Munkácsy-képeket állítanak ki Győrött

Győr |

<p>Április 3-án Győrött, a Győr-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága Patkó Imre Gyűjteményének helyet adó épületben (Győr, Széchenyi tér 4. , az ún. „Vastuskós-ház”) nyitja meg kapuit a „Munkácsy-képek Amerikából – válogatás v. Pákh Imre műgyűjtő és a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből” című kiállítás.</p>

A tárlat az előzetes egyeztetések szerint 3 hónapig várja majd az érdeklődőket.
Mindezt hivatalosan a péntek délelőtt Győrött, a Megyeházán tartott sajtótájékoztatón jelentették be. A sajtótájékoztatón a megyei és a győri önkormányzat vezetői mellett jelen volt a műgyűjtő-tulajdonos Pákh Imre és Patkó András, a Patkó Imre Gyűjtemény „névadójának” fia.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a győri – 2005. óta – immár a tizenhetedik állomása lesz a kiállításnak. A „folyók városába” Szekszárdról érkezik a gyűjtemény, melyben a Pákh Imre magángyűjteményéből származó 33 festmény mellett a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből származó közel ötven, a neves mester személyéhez kötődő relikvia is helyet kap.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata örömmel fogadja – és támogatja - a kiállítást, hiszen Munkácsy életművének ekkora szelete még nem jutott el szűkebb régiónkba. Mindez tulajdonképpen egy „csere” folytán valósulhat meg, ugyanis a Patkó Imre Gyűjtemény – a Magyar Kulturális Év programsorozat keretében – áprilisban New York-ban mutatkozik be, ezt követően további helyszíneken is megtekinthető lesz a tengerentúlon. Ennek kapcsán adódott az ötlet és a lehetőség, hogy a Patkó gyűjtemény Egyesült Állomok-beli „tartózkodása alatt”, a Vastuskós-ház termeiben a Munkácsy-képek és relikviák helyet kaphatnának. A megyei és a városi önkormányzat örömmel állt a kezdeményezés mellé, hiszen hazánk kulturális értékeinek, örökségének mind szélesebb körben való megismertetése kiemelten fontos és támogatandó feladat. A kiállítás megrendezéséhez szükséges anyagi hátteret Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja.
Remények szerint – és erre az előző helyszínek tapasztalatai is utalnak, - a kiállítást nem csak a befogadó település lakói tekintik meg, hanem szép számú érdeklődő érkezik majd a megye településeiről, illetve a Felvidékről és Burgenlandból. A győri önkormányzat által szervezett tavaszi-nyári programokhoz kiválóan köthető e kiállítás is. A fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Xántus János Múzeum számára pedig igazi születésnapi ajándék lesz az, hogy egyik kiállítóhelyén ilyen különleges anyag kerül a nagyközönség elé. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Győrött egy olyan Munkácsy-kép is látható lesz majd, melyet a műgyűjtő a közelmúltban egy aukción vásárolt és még a nyilvánosság előtt soha, sehol nem volt látható. (gymsmo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?