Női szemlélet a középpontban

Maria Mulas

Huszadik századi női alkotók munkássága emelkedik ki a főváros nyári kínálatából, de kortárs alkotókkal is találkozhatunk, akik időszerű társadalmi problémákat boncolgatnak. Pozsony múzeumait és galériáit barangoljuk be.

Legendák portréi

Legendás személyiségekkel, azaz az ő portréikkal találkozhatunk egy szintén legendás portréfotós lencséjén keresztül a Szlovák Nemzeti Múzeumban: Maria Mulas az olasz portréfotózás meghatározó alakja. A tárlat az olasz és nemzetközi kulturális és politikai élet fontos személyiségeinek arcképeit állítja ki, felelevenítve a huszadik század második felének a képzőművészetben, építészetben, dizájnban és divatban uralkodó alkotói légkörét. Maria Mulas Milánóban élt és fotózott. A kiállított portrék Mulas saját archívumából származnak, aki ötvenévnyi aktív alkotói pálya során hihetetlennek hangzó tizenkilencezer fotót és kétszázezer diapozitívot készített. Mulas nem csupán olasz személyiségekről készített portrékat: stúdiójában olyan nevezetes személyiségek fordultak meg, mint Allen Ginsberg, Günter Grass, Jorge Luis Borges, Christo, Robert Rauschenberg, Jasper Johns, Keith Haring, vagy épp Paloma Picasso. Hogy jobban össze tudjuk kapcsolni az arcokat a képeken a híres személyiségekkel, a fotókat rövid biográfiák kísérik. A tárlat szeptember 28-ig látogatható.

Elfeledett képzőművészek

Szintén huszadik századi női alkotókra fókuszál a Pozsonyi Városi Galéria. A Pálffy-palota tárlata hazai tájakra és egy korábbi időszakba kalauzol bennünket, mégpedig a huszadik század húszas éveibe. A kassai születésű Weyde Gizella roppant sokrétű egyéniség volt: művészettörténész, festő, grafikus, archeológus, publicista és restaurátor egy személyben. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett, ezt követően Budapesten és Bécsben folytatott régészeti és művészeti tanulmányokat. Többek között az első nő, aki 1921-ben doktorátust szerzett klasszikus archeológiából Bécsben. Szintén az első női művészettörténésze volt a Pozsonyi Városi Múzeumnak, ahol 1921 és 1928 között dolgozott. A pozsonyi barokk művészet foglalkoztatta leginkább, fontos lépéseket tett az építészeti műemlékek megőrzésével kapcsolatban, és elsőként szorgalmazta a városban azt, hogy a múzeumok anyagait oktatási célokra használják. Később férjhez ment Fritz Leweke templomfestőhöz, akivel Halléba költöztek, ahol főleg restaurátorként működött. Az Athénétől Héráig című kiállítás a művészi és művészettörténészi tevékenységével egyaránt foglalkozik. Weyde Gizella alkotói munkássága egyébként nincs még teljes egészében feldolgozva, művészettörténészi tevékenységének pedig még kevesebb figyelmet szenteltek eddig – hívja fel a figyelmet a galéria. A tárlat október elejéig várja a látogatókat.

A Mirbach-palota szintén egy valamelyest feledésbe merült huszadik századi női képzőművészt mutat be. Erna Masarovičovát ma főképp ékszerkészítőként tartják számon, szobrászi munkássága kevéssé ismert. Az alkotó azonban a huszadik század kiemelkedő képzőművésze – hangsúlyozzák a kurátorok. Masarovičová a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskola szobrász szakának első végzősei közé tartozott, akik a múlt század ötvenes és hatvanas éveiben kezdték alkotói pályafutásukat. Fontos alapanyagai a réz és a drót, főképp nagy méretű, expresszív alkotásokat készített. A Monumentális Erna című kiállítás október végéig várja az érdeklődőket.

Kortárs tárlatok

Kortárs művészek alkotásaival várja a látogatókat a Kunsthalle. A Do Nothing, Feel Everything című tárlatot, melyet magyarra úgy fordíthatnánk, hogy „ne csinálj semmit, érezz mindent,” Bécsben állították ki első alkalommal. A pozsonyi Kunsthalle ezt a tárlatot ismétli meg, miközben a kurátorok némileg aktualizálták az eredetileg kiállított anyagot.     A cím egyébként egy tamponreklámból származik, melynek szlogenje az volt, hogy „Csinálhatsz mindent, nem érzel semmit”. Ez a szlogen azt tükrözi, hogy a mai, felgyorsult világunkban képtelenekké váltunk megélni az érzelmeinket, ehelyett egyfajta kollektív őrület felé tartunk, ahol a fizikai és mentális egészségre megszűntünk értékként tekinteni. Erre a tudatállapotra reagálnak a művészek – Rastislav Bibza, Christoph Bruckner, Tony Cokes, Patricia Domínguez, Rahima Gambo, Niklas Lichti, Shana Moulton, Tom Seidmann-Freud és Anna Zemánková alkotásai augusztus feléig látogathatóak.

Szintén érdemes ellátogatni a DOT. Kortárs Művészeti Galériába, ahol augusztus 7-ig várja az érdeklődőket az Organic Development című kiállítás. A tárlat három hazai kortárs festőnő, Žofia Dubová, Patrícia Koyšová és Kristína Mesároš alkotásaiba enged bepillantást. A három alkotó munkájának egyfajta lírai természetesség és nőiesség a közös jellemvonása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?