Némafilmeket dob piacra a Warner Bros.

Los Angeles |

<p>A stúdiók közül elsőként letölthető vagy DVD-n megrendelhető némafilm-repertoárral bővítette választékát a Warner Bros. az egyre gyengülő DVD-eladások közepette.</p>

 A stúdió hétfőtől kezdte meg a 150 némafilmes produkció forgalmazását azt várva a lépéstől, hogy enyhít a DVD-piacon beállt pangáson.
    Bob Iger a Walt Disney Co. elnöke már februári elemzésében kifejtette, hogy mivel az amerikai háztartások zömében 80-nál több DVD-lemez gyűlt össze, az emberek "jóval válogatósabbak" lettek a DVD-vásárlást illetően.
    Az amerikai DVD-vásárlások 7 százalékkal csökkenve 21,6 milliárd dollárra (4830 milliárd forint) estek vissza tavaly - jelezte a Digital Entertainment Group elnevezésű ipari konzorcium. Az Adams médiakutató felmérése szerint pedig a letöltésekből származó bevételek meg sem közelítik a kimaradt hasznot.
    A házimozis bevételek a stúdiók kulcsfontosságú forrásaivá váltak: alkalmanként egy film a házimozis forgalomban akár 60 százalékkal többet keres, mint a jegypénztáraknál. Az eladások visszaesése tehát sokféle költségcsökkentésre kényszeríti a stúdiókat a stábok elbocsátásától a filmgyártás visszafogásáig.
     A Warner némafilmes akciója az Adams szerint kockázatmentes módon juttatja a stúdiót egy kis pénzhez. A DVD-t csak megrendelés esetén küldik el a vásárlóknak, tehát a raktározás miatt sem fog fájni a warneresek feje.
    Az áruba bocsátott némafilmek között akadnak "újrahasznosított" produkciók is: futottak már a Turner Classic Movies kábelcsatornán és VHS-en is megjelentek.
    A stúdiónak azonban még jókora tartalékai vannak, hiszen a kilencvenes évek végén a Time Warner tulajdonába került az a 6800 játékfilmet tartalmazó filmarchívum, amit egy évtizeddel korábban Ted Turner vásárolt meg a Metro-Goldwyn-Mayertől.
    A tervek szerint havonta 20 filmmel, illetve tévéműsorral bővítik majd a készletet, s az év végére már 300 letölthető vagy DVD-n megrendelhető címet kínálnak majd.
    "Még mindig ezernyi film van, amelyhez a nézők eddig nem juthattak hozzá. Arra számítok, hogy példányok ezreit adjuk majd el minden filmből, s egy csomó embert tényleg boldoggá teszünk" - mondta George Feltenstein, a Warner Home Video egyik vezetője.
    A filmek között szerepel az 1959-es The Mating Game Debbie Reynoldsszal, és egy sor Cary Grant-mozi, például a Mr. Lucky vagy a Once Upon a Honeymoon.
    A 76 esztendős Reynolds nagy lelkesedéssel nyilatkozott a kezdeményezésről: "Lánykoromban rádión nőttem fel, és a filmeket a moziban lehetett megnézni. Most mindent meg lehet nézni otthon DVD-n. Olyan, mint egy csoda, hogy ez ma már így megy."

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?