott minden helyzetben. A szocialista pedagógus típusát építi fel, miközben nincs a figura megteremtésében tetszetős, frázisos színészi rájátszás. Olyan lámpásként világít, akinek központilag sem tudták szűkebbre csavarni a fényét. Akire felnőttként jó szívvel emlékszik egykori diákja.

A túszból pedig rá, és vele együtt a többi színész kiemelkedő karakterformálására emlékszik majd a néző. Ugyanúgy a gyerekszereplők – az élen Richard Labuda – élvezetes játékára. Általuk persze a jól összefogott sztorikra is – némelyikből hidegrázósan tárul fel a kor bénító hangulata.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?