Popparádé Biden beiktatásán

fff

Nem csak ma dúskálhatnak a bőség kosarában azok, akiket a nagypolitika mellett a zene is érdekel. A kettő közötti szoros kapcsolat már Joe Biden kampánya során megmutatkozott, a beiktatásán pedig annyian szerettek volna kultúrműsort adni, hogy előbulikat kellett szervezni. Volt például külön fiesta a latin előadóknak, és azoknak, akik nem férnek bele a ma estébe.

Kezdjük ott, hogy ilyen elnöki beiktatást még nem látott a világ. A járvány miatt nagyon kevés embert engednek a helyszínre, és a Capitoliumban történtek után ők is csak ellenőrző ponton át juthatnak az események közelébe. Elmarad a tömeg drónos fotózása is, illetve 200 ezer amerikai zászlót helyeznek a park füvére, ahol az emberek szoktak állni – ez is biztosan szép látvány lesz. 

Donald Trump stábjának anno óriási gondot okozott a fellépők összegereblyézése, még a himnusz eléneklésére is csak egy tévés tehetségkutató egykori győztesét tudták rávenni. A beiktatási partira pedig egy Bruce Springsteen tribute-zenekart szerződtettek, de az utolsó pillanatban ők is lemondták a szereplést, úgyhogy végül C kategóriás countryénekesek szórakoztatták a vendégeket a Fehér Házban. 

Joe Biden ezzel szemben válogathatott a kínálatból, és természetesen maga Bruce Springsteen is megtiszteli ma a demokrata elnököt egy minikoncerttel. Ő egyébként Barack Obama újraválasztási buliján is fellépett, sőt állítólag maga az elnök tanácsolta neki, hogy csinálhatna még ilyen egy szál gitáros koncerteket, mert ez nagyon jó volt. Így született a nagy sikerű, intim, sztorizós Broadway-show, amelyet 126 alkalommal adott elő a Főnök egy színházban – legalábbis így mesélte az ötlet kipattanását. Springsteen volt egyébként Joe Biden kampányfilmjének narrátora is, már csak ezért sem meglepő, hogy az egyik legamerikaibb rocksztár a beiktatásról sem hiányozhat. 

Az amerikai himnuszt pedig az a Lady Gaga énekli majd, aki fellépésein Joe feliratú pulóverben igyekezett szavazásra buzdítani rajongóit, sőt kísérgette is a demokrata elnökjelöltet kampánygyűlésekre, amíg a járványhelyzet ezt lehetővé tette. Lady Gaga profi himnuszéneklőnek számít, 2016-ban a legnagyobb amerikai népünnepélyen, a Super Bowl döntőjén tapasztalhatta meg, milyen egy egész nemzet előtt mikrofon elé állni. (Az amerikaifutballbajnokság döntőjét több mint százmillióan nézik a tévében csak Amerikában, és a világszerte is egyre többen kíváncsiak rá.)
A beiktatási ceremónia felvezetője és levezetője is illusztris előadók részvételével zajlik majd, érdemes nézni a streaminget vagy az elérhető amerikai tévécsatornákat – a republikánus Fox kivételével, mert ők egyedüliként nem közvetítik. Íme pár különlegesség a kilencvenpercesre tervezett online bőségkosárból, amelynek házigazdája Tom Hanks lesz. 

Justin Timberlake külön erre az alkalomra írt egy új dalt, amelyről semmit sem árult el előzetesen. Íme a politika közvetlen hatása a popzenére – ha valaki még kételkedne az összefüggésekben. 
Huszonkét év után, csak itt, csak most, csak Biden kedvéért újra összeáll a New Radicals zenekar, hogy előadják a You Get What You Give című egyetlen világslágerüket. A dal nagyot ment 1998-ban, és számunkra külön jelentőséggel bír, mert a videóklipjében végre láthattuk, milyen egy igazi pláza belülről. 

Garth Brooks is csak nálunk szorul bemutatásra: ő a legnagyobb élő amerikai countrysztár Johnny Cash halála óta. Az utolsó pillanatban csekkolt be a buliba, legalábbis csak tegnap közölték, hogy szerepelni fog, olyanok mellett, mint a köztudottan demokrata érzelmű Jon Bon Jovi, vagy az új albumot izzító Foo Fighters. Brooksról érdemes tudni, hogy mindig kínosan ügyelt arra – nyilván saját, jól felfogott üzleti érdekében –, hogy semmi köze ne legyen a politikához. Hirtelen felbukkanása legalább akkora jelentőséggel bír, mint amikor Taylor Swift először vallotta demokratának magát, érezhetően növelve a párt népszerűségi mutatóit. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?