Női túlerő a Pohoda fesztiválon

<p>Ma kezdődik a 21. trencséni Pohoda fesztivál. Igényes női előadókat kínál a nagyszínpad pénteki programja, míg szombaton széles műfaji skálát élvezhetnek a fesztiválozók.</p>

Kora délután nyílnak meg a fesztivál kapui az első fesztiválozók előtt, maga a zenei program este kezdődik. Mint minden évben, idén is hazai zenekarok indítják a fesztivált, amelyeket a külföldi produkciók éjfél előtt váltanak fel. Az idei nyitóest skandináv hangulatú lesz, a bulikedvet vélhetően az Ylvis és az őt követő Movits! fogják meghozni. Az első egy zeneparódiákat készítő norvég duó, amely a The Fox című dalának köszönhetően vált népszerűvé, melyet ők a legkevésbé gondolták komolyan, a popszakma azonban bekebelezte és a srácok egy tucat díjat zsebeletek be érte. A másik egy svéd, szwinget, hip-hopot és elektronikus zenét vegyítő trió. Ez a csapat játszott már a Pohodán, a szervezők a múltkori tapasztalatból kiindulva garantálják a fergeteges partihangulatot – öt évvel ezelőtt a közönség roppantul élvezte a koncertet, annak ellenére, hogy a trió kizárólag svédül énekel.

A nőkről szól a pénteki nap a nagyszínpadon. A sort a bájos Birdy kezdi, aki mindössze huszonegy éves, és azzal dicsekedhet, hogy jelenleg az ő hanghordozói a legeladottabb termékek a brit könnyűzenei piacon. Azok, akik pár évvel ezelőtt a lágy, akusztikus zenei aláfestéssel  kiegészített, ismeretlen, egy kicsit tétova, de alapvetően nagyon kellemes lányhangot kedvelték az internetes megosztókon, nagyot néznek most a fiatal lány zenei átalakulásán. Birdy most már, minden bizonnyal komoly csapattal a háta mögött, ütős produkciókat készít, melyek küllemben és hangzásvilágban leginkább a Florence and the Machine-re emlékeztetnek.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"280987","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A szervezők, Michal Kaščákék professzionalistását dicséri, hogy a fesztivál idei fő húzóneve nem egy öregedő sztár, akivel bizonyára rengeteg belépőjegyet lehetne eladni, hanem egy friss, fiatal Grammy-díjas. A nagyszínpad fő attrakciója Solange lesz péntek este. Az afroamerikai énekesnő az R&B és a suol felkapott csillaga, tavaly kiadott A Seat at the Table című albumát több zeneguru az év legjobb lemetének titulálta. Solange 2012-ben döntött úgy, hogy elhagyja a nagy lemezkiadót, akinél úgy érezte, nem tud úgy kiteljesedni zeneileg, ahogyan szeretne,  hogy függetlenebb úton léphessen tovább. Ez az album vélhetően nagyban ennek a döntésnek a gyümölcse, és kifejezetten intim, töprengő, olykor melankolikus hangvételű felvételeket tartalmaz.   

Az érzelmes R&B-t M.I.A. követi majd a színpadon, akit legismertebb dala miatt rapperként ismernek legtöbben. M.I.A. azonban nem csupán rapper, hanem vizuális művész is, aki ázsiai népzenét és raggae-t kombinál a zenéjébe és nem kevés politikai felhanggal dolgozik. Az ázsiai gyökerekkel rendelkező művésznő édesapja politikai aktivista volt, családjával Londonba menekült, M.I.A. már itt nőtt fel. Dalszövegei erős témákat boncolgatnak – rappelt már a tamil népirtásról, kritizált nemi sztereotípiákat, a legutóbbi, februárban kiadott EP-jében pedig nyíltan támadja Trump elnök falépítési tervét.

Nem lesz hiány a zenei műfajok sokszínűségéből szombaton, ezért érdemes lesz a kisebb pódiumok felé is ellátogatni. A Rodrigo y Gabriela formációra nem csak a latin dallamok szerelmeseinek érdemes majd odafigyelniük. Egészen elképesztő a tempó, amellyel Rodrigo és Gabriela ujjai táncolnak a gitárhúrokon, akik egyébként rockot és heavy metált vegyítenek flamencóba. Otthon, Mexikóban rendkívül népszerűek, nálunk azonban kevésbé ismertek, annak ellenére, hogy nem egy filmzene szerzői – többek között a Karib tenger kalózaihoz is hozzátették a magukét.

A world music kedvelői mindenképp látogassanak el a Les Amazones d’Afrique koncertjére, ahol a legjobb nyugat-afrikai énekesnők tömörültek egy olyan formácóba, amely zenével küzd az egyenlőség mellett és szólal fel a nőket érő erőszak ellen. Szintén ígéretesnek tűnik a brazil származású Dillon, akinek fagyosan átütő hangját a BBC Björkhöz hasonlította, és akit németországi koncertjének mintájára  egy szlovák női kórus kísér a Pohodán

Havran Kati

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?